6.2.2023

Lyhyt episodi sienisivilisaation universaalissa historiassa - Espoon kaupunginteatteri


Lyhyt episodi sienisivilisaation universaalissa historiassa on näytelmä siitä minimaalisesta vaikutuksesta, joka ihmisillä on maapallon historiassa. Verrattuna lähes ikuisiin sienirihmastoihin, olemme ohimenevä ja eriskummallinen ilmiö, jonka lopullista haitallisuutta voimme tässä vaiheessa vain arvailla.

Espoon kaupunginteatteri on viihtyisä ja ison näyttämön takaa löytyvä ravintola Juoru houkuttelee jäämään esityksen jälkeenkin paikalle. Illan esitys oli Klockriketeaternin ja Espoon kaupunginteatterin yhteistuotanto.

Lyhyt episodi sienisivilisaation universaalissa historiassa on näytelmä ihmisen loppumisesta, luonnon tuhovoimaista ja kommunikoinnin vaikeudesta. Toisaalta se on myös hauska ja värikäs näytelmä luonnon yhtenäisyydestä ja kommunikoinnin harmoniasta, joka ylistää pelkän olemisen tärkeyttä.

Pelkästä olemisesta tietävät paljon esimerkiksi kivet. Siksi niille on annettu paljon tilaa esittää kantansa lavalla. Myös kasvit ja kaikenlaiset eliöt saavat aikansa ja paikkansa. Erityisesti sienet. Viisipäinen lapsikuoro edustaa sienisivilisaatiota kauniisti laulaen ja se oli sykähdyttävää.


Auri Hannus, Magda Lehtonen, Monika Lehtonen, Ruut Neves, Luna Rinkinen. Kuva: Darina Rodionova


Monin paikoin näytelmän rytmi on epätasainen, mutta ehkä se on suotavaa, kun miljoonien vuosien tarina esitetään vain vähän yli tunnissa. Luonnon kanssa harmoniassa eläminen on aiheena niin naiivi, että se vaatii yleisöltä heittäytymistä, jotta ei tuntisi katsovansa satunnaisten ja näennäisen merkityksettömien kohtausten sarjaa.

Näytelmän punaista lankaa onkin hankala seurata sillä se ei noudata normaalien tarinallisten kaarien sääntöjä. Se on rihmasto, joka kertoo tarinaa juurien kautta. Suurin osa luonnon elämästä tapahtuu maan alla. Metsä on paikka, josta näemme vain puut, mutta suurin osa kaikesta mielenkiintoisesta tapahtuu juurien tasolla ja sienirihmastoissa. Esimerkiksi kirjassa Finding the Mother Tree: Discovering the Wisdom of the Forest on kerrottu tästä luonnon kommunikoinnista.

Näytelmä on rakennettu tuon aivan erilaisen kommunikaation kielelle. Se on kertomus kommunikaation vaikeudesta, mutta myös sen mahdollisuuksista. Siinä muistutetaan omista rajallisuuksistamme välittää informaatiota ja omista ajallisista rajoituksistamme historiassa, jonka äärirajoja emme oikein osaa hahmottaa.


Kauri Sorvari. Kuva: Darina Rodionova


Näytelmä sai esimerkiksi Hesarissa kritiikkiä sen venäläistaustaisten tekijöiden vuoksi ja pohdittiin olisiko pitänyt käsitellä myös ajankohtaisempia aiheita ilmastonmuutoksen lisäksi. Mikhail Durnenkov onkin sanonut, että Venäjällä asuessaan häntä pidettiin kansainvälisenä näytelmäkirjailijana ja nyt maanpaossa häntä pidetään Venäläisenä näytelmäkirjailijana. Myöskään ilmastonmuutos ei valitettavasti ollut vain ennen vuotta 2018 trendaava ilmiö, vaan äärimmäisen polttavan ajankohtainen aihe juuri nyt.

Lyhyt episodi sienisivilisaation universaalissa historiassa on huumoria sisältävä näytelmä, jonka pinnan alle kannattaa syventyä kuuntelemaan. Kivien ja kasvien kieli ei avaudu meidän rajallisille mielillemme helposti, mutta ehkä joidenkin tuhansien tai miljoonien vuosien aikana kehitystä tapahtuu. 



Tutustu myös:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti