5.2.2023

Runeberg-palkinto Marja Kyllöselle romaanista Vainajaiset
Runebergin päivää vietetään Porvoossa taas Runeberg-palkinnon merkeissä. Kovien ehdokkaiden joukosta on valittu voittaja.
Ehdokkaiden joukosta voittaja valitsi raati, johon kuuluvat kirjailija Johanna Hulkko, kriitikko Vesa Rantama ja kirjallisuustoimittaja Camilla Lindberg. Raati perustelee valintaansa:

“Vaikka teos sijoittuu 1900-luvun viimeisille vuosikymmenille, on se monella tavalla ajaton syrjäseutujen kuvaus, jonka synkän panssarin läpäisee silloin tällöin häikäisevä valonsäde. Kirjassa mennyt, ennakkoluuloinen ja umpimielinen aika antaa tilaa uudelle, jossa on ainakin mahdollisuus parempaan. Kyllönen on proosavirtuoosi, jonka loihtimia lauseita ei voisi sekoittaa kenenkään toisen kirjoittamiin."
Marja Kyllösen romaani Vainajaiset kertoo kustantajan mukaan lapsettomuudesta ja sen seurauksista, sukupolvien ketjusta ja selittämättömistä voimista. Lasta odotettaessa jokin osaton on alati läsnä ja sen sormet kurottelevat kohti äitiä, isää, isoäitiä, naapurintyttöä, veljeä. Ihmiskohtalot kietoutuvat elliptisesti yhteen, tyhjän ympärille, ja tuota autiutta kukin heistä kokee parhaansa mukaan täyttää – kuka tihutöillä, kuka satuja sepitellen, kuka etsien syntymätöntä sisarustaan.
Vainajaisia on käsitelty esimerkiksi seuraavissa blogeissa:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti