16.2.2023

Alexander Lauréus Sinebrychoffin taidemuseossa 40 vuoden tauon jälkeen


Alexander Lauréus (1783 - 1823) on Turussa syntynyt taiteilija, joka Tukholman ja Pariisin kautta päätyi Roomaan. Siellä tuo romanttisen ajan kosmopoliitti maalasi lyhyen elämänsä loppuun asti vimmaisesti ja valitsi maalaustensa aiheiksi myös aivan tavallisia ihmisiä, joka oli aikanaan epätavallista.

Sinebrychoffin taidemuseossa Lauréuksen töitä esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 1983, kun taiteilijan syntymästä oli kulunut 200-vuotta. Nyt nähtävä näyttely taas sijoittuu 200-vuotta aikaan Lauréuksen kuoleman jälkeen. Näyttelyn kuraattorina toiminut Lotta Nylund valmistelee väitöskirjaa Lauréuksesta ja Sinebrychoffin museojohtaja Kirsi Eskelinen korostaa museon merkitystä tutkimuksen ja näyttelytoiminnan yhdistämisessä.

Alexander Lauréus - Kohti Roomaa on esillä Sinebrychoffin taidemuseossa koko kesän aina 20.8. asti. Se kattaa noin 70 öljyvärimaalausta ja piirrosta, joiden kautta saa elävän kuvan Lauréuksen kehityksestä aikansa taiteilijoiden keskuudessa.

Lauréus oli varhaisromantiikan taiteilija, joka otti vaikutteita esimerkiksi edeltäviltä hollantilaisilta taiteilijoilta. Esikuvat ovatkin hyvin näkyvissä hänen töissään. Erityisesti voimakkaiden valojen ja varjojen kontrasti on tunnusomaista Lauréukselle, joka oli huomattavan kiinnostunut esimeriksi tulesta valonlähteenä.


Alexander Lauréus Tulipalo yöllä talonpoikaistalossa 1809 Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen



Nykypäivänä pidämme itsestäänselvyytenä miten taiteilijat kuvaavat köyhien ihmisten elämää, mutta aivan 1800-luvun alussa se oli vielä verrattain harvinaista. Niinpä Lauréuksen tapaa kuvata normaalia kadunelämää oli lähes radikaalia.

Maalauksissa ollaan usein kapakoissa ja onkin syytä olettaa taiteilijan itse viettäneensä niissä paljon aikaa. Ehkä jossain krouvissa hän tapasi tulevan avopuolisonsakin, Charlotta Thyneliuksen, jota hän kutsui Lotaksi. Näyttelystä löytyvän nuoren naisen muotokuvan (alla) voidaan ainakin arvailla esittävän "Lottaa". 


Alexander Lauréus Nuoren naisen muotokuva 1809 Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen



Lauréus oli tavallaan aikansa viihdetaiteilija ja hänen maalauksissaan esiintyi romanttisen ajan jännnittäviä hahmoja ja tilanteita. Hahmot ovat erityisen stereotyyppisiä ja esimerkiksi saamelaista kulttuuria ja talonpoikaiselämää kuvaavat maalaukset edustavat vieraantunutta katsetta kulttuuriin, jota pidettään aikanaan "alkuperäisenä ja aitona".

Lotta Nylund nostaa Lauréuksen teemoista esiin naisien kokeman ahdistelun. Maalauksissa nähdään nuoria naisia ja heitä lähestyviä miehiä. Naiset ovat esitetty kuitenkin aitoina toimijoina, joita vastenmielisinä esitetyt miehet eivät kiinnosta. Tämä aihe oli aikanaan vähän käsitelty taiteessa.

Myös ryövärit olivat ajalle tyypillisesti romanttinen aihe ja myös Lauréukselle mieluinen kohde. Porvariston pukeutuminen oli edelleen vaaleaa ja hillittyä, mutta ryöväriaiheet antoivat mahdollisuuden tarkkailla värikkäiden pukujen loistoa.


Alexander Lauréus Rosvoja paimenperheen luona 1823 Nationalmuseum, Tukholma Kuva: Erik Cornelius, Nationalmuseum, Tukholma



Lisätietoa näyttelystä löytyy Sinebrychoffin taidemuseon sivuilta täällä. Kyseessä on mielenkiintoinen taiteilija, jonka suomalaiset löysivät uudestaan kansalllisen heräämisen aikoihin. Vaikka Lauréus vaikutti lähes koko elämänsä Suomen ulkopuolella, niin oli eurooppalaisen taiteen edelläkävijä tärkeä hahmo pienessä maassa, jossa ei ollut yhtä paljon taiteilijoita, kuin esimerkiksi Ruotsissa.

Näyttely on rakennettu matkaksi halki Lauréuksen uran ja elämän. Maalauksista näkyy taiteilijan mieltymys piirtämiseen ja yksityiskohtaiset ja toiminnalliset kuvat tuovat ajoittain mieleen jopa sarjakuvataiteen. Teoksista löytyy niiden symmetrian ja herkkyyden lisäksi paljon huumoria, joka välillä avautuu katsojalle vasta toisella vilkaisulla. Kuvien sosiaalinen ulottuvuus tarjoaa kurkistuksen jatkuvaan historiaan ja mahdollisuuden kävijälle pohtia katsojan ja katseen kohteen välistä suhdetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti