17.2.2023

Koputus on pesunkestävä kauhuleffa

Koputus on suomalainen kauhuleffa ja jo sellaisenaan melko harvinainen tapaus, vaikka viime aikoina genre onkin kokenut uuden tulemisen meilläkin. Elokuvan useita esikuvia on ilo bongailla läpi elokuvan ja nähdä miten perinteitä on kunnioitettu asiantuntevalla tavalla. 

Kauhuleffat ovat rikkaan perinteen omaava genre, johon mahtuu hyvin monenlaisia elokuvia. Jo romantiikan ajan teemat jylhine maisemineen ja dramaattisine kohtauksineen jatkuvat nykypäivänä verisinä kirvesmurhaajina ja viattomia uhreja jahtaavina hirviöinä.

Koputus ammentaa vanhasta kauhuperinteestä niin 70 -ja 80-luvun leffoista kuin myös paljon kauempaa. Elokuvan teemat pyörivät samankaltaisissa taruissa, kuin Suomessa on kerrottu jo ikiaikain. Erityisesti metsää on aina mystifioitu ja siihen on liitetty varoittavia tarinoita ja näiden kansanomaisten tarinoiden lähteillä Koputuksessa ollaan.


Koputus. Kuva: Solar Films


Juuri se yhdistelmä jotain perinteistä ja jotain kliseistä kauhukulttuuria on tässä elokuvassa sen perimmäinen voima. Vaikka elokuva tuntuu uppoutuvan suomalaisiin taruihin, niin suomalaisuus on pesty siitä pois. Vaikuttaa siltä, kuin olisi ollut tarkoitus imitoida vanhoja amerikkalaisia kauhuelokuvia mahdollisimman tarkasti ja vaikka lopputulos on taitavaa, niin kliseisyys paistaa läpi. Se ei kuitenkaan ole huono asia.

Juuri se kliseisyys sai minut nauttimaan leffasta aivan täysillä. Kyse on kauhuelokuvan kielestä, jonka säännönmukaisuutta aina rikotaan uusilla tavoilla. Koputus tekee tämän tyylipuhtaalla tavalla. Olen odottanut tämänkaltaista hyvin tehtyä pesunkestävää kauhuleffaa Suomesta. Joonas Pajunen ja Max Seeck ovat tehneet ensimmäisen elokuvansa jo 15-vuotiaina koulukavereina ja tekemisen into näkyy Koputuksessa. Elokuvan tarina on kuvattu seuraavanlaisesti:

"Metsän siimeksessä sijaitsee ränsistynyt omakotitalo; nyt jo aikuisten päähenkilöiden lapsuudenkoti, johon he palaavat vuosien jälkeen tekemään vanhempiensa kuolinpesän selvitystä. Taloa ja metsää varjostaa synkkä historia – 15 vuotta aiemmin kolmikon isä on löydetty talosta raa’asti surmattuna ja nuorin lapsista, Matilda, teljettynä pieneen häkkiin makuuhuoneen nurkkaan. Äiti julistettiin tuolloin kadonneeksi. Pian he huomaavat, että metsä saa heidät käyttäytymään oudosti. Nostaako ympäristö esiin sisarusten lapsuuden traumat vai tapahtuuko metsässä jotain yliluonnollista? Pimeyden laskeutuessa menneisyyden tapahtumat alkavat toistaa itseään eikä kukaan ole turvassa."
Visuaalisesti loppuun hiottu kokonaisuus muistuttaa välillä musiikkivideota ja äänimaisema on hienosti suunniteltu ja aidosti pelottava. Kauhuun vihjataan koko elokuvan ajan pienin vihjein ja katsojalle ei anneta taukoa hengähtää. Vaarana voisi olla turtuminen jatkuvaan ärsykkeiden tulvaan, mutta niin ei tapahdu. Elokuva pitää jännitteen yllä koko ajan ja tekee sen kauhuleffalle tärkeimmän: Koputus on kauttaaltaan pelottava.

On kauhuleffoja, jotka ovat sekä pelottavia että mestariteoksia. Esimerkiksi Hohto on hyvä esimerkki sellaisesta. Koputus ei ole mikään Hohto, mutta hyvin tehty kauhuleffa on itsessään arvokas. Elokuva näyttää hiotulta, käsikirjoitus on paikoin tukkoinen, mutta loistavat näyttelijät saavat kaiken tuntumaan uskottavalta. Pääosissa näyttelevät Pekka Strang, Inka Kallén ja Saana Koivisto taitavat sen vähäeleisen läsnäolon taidon, joka korostaa paikoin räjähtäviä kohtauksia. Näyttelijöiden hiljainen karisma antaa sille salaperäiselle Pahalle entistä suuremman voiman ja katsojan on helppo uppoutua tarinaan.


Koputus. Kuva: Solar Films


Koputus tulee elokuvateatteriensi-iltaan keskiviikkona 22.2.2023. Elokuva oli mukana Sitges-kauhuelokuvafestareilla ja Cannesin elokuvafestivaaleilla. Kansainvälisesti elokuvasta käytetään nimeä The Knocking ja se on myyty yli 70 maahan. Voimakkaita luontokuvia sisältävä elokuva puhuttelee katsojaa myös sen ihminen vastaan luonto -asetelman kautta. Ihmisen vaikutus metsään ja luonnon puolustaminen keinoin millä tahansa, ovat teemoja, jotka ovat yhä vaikuttavampia ja varmasti nousevat yhä useammin esiin kauhuelokuvien kerronnassa. Ehkä Koputus on yksi näistä esikuvista tuleville leffoille.Ohjaus:Joonas Pajunen ja Max Seeck
Käsikirjoitus:Joonas Pajunen ja Max Seeck
Näyttelijät:Pekka Strang, Inka Kallén, Saana Koivisto
Tuottajat:
Jukka Helle, Markus Selin ja Hanna Virolainen
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti