9.2.2023

Man Rayn lyhytelokuvia Sqürlin livemusiikilla
Man Ray oli yhdysvaltalainen, mutta erityisesti Pariisissa vaikuttanut dadaismin ja surrealismin edelläkävijä. Edelleen mahdottoman nykyaikaisilta vaikuttavien maalausten ja valokuvien lisäksi hän teki 1920-luvulla lyhytelokuvia. Niiden taustalle ohjaaja Jim Jarmuschin yhtye soitti musiikkia maanantaina Helsingissä.

Sqürl on Carter Loganin ja Jim Jarmuschin muodostama yhtye New Yorkista, joka on tehnyt musiikkia muun muassa Jarmuschin elokuviin Only Lovers Left Alive, Paterson ja The Dead Don´t Die.

Sqürl


Jarmusch ilmoitti keikan aluksi, että heillä ei ole ollut tapana puhua lavalla, koska Man Rayn lyhytelokuvat ovat pääosassa ja he ovat "vain taustamuusikoita". Viime aikoina he ovat kuitenkin omistaneet esitykset Tom Verlainen muistolle.

Suomessa Jarmusch teki poikkeuksen ja kertoi miten maa on hänelle itselleen läheinen. Muun muassa Kaurismäen veljekset, Saku Kuosmanen ja Kari Väänänen tulivat mainituksi Jarmuschille tärkeinä ihmisinä ja edesmennyttä Matti Pellonpäätä muisteltiin. Illan keikka omistettiin viime vuonna menehtyneelle Pauli Pentille, joka työskenteli tiiviisti Aki Kaurismäen kanssa.


Still. Man Ray: L`Étoile De Mer” (1928)


Savoy-teatterissa nähtiin neljä Man Rayn lyhytelokuvaa: L`Étoile De Mer (1928), Emak Bakia (1926), Le Retour à la Raison (1923) ja Les Mystères Du Château de Dé (1929). Vaikuttavan moderneilta tuntuvat elokuvat sisältävät hengähdyttävän määrän surrealistista kuvastoa, joka aika ajoin antaa leijailevan vaikutelman ja sitten taas kiihtyy aina uusiin ulottuvuuksiin. Kuvat vääristyvät ja yhdistyvät muodostaen kollaasinomaisen lopputuloksen.

Sen kaiken taustalla Sqürl loi äänimaisemaa, joka yhtälailla leijaili ja kiihtyi eteerisissä tunnelmissa. Eri aikakausien surrealistiset taiteilijat kohtasivat illan aikana. Säröinen kitara, rummut, paljon kaikua ja efektejä. Lukuisia tyylejä yhdistelevä bändi peitti koko teatterin upottavaan äänimassaan ja toi Man Rayn elokuviin aivan uuden kerroksen. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti