1.11.2015

15 kirjavinkkiä talven varalle







Ilmojen kylmetessä ajatus nojatuoliin hautautumisesta kirjan kanssa ei kuulosta hassummalta. Uutuuksia löytyy mistä valita ja ne pölyyntyneet lahjakirjatkin voivat löytää taas tiensä lukupinon päälle. Valinta sen seuraavan kirjan suhteen ei kuitenkaan ole aina helppo.


Kirjat ovat kuin hyviä ystäviä, mutta hyvin hetkellisiä. Niihin sitoudutaan lujasti, mutta aina seuraava kolkuttelee jo ovella. Kenet siis päästää seuraavaksi sisään?

Kesällä saattoi kaivaa rannalla esiin kevyen pokkarin ja uppoutua nopeisiin tarinoihin, mutta talvella voi lukea jotain vähän rankempaakin kamaa. Elämäkerrat, historialliset teokset ja tietokirjat pitävät aivot lämpiminä ja sinne väliin mahtuu kätevästi aina muutama romaani. Jos vain mieli taipuu, niin suosittelen monen kirjan taktiikkaa. Näin sinulla on aina mieluista lukemista fiiliksestä riippuen. Itselläni esimerkiksi on aina luvussa tietokirja työpöydällä, jokin kevyt romaani laukussa mukana ja nojatuolin vierellä jokin vähän vaativampi lukuromaani.

Olen Lukupinossa käsitellyt useita uutuuskirjoja ja samalla koonnut talven varalle lukulistaa, jossa yhdistyy huvi ja aivojumppa. Voit ottaa listastani vinkkiä, mutta muista, että se lempparikirja saattaa yhtä hyvin löytyä jonkin divarin nurkasta tai kirjaston perähyllyiltä. Tämä samainen lista löytyy myös uudesta Miesten blogit-lehdestä, jossa Lukupinokin oli mukana.




Klikkaa kirjan nimeä lukeaksesi lisää:


1. Stoner, 2015, John Williams, Bazar

Alunperin vuonna 1965 julkaistu kirja sai uuden elämän tänä vuonna. Tämä löytyy monen kirjalistan kärjestä ja allekirjoitan jokaisen ylistyssanan itsekin.



2. Kolme porttia, 2014, Han Han, Basam Books

Vain 17-vuotiaana kirjoitettu kirja myydyin Kiinassa 20 vuoteen. Ihme siis, että tästä ei puhuta Suomessa vielä enemmän.




3. Mestari Kongin Keskustelut - Kungfutselaisuuden ydinolemus, Jyrki Kallio, 2014, Gaudeamus

Kirja on sekä historiallinen että ajankohtainen. Se valottaa Keskustelujen historian merkittävällä tavalla, mutta samalla muistuttaa kungfutselaisuuden tekevän parhaillaan uutta tulemista Kiinassa.




4. Pitkä valotusaika, Pauliina Vanhatalo, 2015, Tammi


Ehkä vuoden paras kotimainen romaani. Tuntuu kuin kirja olisi yritys näyttää toteen, että tuhat sanaa kertoo enemmän kuin yksi kuva.



5. Kirkkojen ja kartanoiden kätköistä, 2015, Visa Immonen, Maahenki

Kirjassa korjataan kuvaa, jonka mukaan olemme aina olleet köyhä kansa ilman rikkauksia. Meillä on pitkä perinne kultaseppien toimintaa ja nyt ensimmäistä kertaa näemme laajamittaisesti näiden töiden tuloksia.




6. Piirtäjän maisema, 2015, Ville Lukkarinen, Suomalaisen kirjallisuuden seura

Kirja ei vastaa kysymykseen miten piirretään vaan miksi piirretään. Tämä on taiteen tekemisen puoli, joka on mielestäni jäänyt hieman turhan pienelle huomiolle.




7. Marimekko - suuria kuvioita, 2015, Koivuranta, Pehkonen, Sorjanen, Vainio, Karlsson & Ponto, Into kustannus

Kattava teos miten yhtä Suomen suurimmista yrityksistä on luotsattu sen alkuajoista nykypäivään. (Arvio tulossa Lukupinoon pian)





8. Klassikko, Jokaisen miehen tyylikirja, 2015, Ville Raivio, Tammi


Hyvä lisä jokaisen miehen kirjahyllyyn ja juuri pukeutumisen klassikoiden suhteen ehdottomasti aiheen perusteos.



9. Valtio vihaa sua, suomalainen punk ja hardcore 1985-2015, 2015, Ville Similä & Mervi Vuorela, Like


Tässä ei ole kyse nätistä sohvapöytäkirjasta vaan paksu tiiliskivi täynnä asiaa. Kirjoittajat selkeästi tuntevat aiheensa ja ovat löytäneet keskeiset punkin vaikuttajat haastateltaviksi.



10. Partakirja, 2015, Axel Naver, Eric Thorsson, Like

Kirja parroista! Pitääkö tästä oikeastaan enempää sanoa?



11. Kävelyn filosofiaa, 2015, Frédéric Gros, Basam books

Tämä kirja on hyvä paikka aloittaa kävelyreissu. Se on kokoelma esseitä, jotka heittäytyvät ajoittain hyvinkin pohtiviksi.




12. Valonkantajat, 2015, Perttu Häkkinen, Vesa Iitti, Like

Kirja avaa sitä okkultismin historiaa, joka on Suomessa jäänyt hämmentävän vähän tutkituksi alakulttuurin lajiksi. Viihdyttävä lukukokemus.



13. Hyvän elämän filosofiaa, 2015, Ilkka Niiniluoto, Suomalaisen kirjallisuuden seura


Yhteiskuntamme tarvitsee nyt hieman ihmisyyttä. Kirja muistuttaa, että se mikä on hyvää, ei tarkoita hyvää vain sille välittömälle lähipiirillemme vaan moraalisen vastuuntuntomme tulisi kattaa laajempiakin kokonaisuuksia.





14. Neidonhius, 2015, Mihail Šiškin, WSOY


Kirja on muodoltaan harvinaislaatuisen kaunis ja tarinoiltaan hämmentävä. Se konkreettisesti tuntui tekevän jotain aivoillesi ja jollain tapaa antaa kurkistaa venäläiseen sieluun. Oli onni saada Šiškin Helsingin kirjamessujen vieraaksi.





15. Yllätä itsesi


Lue jotain mukavuuspiirisi ulkopuolelta. Tutkimusmatkaile.






3 kommenttia:

  1. Ostin Kolme porttia kirjamessuilta, ja luen sen varmaankin lähiaikoina. Takakantensa perusteella todella kiinnostava, ja hämmästyin kovasti kun en ole kirjasta kuullut. Mutta let's see. :)

    VastaaPoista
  2. Etenkin ensimmäinen kirjakuva on kekseliäs ja kaunis!

    VastaaPoista
  3. No onpa kiinnostava lista! Mihailille en valitettavasti sytyynyt, vaikka kirjan kansi onkin niin kaunis ja olen suuri venäläisten klassikoiden ystävä. Stoner on ihan ehdoton, enkä yhtään salaile, että se on lukuvuoteni paras käännösromaani, Kirkkojen ja kartanoiden kätköistä kiinnostaa historiallista minua, Käveleyn filosofia olisi kuin oma mantrani, mutta Valonkantajat on eräs hyvä Tehosekoittimen biisi...;)

    Aavistan, että tulen katumaan Pitkän valotusajan jäämistä tämän vuoden lukulistan ulkopuolelle...Kolme porttia taas oli on kanneltaan vaikuttava.

    <3

    VastaaPoista