5.11.2015

Joutsenlampi Tukholman tanssimuseossa
Jos olet lähiaikoina käymässä Tukholmassa, niin tässä olisi pieni matkavinkki. Tammikuun 6:teen asti Tukholman tanssimuseossa (Dansmuseet) voit nähdä näyttelyn, jonka aiheena on "balettien baletti", Joutsenlampi. Tämä oli ensimmäinen käyntini museossa ja suosittelen vahvasti tutustumaan myös perusnäyttelyyn. Siitä saa kompaktin ja kattavan katsauksen tanssin historiaan.


Joutsenlampi on Pjotr Tšaikovskin säveltämä baletti, jonka ensimmäinen esitys nähtiin Moskovassa vuonna 1877 ja nykyinen koreografia on peräisin vuodelta 1895. Vaikka Joutsenlampi on vanha baletti, nousi se todelliseen suosioonsa vasta 1950-1960-lukujen jälkeen. Länsimaista oikeastaan vain Suomessa se otti paikkansa arvostettuna balettina jo aiemmin.Itse en ole vieläkään balettia livenä nähnyt, mutta heti kun vain tähän tulee mahdollisuus, niin aion korjata tämän puutteen. Jo pelkkä musiikki on todella vangitsevaa. Jos jostain syystä et tunne sitä, niin suosittelen painamaan tuon tuubivideon päälle ja vääntämään kajarit yhteentoista. Tuubista muuten löytyy ihan kokonaisiakin Joutsenlammen esityksiä.

Tanssimuseo löytyy kätevältä paikalta jos hengailet muutenkin keskustan läheisyydessä. Se sijaitsee Drottninggatanilla, jossa muutenkin on paljon turistiliikennettä. Museo ei myöskään ole kauhean iso tai kauhean kallis ja alle 18-vuotiaathan käyvät Tukholman museoissa ilmaiseksi. Tämä ei paljoa vie aikaa siltä Tukholman päivältä.Näyttely innostaa tutustumaan tähän teokseen syvemmin. Satuimme osumaan sinne sellaiseen aikaan, että koko museo oli hiljainen ja olimme ainoat vieraat sen saleissa. Esillä oli pukuja, rekvisiittaa, valokuvia ja paljon tietoa esityksestä. Harmittavan vähän oli tekstiä englanniksi joten välttävästä ruotsinkielen taidosta on museossa hyötyä.

Etenkin puvut jäivät mieleen elävästi. On hämmästyttävää miten paljon työtä niihin laitetaan. Vielä hämmästyttävämpää on tietysti itse tanssi. Pukujen keskellä oli mahdollista seurata kankaalta erilaisia Joutsenlammen esityksiä ja huomasinkin jääväni siihen istumaan ja rentoutumaan hetkeksi. Melko täydellinen pieni paussi hektiselle päivälle.

Yksi erikoisuus näyttelyssä oli tanssiva robottilintu "Robocygne", jonko koreografi oli ohjelmoinut aivan uusilla tavoilla liikkumaan musiikin mukana.

Näyttelyn takana ovat museon johtaja Erik Näslund sekä taiteilija Carl Thorborg. Se antoi mielenkiintoisen kuvan siitä miten yksi ainoa taideteos on kokenut valtavan evoluution. Siitä on olemassa lukuisia eri versiota, jotka poikkeavat toisistaan, mutta samalla säilyttävät sen perusolemuksen.

Olen iso Tukholman museoiden ystävä ja varmasti niistä tulen vielä lisääkin kirjoittelemaan. Tämä kyseinen museo tulee luultavasti kierrettyä vielä toistamiseenkin sillä se tosiaan on vain niin kätevä kohde käydä. Jopa pikkujäbät jaksoivat innostua näyttelystä kun kerroin hieman Joutsenlammen tarinan väkivaltaisemmista puolista.

Joutsenlammesta kiinnostuneiden kannattaa myös käydä 20-21.11 Helsingissä kuuntelemassa seminaaria aiheesta. Ilmainen pääsy ja mielenkiintoisia aiheita. Lisätietoja täällä.

Nyt haluan antaa vain kuvien puhua puolestaan:

Hieno näyttely, suosittelen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti