27.11.2015

Stephen King - The Bazaar of Bad Dreams
Jälleen kerran Kingiä. Tämä voisi julkaista vaikka listan mitä on syönyt viimeisen kuukauden aikana ja minä luultavasti lukisin sen. Ei siksi, että kyseessä olisi ylimaallisen loistava kirjailija vaan koska kyseessä on vahva linkki nuoruuteeni, sinne aikaan kun opin mitä kaikkea kirjoilla on minulle annettavana.Kyseessä on kokoelma lyhyitä tarinoita, jotka ovat pääsääntöisesti ilmestyneet jo joissain muissa kokoelmissa tai julkaisuissa. Kaikkia yhdistää teemat, joita tarinoiden välissä yritetään tuoda esiin, mutta lopulta kirjasta saa kuvan melko väljästi toisiinsa liittyvistä tarinoista.

Novellit ovat omistettu erinäisille Kingin esikuville tai läheisille ja niiden välissä King kertoo tarinoiden synnystä. Lukijalle välittyy intiimi tunnelma ja tuntuu kuin King paljaistaisi taas jotain luomisprosessistaan.

Stephen King, Kuva: Steve Schofield
Tarinoita voisi kuvailla "vanhaksi kunnon" Kingiksi. Ei mitään mullistavaa, mutta tuttua ja turvallista. Niiden laatu vaihtelee huomattavasti, mutta seassa on melkoisia helmiäkin. Itse nautin esimerkiksi tarinoista Drunken Fireworks, The Dune ja Under The Weather. Kekseliäitä tarinoita, joissa on klassisten halloween-kertomusten henkeä. Kuin moderneja urbaaneja legendoja.

Olen kuullut Kingin tarinoita kritisoitavan siitä, että ne eivät ole aina tarpeeksi pelottavia ja haluan tästä myös muutaman sanan nyt sanoa. Itsestäni tuntuu hassulta, että kirjailijalla olisi aina jokin ihme velvollisuus säikytellä vain jos tämä on leimattu ainoastaan kauhukirjailijaksi. Toki tässäkin kokoelmassa on kauhuelementtejä, mutta tarinan laadun mittarina ei tule olla se, kuinka pahasti se onnistuu pelästyttämään lukijan. Tarkoitus on herättää tunteita, olivat ne sitten millaisia tahansa.

Tämä oli viihdyttävä kokoelma, mutta en välttämättä suosittelisi sitä ensimmäisiksi askeliksi Kingin maailmaan. Jos taas olet siellä maailmassa jo syvällä, niin saatat olla törmännyt jo joihinkin näistä tarinoista. Itselleni ainakin muutamat niistä olivat jo tulleet vastaan toisaalla.

King osaa rakentaa hahmonsa mielenkiintoisiksi. Ne ovat eläviä ja siksi välität lukiessa mitä seuraavaksi tapahtuu. Jo tämä yksin saa minut aina palaamaan tämän tarinoihin. Uudestaan ja uudestaan.
The Bazaar of Bad Dreams, 2015, Stephen King, Scribner

1 kommentti:

  1. Minä hankin tämän heti tuoreeltaan, mutta mies nappasi sen luettavakseen ja näyttää siltä ettei hän aivan hetkessä saa luettua.

    Mitä pelottavuuteen tulee, minusta King on oikeastaan parhaimmillaan silloin, kun lukijan silmille ei heitellä mörköjä ja muita kammotuksia.

    VastaaPoista