5.11.2021

Next to Normal - Svenska Teatern

Next to Normal Svenska Teaternin lavalla on juuri sellainen musikaali mikä tunkeutuu katsojan ihon alle. Ei salakavalasti, vaan törkeästi manipuloimalla tunteita, jotka vain herätetään sisimmistä, halusi sitä tai ei. Upeaa. 

Svenska Teatern on talo, joko sisältää hämmästyttävän määrän taitoa ja lahjakkuutta. Olen aiemmin kirjoittanut muun muassa musikaaleista Chess ja Mary Poppins, joista jälkimmäinen jatkuukin taas Svenskanin lavalla. Ensin mainitussa taas olivat pääosissa Maria Ylipää ja Alexander Lycke, jotka nyt tekevät paluun yhdessä Svenskanin lavalle.

Next to Normal on Brian Yourkeyn ja Tom Kittin Pulitzer-palkittu musikaali, joka sai ensi-iltansa vuonna 2008 ja on sen jälkeen nähty useasti Broadwaylla. Suomessa musikaali on nähty Helsingin Kaupunginteatterissa 2010, Tampereen Työväen Teatterissa 2012 ja Wasa Teaterissa 2012.


Next to Normal / Svenska Teatern / Photo by Cata Portin. Maria Ylipää, Pontus Simm, David Lindell, Denny Lekström, Sannah Nedergård, Alexander Lycke


Vieressäni katsomossa istui kaksi nuorta, jotka väliajalla keskustelivat esityksestä. Toinen käytti tekstitystä puhelimen kautta ja toinen oli koettanut seurata esitystä ruotsiksi. 
"Tässä pysyy ihan hyvin mukana ihan vain noitten tunnetiloja seuraamalla."
"Paitsi, et se tunnetila on koko ajan paniikki."
"Joo, kaikki on vaa huonosti."

Onneksi maski peitti naureskeluni, mutta kyllähän tuohon samaistuikin. Asiat ovat tosiaan esityksen perheellä melko huonosti. Äidin (Maria Ylipää) vuosia jatkunut kaksisuuntainen mielialahäiriö on pahentunut repii koko perhettä kappaleiksi. Lapset (David Lindell ja Sannah Nedergård) tuntuvat oireilevan vakavasti ja isä (Alexander Lycke) yrittää olla vakaana tukena, mutta hänenkin sisällä kuohuu.


Next to Normal / Svenska Teatern / Photo by Cata Portin. Alexander Lycke, Maria Ylipää


Mukana näytelmässä ovat myös tyttären poikaystävä (Pontus Simm) ja psykologi (Denny Lekström), joista molemmat koettavat olla perheen isän kaltaisia tukipilareita. Psykologin kautta yhteiskunnan tukijärjestelmiä jonkin verran kritisoidaan, mutta kritiikki tuntuu menevän hieman huti kohdistuessaan esimerkiksi sähköhoitoon, jolla on mahdollista saada todella hyviä tuloksia.


Next to Normal / Svenska Teatern / Photo by Cata Portin. Pontus Simm, Sannah Nedergård


Mielisairaus itsessään on järkyttävän hienosti ja todentuntuisesti käsitelty musikaalissa ja se kietoutuu osaksi laajempaa tarinaa, joka kohtauksesta toiseen jaksaa yllättää. Tarina käsittelee sairauden lisäksi perheen sisäistä dynamiikkaa ja sitä missä kulkee rajat toisesta huolehtimisessa.

Vahvoja teemoja säestää vahva musiikki, jossa voi kuulua kaikuja ysärin kitarariffeistä. Pidin erityisesti miten rummut puskivat läpi orkesterin lavan alisesta tilasta, kuin jostain läheisistä bänditreeneistä. Rujo äänimaisema oli kuitenkin loppuun asti suunniteltu varmalla otteella ja orkesteri kykeni nopeisiin muutoksiin tunnelmassa hienosti.


Next to Normal / Svenska Teatern / Photo by Cata Portin


Kuuden näyttelijän ryhmään mahtui kuusi todellista musikaalistaraa. Olen ennenkin hehkuttanut Svenska Teaternin kykyä tarjota kansainvälisesti laadukasta teatteria ja Next to Normal ei ole poikkeus. Vaikka jokainen näyttelijä teki suuren vaikutuksen, niin Maria Ylipään raaka karisma toi taas kylmät väreet. Ylipää on virallisesti ihan lemppari musikaalistarani.


Next to Normal / Svenska Teatern / Photo by Cata Portin. Maria Ylipää


Next to Normal on nähtävissä Svenska Teaternilla vielä ensi keväänäkin ja lisätietoa esityksestä löydät Svenskanin sivuilta täällä. Jos kaipaa sellaista aidosti pysäyttävää ja yksinkertaisesti hyvää esitystä, niin tämä on se. Tarjolla on emotionaalisesti koukuttava, vauhdikas, musiikillisesti voimakas ja niin upeasti esitetty musikaali, että tämä on niitä painavimpia suosituksiani kokea juuri nyt kulttuurin kentällä.

Tämä on myös esitys, joka saattaa herättää hyvin todellisia tunteita, jos teemat sattuvat osumaan lähelle henkilökohtaisesti. Niiden tunteiden kanssa ei tarvitse olla yksin vaan kannattaa tutustua esimerkiksi Mielenterveystalon tarjoamaan apuun täällä.




Teksti: Brian Yorkey, Musiikki: Tom Kitt
Käännös ruotsiksi: Linnea Sjunnesson ja Fredrik Fischer

Markus Virta
Ohjaaja

Kristian Nyman
Kapellimestari

Erik Salvesen
Lavastus

Teemu Muurimäki
Pukusuunnittelu

Joonas Lampi
Maskeeraussuunnittelu

Tom Kumlin
Valosuunnittelu

Andreas Lönnquist
Äänisuunnittelu

Esitys nähty kutsuvieraana








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti