3.10.2020

Mary Poppins - Svenska Teatern


Mary Poppins / Svenska Teatern / Photo by Cata Portin

Mary Poppins on mystinen, värikäs, optimistinen ja nostalgiaa tihkuva esitys, jota katsoessa tuli oikeasti paljon kevyempi olo. Tämä Lontoossa 2004 ensi-iltansa saanut musikaali nähdään nyt Helsingissä Svenska Teaternin lavalla.

Svenska Teatern onkin upea paikka juuri tälle musikaalille. Koko suuri näyttämö on jo itsessään sadunomainen tila ja kyseessä on musikaali, joka vaatii suuren joukon huippuosaajia taaksensa. Esimerkiksi Chessin kohdalla on jo nähty, että osaamista tuosta talosta löytyy.

Mary Poppins / Svenska Teatern / Photo by Cata Portin


Mary Poppins (tai suomalaisittan Maija Poppanen) on muun muassa minulle ollut tärkeä hahmo jo läpi elämän. P. L. Traversin kirjat esittelevät synkän ja hieman ilkeänkin oloisen Poppinsin, joka kuitenkin pyrkii määrätietoisuudellaan tuomaan hyvää maailmaan. Disneyn elokuva vuodelta 1964 taas esittelee Julie Andrewsin näyttelemän Poppinsin, joka on astetta lempeämpi hahmo ja jonka laulu on iskostunut jo useiden sukupolvien muistoihin.

Svenska Teaternilla nähtiin juuri Disneyn ikoninen versio Poppinsista, mutta viitteitä Traversin kirjoihinkin siitä löytyy. Jopa yksi lähes painajaismainen kohtaus, klovneineen ja synkkine viittauksineen, joka raotti hieman sitä Poppinsin tarinan pimeän puolen verhoa, joka itseäni on aina kiinnostanut.

Mary Poppins on nimittäin aina ollut mielestäni hieman pahaenteinenkin hahmo. Tämän vihjaillaan olevan mahdottoman kauan elänyt entiteetti, jolla on yli-inhimillisiä voimia ja josta tulee mieleen jumaltarustojen kujeilevat henget. Tämä henki yhdistettynä Poppinsin syleilevään hyvyyden olemukseen ja täsmälliseen täydellisyyteen, onkin minulle tuon hahmon voima.

Mary Poppins / Svenska Teatern / Photo by Cata Portin / Simon Häger, Denny Lekström Josefin Silén, Lasse Lipponen


Kun siis tuuli vaihtoi suuntaa ja Mary Poppins laskeutui Kirsikkakujalle sateenvarjonsa kanssa, niin tarina alkoi jälleen. Itse tarinan varmaan tunnettekin jo, ja jos ette, niin nyt on mahtava tilaisuus nähdä se aivan tuorein silmin.

Musikaali näyttää Svenska Teaternin lavalla huikealta. Jani Uljaksen lavastus on 60-luvun technicolor-unelmaa alusta loppuun ja sen kruunaa aivan alkuperäisen elokuvan tyyliin maalatut taustakankaat. Juuri ne tekevät studioissa kuvatuista vanhoista elokuvista niin hienoja ja nyt taustoihin oltiin saatu vielä hieman ylimääräistä taikaa, jonka voit nähdä sitten katsomossa. 

Aivan erityistä huomiota kiinnitti Pirjo Liiri-Majavan puvustus, joka myös oli uskollinen elokuvalle ja henki sitä satumaista värikkyyttä pienine yksityiskohtineen, jota tämä esitys vaatii.

Mary Poppins / Svenska Teatern / Photo by Cata Portin /

Yli 600 henkilöä haki roolia musikaalista ja näistä 150 kutsuttiin koe-esiintymisiin. Koko ensemble toimii yhdessä niin saumattomasti, että tarinan illuusio on itsessään saumaton. Shermanin veljesten musiikki on jo läpikotaisin tuttua ja kuljettaa tehokkaasti Poppinsin maailmaan ja George Stilesin ja Anthony Drewen uudet lisäykset tuntuvat siltä kuin ne olisivat aina olleet osa musikaalia.

Kasti liikkui Osku Heiskasen koreografian mukaan ja esityksen jälkeen muistan katsoneeni lavaa, ajatellen, että oikeastiko näin juuri tuossa kokonaisen Lontoon maiseman levittäytyvän edessäni ja joukon nuohoojia tanssivan sen katoilla. Disneymäinen taianomaisuus oli voimakas tässä esityksessä ja siihen oli helppo heittäytyä.

Mary Poppins / Svenska Teatern / Photo by Cata Portin / Josefin Silén, Anna Kettunen, Denny Lekström och Aron Nyman

Poppinsin tarinaan liittyy tiettyä kapinallisuutta, joka erityisesti nuorempana veti puoleensa, mutta jonka kiiltokuvamaisuutta nyt osaa jo kyseenalaista. Onkin kyse enemmän juuri sellaisesta naiivista ja sokerimaisesta hyväntahtoisuudesta, jota näytelmä pyrkii välittämään ja siinä onnistuukin loistavasti.

Aivan koko kasti oli loistava ja en halua lähteä sieltä nostamaan yksittäisiä näyttelijöitä vaikka esimerkiksi Janea ja Michaelia esittävät lapset edustavat selvästi sellaisia nousevia kykyjä, joista tulemme vielä kuulemaan pitkään.

Mary Poppins / Svenska Teatern / Photo by Cata Portin / Aaro Wichmann, Josefin Silén, Krista Martola, Anna-Maija Jalkanen och Amos Martimo


Itse Mary Poppinsin roolitus on kuitenkin se yksi tärkeimmistä seikoista tämän musikaalin kohdalla, koska lopulta jokainen Poppinsin saappaisiin astuva astuu samalla Julie Andrewsin saappaisiin. Josefin Silén on tomera, jämpti, neuvokas, pehmeä, kova ja mahdottoman kaunisääninen Poppins ja tämä on vain nähtävä itse.

Mary Poppinsin kevään esitykset siirtyvät syksylle 2021 ja keväälle 2022. Esityksen kieli on ruotsi ja ainakin itse heikohkolla kielitaidolla pystyin seuraamaan tarinaa vaivatta, vain muutaman kerron tekstityksiä apuna käyttäen. Ja siis muistakaahan, että Svenska teaternissa tosiaan voi käyttää omasta kännykästä tai lainalaitteesta käsin teksityksiä, joten sen kielirajoitteen takia ei tosiaan kannata jättää näytelmiä väliin. Lisätietoa löytyy Svenska teaternin sivuilta täällä.Mary Poppins musikaali perustuu P.L. TRAVERSin tarinaan ja Walt Disneyn elokuvaan.
Alkuperäismusiikki ja laulujen tekstit: RICHARD M. SHERMAN ja ROBERT B. SHERMAN
Käsikirjoitus: JULIAN FELLOWES
Uudet laulut, lisätty musiikki ja teksti: GEORGE STILES och ANTHONY DREWE
Tuotettu yhteistyössä CAMERON MACKINTOSHin kanssa
Aluperäinen tuotanto Disneylle: CAMERON MACKINTOSH ja THOMAS SCHUMACHER 
Esitysoikeuksia valvoo Music Theatre International (Europe)

TAITEELLINEN TYÖRYHMÄ
Ohjaaja / Koreografi  Markku Nenonen  
Ohjausassistentti Tiina Aho   
Kapelimestari  Kristian Nyman  
Lavastus Jani Uljas 
Pukusuunnittelu  Pirjo Liiri-Majava   
Hiukset & maski  Pirjo Leino  
Rekvisiittavastaava  Antti Hosia   
Valosuunnittelu Tom Kumlin   
Äänisuunnittelu Andreas Lönnquist  
Videosuunnittelu Joonas Tikkanen   
Koreografi Osku Heiskanen   
Koreografi Säde Kajovaara   
Näyttämöpäällikkö Lina Jonasson   
Näyttämömestari Jouni A.Syrjä   
Näyttämömestari Pasi Nevalainen   
Näyttämömestari Jari Hilke   
Kuiskaaja Maria Portin-Söderholm

NÄYTTÄMÖLLÄ
Josefin Silén 
​Denny Lekström  
Nea-Maria Alanko 
Aaro Wichmann  
Laura Allonen  
Mikael Andersson  
Sonia Haga  
Ann-Marie Heino  
Simon Häger  
Anna-Maija Jalkanen  
Mathias Jonsson  
Minna Kettunen-Enberg  
Suvi Salospohja  
Saara Lehtonen  
Lasse Lipponen  
Charlotte Mannerstråle  
Eleonoora Martikainen  
Ville Mäkinen  
Sannah Nedergård  
Peter Nyberg  
Saara-Elina Partanen  
Ivan Persson  
Peter Pihlström  
Davey Van Pas  
Olivia Broman, Krista Martola, Anna Kettunen  
Aron Nyman, Amos Martimo, Arthur Waselius

Esitys nähty kutsuvieraana

Mainoslinkit merkattu: *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti