8.10.2020

Lukeminen ja ADHD




Otan kirjan käteen, uppoudun lukutuoliin, aloitan ensimmäisen sivun, rentoudun tarinaan keskittyen ja kymmenen sivun jälkeen huomaan, etten tiedä mitä olen lukemassa koska olen ajatellut pelkästään leppäkerttujen pisteitä, ovatko ne symmetrisiä, ja mistä nimi leppäkerttu oikeastaan tulee. Esimerkiksi tätä voi olla lukeminen ADHD:n kanssa.

Tällä hetkellä vietetään ADHD tietoisuuden kuukautta. Kampanjan sivuilla täällä vastataan ADHD-aiheisiin kysymyksiin ja ihmiset voivat itse jakaa aiheeseen liittyvää taidetta sivuilla.

Olen aiemmin kirjoittanut ADHD:ta käsittelevistä kirjoista ADHD voimavarana – Missä kohtaa kirjoa olet? ja Täyttä elämää ADHD:n kanssa.

Itselleni ADHD ja lukeminen on yhdistelmä, josta on enemmän hyötyä kuin haittaa, mutta toki ne haitatkin ovat melkoisia. Jos aivot päättävät, että tänään ei lueta, niin sitten tänään ei lueta. Toisaalta jos aivot päättävät, että nyt kiinnostutaan kaikista asioista samaan aikaan, niin sitten luetaan ja paljon. 

Lukemiseen keskittyminen on siis vaatinut opettelua, vaikka Joskus ADHD auttaa niin sanotun hyperkeskittymisen kautta, jolloin voin nopeasti omaksua paljon tietoa tekstistä ja uppoutua täysin tarinoihin. 

Pidän myös siitä miten muiden kaltaisteni tavoin kiinnostun aina hetkellisesti hyvin kirjavasta joukosta asioita ja kirjat tarjoavat tähän ihan mainion lähteen tyydyttää uteliaisuuden.



Koska lukeminen ADHD:n kanssa on jotain mitä olen joutunut itse harjoittelemaan, niin ajattelin listata tähän joitain oppimiani asioita siinä toivossa, että niistä voisi olla jollekulle toiselle apua:



Aseta lukemiselle lyhyitä tavotteita. Oli se sitten viisi minuuttia, viisitoista minuuttia tai vaikka viisi sivua, niin lyhyen tähtäimen tavoitteet usein auttavat monessa tehtävässä ADHD:n kanssa. Jos luet esimerkiksi kokeisiin tai muuten tavoitteellisesti, niin voi olla aiheellista aikatauluttaa lukemista useiden päivien ajaksi.

Hengähdä ja asennoidu siihen, että nyt tosiaan on lukuhetki. Tämän kohdan joutuu yleensä toistamaan usein, mutta ei se mitään.

Valitse ympäristön melutaso jos vain mahdollista. Joillekin toimii täysi hiljaisuus ja jotkut taas tarvitsevat keskittyäkseen hälinää ympärilleen.

Kuuntele itseäsi löytääksesi sen oikean ympäristösi. Joskus aivot kaipaavat enemmän ärsykettä ympärilleen kuin toisina hetkinä ja ei ADHD vaikuttaa todella yksilöllisesti.

Älä lannistu jos lukeminen ei juuri sillä hetkellä onnistu. Joskus se ei vain onnistu ja kirja odottaa kyllä, että nostat sen taas luettavaksi. Epäonnistumisen tunne aiheuttaa vain turhaa negatiivisuuden kehää, joka tappaa halun lukea.

Kokeile äänikirjoja jos perinteinen lukeminen tuntuu vaikealta. Usein jonkin yksinkertaisen, fyysisen toiminnon suorittaminen samaan aikaan auttaa keskittymistä ja lukunopeus kannattaa säätää sopivaksi, mutta tosiaan: kuuntele itseäsi.

Tutustu Celiaan. Jos ADHD vaikeuttaa lukemistasi, niin olet oikeutettu käyttämään Celian palveluita. Voit hakea tunnukset vaikka kirjastostasi ja pääset käsiksi laajaan valikoimaan äänikirjoja ja e-kirjoja.

Lue useampaa kirjaa kerrallaan. Jos tämä ei tunnu kuormittavalta, niin aivan erilaisten kirjojen välillä vaihtelu voi olla virkistävää lukiessa. Kannattaa pitää myös kirjaa lukemisesta, etteivät ne kirjat unohdu.

Jos kirja tökkii, luovuta. Etsi jotain mikä oikeasti kiinnostaa, kauhistuttaa, ilahduttaa tai liikuttaa ihan miten vain. Voit etsiä mielenkiintoista luettavaa vaikka kirjastosta kysymällä tai Goodreadsista.

Anna itsellesi lupa nauttia.





Täältä löytyy Storytelin äänikirjoja:*









Mainoslinkit merkattu: *

2 kommenttia:

  1. Hienoa, kun teit tämän postauksen. Tästä varmasti moni saa tietoa ja myös uskoa siihen, että ADHD ei ole este mm. lukemiselle.

    VastaaPoista
  2. Luettuani tämän kirjoituksesi aloin pohtia, voiko minullakin olla ADHD. Mutta pelkästään kuormittuneet aivot saavat varmasti vastaavanlaisia lukukokemusoireta aikaiseksi. Olen odottanut, koska pystyisin kunnolla keskittymään lukemiseen, mutta tosiaan, sitten kun keskittyy, se imaisee täysin mukaansa.

    VastaaPoista