2.10.2020

Charles Baudelairen Kielletyt runot Antti Nylénin taiteilijakirjana
Charles Baudelairen Kielletyt runot on taiteilijakirja, joka pitää sisällään kuusi vuonna 1857 julkaisukieltoon tuomittua runoa Baudelairen runoteoksesta Pahan kukat. Tämä vain 200 kappaleen painos on kokonaisvaltaisen aistillinen teos itsessään.

Antti Nylén on kirjailija ja suomentaja, joka on erikoistunut nimeomaan 1800-luvun ranskalaiseen kirjallisuuteen. Tältä on ilmestynyt muun muassa teokset Vihan ja katkeruuden esseet, Kauhun ja ulkopuolisuuden esseet ja Häviö: monologi.Pahan kukat (Les Fleurs du mal) ilmestyi Pariisissa vuonna 1857, mutta siitä tuomittiin kuusi runoa julkaisukieltoon "julkisen moraalin ja hyvien tapojen" vastaisina. Pahan kukat julkaistiin uudelleen vuonna 1861, ilman kiellettyjä runoja, mutta nykyeditioihin ne ovat usein sisällytetty liitteenä.

Nyt julkaistu teos sisältää nämä kielletyt runot Antti Nylénin suomennoksina, jotka tämä on Olli-Pekka Tennilän kera painanut irtoarkeille kohopainokoneella, sekä erillisen vihkon, joka sisältää oheistuksen runoihin. Lisäksi teoksen osana ovat Elina Merenmiehen digipainetut kuvitukset omilla arkeillaan sekä Samuli Kristian Saastamoisen ääniteokset, jotka löytyvät erilliseltä cd:ltä.

Käsintehdylle paperille painetut kirjaimet voi aivan hentoisesti tuntea sormenpäillä. Aikoinaan kielletyt sanat on tuotu fyysisesti olemassaolevaksi kuin merkkinä siitä miten ajatus ei ole jotain mitä voi vain pyyhkiä pois maailmasta.Kun kirja esineenä on kokemassa ensimmäistä oikeaa murrosta sitten painokoneen, ottavat tämänkaltaiset taidekirjat aivan uudenlaisen roolin kirjallisuuden kentällä. Ääni- ja e-kirjojen markkinoille tulo on mielestäni ollut todella tervetullutta (kunhan kirjailijat saavat reilun korvauksen) ja ne pystyvät niin elämään rinnan perinteisen kirjan rinnalla kuin tuomaan jotain aivan uuttakin kirjallisuuteen.

Mitä enemmän kirjan esineellisyys korostuu teoksessa, niin sitä enemmän se kuitenkin kutsuu pysähtymään äärelleen. Lukukokemus on intensiivinen ja henkilökohtainen tämänkaltaisen taidekirjan äärellä. Kirjaa avataan pala palalta ja siinä konkreettisesti edetään eri aistien kautta Baudelairen runoihin.

Kielletyt runot tarjosi hetken, joka muistutti kirjojen ja todellisen maailman suhteesta. Ajatusten ajattomuudesta ja siitä käsityöläisyydestä, jota kirjailijatkin harrastavat, mutta jonka arvostus on usein varattu kuvataiteilijoille. Näitä tosiaan on olemassa vain parisataa kappaletta, mutta ainakin vielä niitä on joitain kappaleita jäljellä:*mainoslinkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti