4.11.2021

Pintaremontti - Kansallisteatteri


Pintaremontti on läpileikkaus keski-ikäistyvien kaupunkilaisten sieluun jos kaikki ne sielut olisi pumpattu täyteen mun ADHD-lääkkeitä. Näytelmä on varmasti montaa suomalaista läheltä koskettava neuroosien ilotulitus.

Miika Nousiainen on kuivasta huumoristaan tunnettu suomalainen kirjailija, jonka kirjoista on aiemmin Kansallisteatterin lavalla nähty näytelminä Maaninkavaara (2011), Metsäjätti (2013) ja Juurihoito (2016).

Nousiaisen Pintaremontti on yhtä kuiva kuin kirjoittajansa, mutta hyvällä tavalla. Näytelmän huumori pohjautuu vahvasti suomalaisuuden ja modernin ajan stereotypioiden parissa leikittelyyn. Osansa piikittelystä saavat niin uuden ajan lifestyle-bloggarit kuin tapoihinsa kangistuneet naapurit ja sukulaisetkin.


Kuvassa Tiina Weckström ja Heikki Pitkänen. Kuva Stefan Bremer.


Välillä tuntui liikaakin, että kohtaukset olivat vain sarja sketsejä, mutta tämän pelastaa se, että näytelmän vitsit olivat aidosti hauskoja. Komedia on vaikea laji ja erityisen vaikeaa se on kun toimitaan vahvojen stereotyyppien parissa. Silloin jos vitsi ei toimisi, niin lopputuloksena olisi vain halpoja nauruja, jotka eivät kanna läpi esityksen.

Varttia vajaan kolmen tunnin kestollaan Pintaremontti tosiaan tarvitsee jotain aitoa, jolla vangita yleisönsä. Huumorin lisäksi näytelmä tarjoaa hahmoja, joilla on ihan oikeat tarinat ja motiivit, upean lavastuksen Kansiksen isolla näyttämöllä ja ihan yllättävän koskettavia lauluja.


Kuvassa Annika Poijärvi. Kuva Stefan Bremer.


Näyttämön ovat vallanneet laatikot, joista tulee mieleen brutalistinen versio Lundbyn nukkekodista. Laatikoiden sisällä lähekkäin, mutta erillään eletyt elämät nivoutuvat yhteen lahjakkaan näyttelijäryhmän toimesta. Absurdiksi paikoin venyvä komedia tulkitaan niin tunteella ja energialla, että esitykseen on helppo uppoutua.


Kuva Stefan Bremer.


Pintaremontista löytyy lisää tietoa Kansallisteatterin sivuilta täällä. Tämä on näytelmä hoivavietistä, ihmissuhteiden hankaluudesta, sosiaalisista normeista, pinnallisuudesta ja perheistä. On vaarallista sanoa näytelmästä, että siinä on "jokaiselle jotakin", mutta tämän suhteen se tuntuu luontevalta esityksen monitasoisuuden vuoksi.


Rooleissa
Linda Ilves, Katja Küttner, Markku Maalismaa, Pyry Nikkilä, Ilja Peltonen, Heikki Pitkänen, Annika Poijärvi, Juha Varis, Maruska Verona ja Tiina Weckström
Muusikko
Linda Ilves
Ohjaus
Irene Aho
Dramatisointi
Minna Leino
Produktiodramaturgi
Eva Buchwald
Lavastus
Katri Rentto
Pukusuunnittelu
Auli Turtiainen
Valosuunnittelu
Kalle Ropponen
Musiikki ja äänisuunnittelu
Timo Hietala
Koreografia
Ninu Lindfors
Videosuunnittelu
Petri Tarkiainen
Naamioinnin suunnittelu
Jari Kettunen
Ohjaajan assistentti
Helena Vierikko
Esitys nähty kutsuvieraana
Mainoslinkit merkattu: *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti