1.11.2021

Me palasimme Kirjamessuille
Kirjamessut Helsingin messukeskuksessa ovat ohi ja eräänlainen paluu normaaliin suoritettu. Ihmismassat, keskustelut ja ihan yleinen hälinä tuntuivat niin tutulta, mutta kaikki oli silti nyt erilaista.

Helsingin kirjamessut keräsi yleisöä 50 000 hengen edestä ja Yle ehti jo uutisoimaan kävijämäärän romahtaneen, vaikka messuhalli oli tosiaan täynnä ihmisiä. Vuoden 2019 ennätystulos 90 000 ihmisellä oli jo itsessään poikkeuksellinen vertauskohta ja Ylen jutusta jäi huomioimatta se, että yleensä ihmisiä on saapunut paikalle myös Ruokamessujen vuoksi, joita ei tänä vuonna järjestetty.Ihmiset, jotka tulivat paikalle eivät vaikuttaneet juuri puolentoista vuoden talviunilta heränneiltä pelokkailta pikkueläimiltä, vaan kaikki juttelivat rennosti ja hipelöivät kirjoja, kuin niin olisi tehty aina. Olin itse yksi noista ihmisistä, ainakin ulkoisesti. Ehkä sisimmissään moni muukin yritti vain sopeutua joukkoon vaistonvaraisesti suojellakseen itseään.
Olemmehan me Kirjamessujen konkarit kuitenkin lukijoita. Me olemme tottuneet eläytymään suuriin tarinoihin ja se on kehittänyt empatiaa ja sitä kautta vuorostaan kykyä sopeutua uusiin tilanteisiin. Me olemme sitä joukkoa, joka ryömii nyt esiin koloistaan ja ottaa maailman takaisin. Tai ainakin messuhallin.
Me palvomme kirjaa esineenä ja kokoonnuimme viimein sen ääreen sivistystä janoavana massana. Nämä ovat lukijoiden messut, mutta ennen kaikkea nämä ovat kirjojen messut. Me tulimme, näimme ja voitimme pelkomme paperisen lohtupeittomme vuoksi. Mitä iloa tuokaan nähdä, että joku muukin salaa haistaa vanhaa kirjaa antikvariaattien osastolla tai näkyvästi liikuttuu lempikirjailijansa palopuheesta lavalla. Ei tältä näytä romahdus, vaan uusi nousu. Lukijat toistensa joukossa, kirjailijat lukijoiden joukossa kuin tavalliset kuolevaiset ja häpeämätöntä kirjan palvontaa toteemina, majakkana ja lupauksena.

1 kommentti:

  1. Tosi hienoa, että tänä syksynä saatiin toteutetuksi sekä Turun että Helsingin kirjamessut. Itse olin mukana Turun messuilla ja jätin Helsingin nyt väliin. Onhan se 50 000 kävijää tosi paljon. Turun messuilla kävi 11 500 vierailijaa, ja ihan täyttä sielläkin oli. Tosin hallitilat ovat huomattavasti pienemmät.

    VastaaPoista