13.9.2018

CHESS på svenska


CHESS på svenska. Foto: Cata Portin Alexander Lycke och Glenn Edell

Chess on musikaali, joka jäi ilmestymisensä jälkeen hieman unholaan vaikka se sisältääkin joitain hiemoimpia kappaleita musikaalien historiassa. Svenska teatern ja ohjaaja Maria Sid otti monen musikaalien fanin iloksi Chessin käsittelyynsä ja nosti sen aivan uuteen loistoon.

En ole ikinä käynyt Broadwaylla, mutta tällaiseksi sen olen kuvitellut. Joksikin, joka muuttaa lavan ihan toiseksi todellisuudeksi.

Chess på svenska teki sen musiikilla, joka oli täynnä intohimoa, mutta myös todella karismaattisilla esiintyjillä. Etenkin Maria Ylipää. Olin ihan myyty, mutta siitä lisää pian.

CHESS på svenska. Foto: Cata Portin Maria Ylipää och ensemble

Svenska teatern on aina ollut mielestäni teatteri, jossa mitään ei tehdä puolivillaisesti. Kaikessa on sellainen "suuren maailman" meininki ja laadukas jälki. Siksi tunsin olevani etuoikeutettu istuessani kutsuvieraiden keskellä teatterin koristeellisessa salissa.

Musikaali aukesi hiljalleen ja kasvoi ja kasvoi suuremmaksi. Alexander Lycken Anatolij, shakkimestari Neuvostoliitosta, oli synkkä ja karismaattinen näky. Tätä heijasteli upeasti Lycken upea lauluääni, josta tuli ihan mieleen Les Misin selkärankaa jäytävät tulkinnat.

CHESS på svenska. Foto: Cata Portin Johanna Ström och Alexander Lycke

Tämän vaimoa esittävä Johanna Ström omasi niinikään kauniin lauluäänen ja etenkin esityksen loppupuolella pääsi loistamaan lavalla. Eniten kylmiä väreitä minulle sa kuitenkin aikaan Maria Ylipää. Tämä on todellinen superstara. Kaikki tietävät, että Ylipää on loistava tulkitsija, mutta jotenkin se koko olemus ja ryhti lavalla on sellainen, että tämä vain yksinkertaisesti näyttää kaikkivoipalta. Se tulee olemaan varmasti kestävin muistoni koko illasta.

Koko Svenskanin ensemble oli kuitenkin se voima, joka teki musikaalista niin suuren. Jatkuvat kuoro-osuudet ovat jotain mikä minuun henkilökohtaisesti tekee aina vaikutuksen ja nyt sain tosiaan olla sen suhteen jatkuvasti penkin syrjällä.

CHESS på svenska. Foto: Cata Portin Maria Ylipää + ensemble

Musikaalin tarina on melko yksinkertainen ja kertoo kahden suurvallan keskinäisestä kamppailusta shakin maailmassa. Klassinen pahan ja pahan taistelu siis. Kylmän sodan lisäksi tarjolla on tietysti myös kuumempaa kun kaikki tuntuvat rakastuvan kaikkiin. Juuri niin teatraalisesti kuin musikaaleissa kuuluukin.

Ilta oli täynnä loistavaa musiikkia ja suosittelen tutustumaan Chessin soundtrackiin vaikka spotifyissa jos matka Svenskanille ei ole mahdollista. Jos se taas on mahdollista, niin tässä on tilaisuus nähdä Suomessa jotain minkä vuoksi monet matkustavat ulkomaille.

CHESS på svenska. Foto: Cata Portin Alexander Lycke och Maria Ylipää + ensemble

Tähän musikaaliin on mahdollista saada tuttuun tapaa tekstitys suomeksi, mutta tällä kertaa myös englanniksi. Tämä on hienoa ja toivoisin, että muuttuisi enemmän tavaksi kaikkien esitysten suhteen.

Tämän syksyn musikaalitarjonta on suurta ja näyttävää ja Chess oli itselleni siihen upea aloitus. Kiitos koko tälle työryhmälle!
Anatolij –  Alexander Lycke
Svetlana –  Johanna Ström
Florence –  Maria Ylipää
Freddie –  Glenn Edell
Molokov –  Kristofer Möller
Tuomari –  Silva Lillrank

Ensemble / understudy Florence –  Elisabeth Hammersbøen Rustad
Ensemble / understudy Anatolij –  Joel Zerpe
Ensemble / understudy Freddie –  Johan Hwatz
Ensemble / understudy Svetlana –  Lineah Svärd
Ensemble / Tanssikapteeni –  Peter Pihlström

Micha – Vincent Korander, Aron Nyman, Wilmer Nyman, Edward Waselius, Vinzenz Ziegler

Näyttömösovitus – Lars Rudolfsson
Käsikirjoitus ruotsiksi – Lars Rudolfsson, Jan Mark, Björn Ulvaeus
Musiikin sovitus – Benny Andersson, Anders Eljas
Orkestrointi – Anders Eljas
Ohjaus – Maria Sid
Kapellimestari – Kristian Nyman
Koreografia – Carl Knif
Lavastus – Erik Salvesen
Pukusuunnittelu – Teemu Muurimäki
Äänisuunnittelu – Andreas Lönnquist
Valosuunnittelu – Tom Kumlin
Videosuunnittelu – Joonas Tikkanen
Naamiointi ja kampaukset - Pirjo Leino
Esitys nähty kutsulipulla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti