27.9.2018

Sleeping Beauties - Stephen King & Owen KingRuususen uni eli Sleeping Beauties on kertomus maailmasta, jossa eräänä päivänä naiset eivät enää herää nukahdettuaan. Miesten jäädessä ratkaisemaan ongelmaa kohdataan vakavia ongelmia. Verrattain pitkäksi kirjaksi todella tiivis lukukokemus, joka oli nostalgisen kingimäinen, vaikkei aivan ongelmaton.

Stephen King ja Owen King liittoutuivat yhteen kun Owen toi isälleen idean nukahtavista naisista. Tämä tajusi siinä olevan jonkin hienon tarinan alku ja näin sai alkunsa tämän isä-poika -tiimin ensimmäinen romaani. Owenin veljen Joen kanssa isä-King onkin jo ehtinyt tekemään yhteistyötä.

Kirjoittaminen tapahtui osa kerrallaan niin, että kirjailijat antoivat toisilleen tekstinpätkiä uudelleenkirjoitettavaksi ja lopputuloksesta ei näiden mukaan pysty kertomaan mikä osa kirjasta on kenenkin kirjoittama. Itse ainakin tietysti yritin tunnistaa näitä, mutta kaikki kuulosti ja tuntui minusta Stephen Kingiltä. Uskon silti Owenin äänen sieltä kuuluvan, vaikka itselläni ei ole vielä tämän omista kirjoista kokemusta.

Oma Suhteeni Stephen Kingiin ei ole puolueeton. Tämä on minulle se lapsuuden kirjailija, jonka luoman maailman kautta periaatteessa löysin myöhemmin koko kirjallisuuden maailman. Tämäkin kirja on sitä samaa, tuttua ja turvallista maailmaa, johon olen tottunut niissä kaikissa muissa Kingin kirjoissa, joita olen lukenut. Ja tosiaan tarkoitan kaikissa, sillä vain Cujo on minulla erityisistä syistä vielä lukematta.

Owen King ja Stephen King puhumassa kirjasta Good Morning Americassa

Sleeping Beauties
on monisyinen tarina, jossa seurataan useita hahmoja. Tapahtumat kuitenkin keskittyvät kuvitteellisen Doolingin kaupunkiin, joka huokuu sitä nostalgista kingimäisyyttä, kuin vaikka Castle Rock tai Derrykin. Ihmiset ovat stereotyyppisiä ja elämä on yksinkertaisia iloja ja suruja. Sitten tulee jokin hirviö ja pilaa kaiken. Tällä kertaa hirviö on kuitenkin ihminen itse.

"Dark green mountains knuckled up in the distance. Clouds seemed to be melting on the pan of the fair blue sky. Birds flew and sang. Wasn't it a hell of a shame, the way good country got wasted on folks."

Moni hyvä kirja on samalla hyvä ajatusleikki ja niin on myös tässä tarinassa. Jos tosiaan kaikki naiset nukahtaisivat, niin mitä tapahtuisi? Kingien vastaus ainakin on, että ihmiset käyttäytyisivät juuri niiden stereotyyppisten oletusten mukaan mitä sukupuoliin on totuttu asettaa.

"It was funny, when you thought about it; what were all those men rioting about? What did they think they could accomplish? Maura wondered if there would have been riots if it had been the other half of the human race who were falling asleep. She thought it unlikely."

Teos varmasti yrittää olla todella feministinen, mutta naiseuden nostaminen joksikin myyttiseksi voimaksi harvoin saavuttaa feminismin sanomaa. Kun naisia idolisoidaan äiteinä, tasapainoisina turvanantajina ja parhaimmillaan "kunnon jätkinä", niin nämä asetetaan juuri niihin lokeroihin, joita yritetään nykyaikana murtaa. Sukupuoli nähdään kirjassa myös todella binäärisenä käsitteenä. "On tyttöjä ja on poikia ja ne ovat toistensta vastakohtia", tuntuu olevan käsitys, jota kirjassa vahvistetaan.

Nukahtaminen vihollisena taas on mieltä kutkutteleva ajatus. Kingin lisäksi rakastin nuorena Painajainen Elm Streetillä -elokuvia, joten konsepti oli jo tuttu. Jokin niin tuttu ja päällekäyvä voima kuin väsymys, on helppo kuvitella omien kokemusten kautta helpommin kuin vaikka jokin viemäristä kurkistava pelle. Tuttuus herättää kauhua.

Sleeping Beauties tullaan luultavasti näkemään vielä televisiossakin ja oikeudetkin ovat jo ilmeisesti myyty, kuten täältä voi lukea. Ongelmistaan huolimatta tämä oli erittäin nautittava lukukokemus ja juuri sopivan hömppää, että pystyi vain heittäytymään tarinaan.


Stephen King, Owen King, 2017, Sleeping Beauties, Scribner


Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti