5.9.2018

Red Carpet - voiko Hyvinkäällä järjestää maailmanluokan leffafestarit?Red Carpet on Hyvinkäällä järjestettävä suomalaisen elokuvan festivaali, joka järjestettiin nyt toista kertaa. Festarin liikkeelle laittanut voima oli näyttelijä Antti Luusuaniemi ja tämä on ilmeisesti pitänyt itsensä kiireisenä, sillä tapahtuma on vain kasvanut.

Suomalainen elokuva oli minulle pitkään käsitteenä vähän yhdentekevä. Vaikka poikkeuksiakin on ollut, niin se toi mieleen Selinin leffatehtaan ja väsyneet rainat, jotka oli nähty jo monta kertaa. Olen lähtenyt tietoisesti purkamaan ennakkoluulojani ja suomalainen leffafestari tuntui luonnolliselta paikalta aloittaa.

Red Carpetin ohjelmistossa oli jo Ikitien kaltaisia elokuvia, jotka olivat tehneet vaikutuksen aikaisemmin ja paljon mielenkiintoista mikä oli vielä näkemättä. Itse ehdin festaroimaan vain yhden päivän ja näin kaksi elokuvaa: Hevi reissu ja Punasii päin.

Nämä kaksi elokuvaa muodostivatkin kokonaisuuden, josta täytyy mainita muutama sana. Hevi reissu edustaa suomalaisittain suurten produktioiden maailmaa ja näin heijastelee myös hevimaailman teatraalisuutta ja suuria kuvioita.

Samuli Jaskio, Chike Ohanwe, Max Ovaska, Johannes Holopainen. Kuva: Harri Räty, copyright Making Movies

Punasii päin taas on elokuva, josta loistaa itsetehdyn jälki. Se on pieni elokuva, joka yrittää ollaa suurempi kuin mihin rahkeet oikeastaan riittäisivät, mutta se ei syö elokuvan uskottavuutta lainkaan. Päinvastoin. Se heijastelee puolestaan suomiräpin omaehtoista tekemistä ja sitä autenttisuutta, jonka tämä tuo mukanaan.

Kuva: punasiipain.com

Nämä elokuvat olivat niin mahtava pari katsoa peräjälkeen. Hevi reissu oli aidosti hauska ja Johannes Holopainen erityisesti vetosi ihan tunteisiin. Punasii päin taas toi Helsingin alakulttuurin näkyville niin, että selvästi näkyi sanoman tulevan suoraan kaduilta filtteröimättömänä. Tämä oli harvinaisen onnistunut festarikattaus.

Antti Luusuaniemi kiittää yleisöä. Kuva: Henni Hyvärinen

Mutta voiko Hyvinkäällä järjestää maailmanluokan leffafestarit? No jos Sodankylässä voi niin miksei Hyvinkäällä voisi? Red Carpet veti yli 25000 kävijää, teattereiden salit olivat täynnä ja oheistapahtumat konsertteineen olivat onnistuneita. Tässä yhdistyivät pikkukaupungin tunnelma ja ammattimainen asenne ja itse viihdyin ihon simona.

Hyvinkää on juuri tarpeeksi pikkukaupunki, että se tarjoaa tunnelmallisen ympäristön leffafaneille ja Villatehtaan ympäristö oli erityisen idyllinen myöhäisiltojen konserteille. Oli sellainen fiilis, että leffastarat ja me tavalliset kuolevaiset saimme paikan kohdata Hyvinkäällä. Mutta siis ylipäätänsä se tunne kun voit luvan kanssa juosta leffateatterista toiseen ja omistaa päiviä vain elokuville on jotain niin siistiä, että suosittelen sitä kaikille.
Ensi vuonna Red Carpet tulee kolmannen kerran, joten ehkä tapaamme siellä!Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:
2 kommenttia:

  1. Minä peukutan mielelläni kaikille leffafestareille, erityisesti pienille! Mutta "suomalaisen elokuvan festivaali", jonka nimi on... Red Carpet? Suomalainen nimi, etenkin tämän festarin kohdalla, olisi ollut sata kertaa tyylikkäämpi.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa mainiolta elokuvafestivaalilta. Mitä kaikkea Suomessa onkaan!

    (Kuopiossa meillä on vuosittain Vilimit.)

    VastaaPoista