24.9.2018

Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti - Helsingin kaupunginteatteri


Helsingin Kaupunginteatteri – Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti – Kuvassa Antti Peltola, Pertti Sveholm – Kuva © Tapio Vanhatalo

Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti on klassikon aseman ansainnut näytelmä, jonka takana ovat itse Bertotl Brecht ja Hella Wuolijoki. Suomeen talvisodan jälkeen paennut saksalainen Brecht ihastui Wuolijoen näytelmään Sahanpuruprinsessa, jossa tämä kuvasi viinan menevää miestä, jonka päivien kulkua määritteli se onko tämä selvinpäin vai humalassa.

Helsingin kaupunginteatteri otti Herra Puntilan seurueineen suurelle lavalle toikkaroimaan ja jo kokoluokka automaattisesti teki perisuomalaisesta kännäilystä jotain paljon eeppisempää.

edessä Pertti Sveholm, takana Kirsi Karlenius, Sanna Saarijärvi, Eero Saarinen, Antti Peltola, Unto Nuora, Raili Raitala – Kuva © Tapio Vanhatalo

Puntilaa repii kaksi olotilaa, joissa tämä tuntuu tekevän aivan erilaisia valintoja. Nimittäin ne inhottavat selvät hetket jatkuvan humalan välissä aiheuttavat ristiriitoja, joissa vaihtelevat humalainen humanismi ja selväpäinen sortaminen. Muut ihmiset joutuvatkin sitten maksamaan hinnan tästä ristiriidasta sillä Puntila edustaa sitä ihmisryhmää, jolle on kerääntynyt jonkin verran valtaa.

Vaikka näytelmästä saattaa usein tulla mieleen silkka farssi, niin juuri tämä valta-asemien tutkailu tekee siitä äärimmäisen mielenkiintoisen. On hauskaa pohtia katsomosta käsin millaisia erilaisia yhteiskunnallisia rakenteita näytelmässä voisikaan kuvata. Ohjaaja Kari Heiskanen sanoo:

"Näytelmä kuvaa aikaa ja olosuhdetta, joka tänäkin päivänä synnyttää Puntilan kaltaisia itsensä sokaisemia vallankäyttäjiä. Komedia asettaa Puntilan ja kaltaisensa valoon, joka ei ole heidän omassa vallassaan ja antaa vallankäytön kohteena oleville voimaa valavan etäisyyden"

Mitään synkkää poliittista manifestia ei kuitenkaan nähdä vaan värikäs ja äänekäs komedia, jonka musiikkinumerot nousevat mahtavan musikaaliteatterin käsissä ihan toiselle asteelle.

Raili Raitala, Helena Haaranen, Laura Alajääski, Matti Olavii Ranin, Juha Jokela, Eero Saarinen, Sanna Saarijärvi, Kai Lähdesmäki, Kari Mattila, Kirsi Karlenius, Jyrki Kasper, Mikko Paloniemi, Unto Nuora, Leenamari Unho, Pertti Sveholm, Antti Timonen – Kuva © Tapio Vanhatalo

Näytelmä on usean ihmisen luoma kokonaisuus, mutta Herra Puntilaa esittävä Pertti Sveholm on kyllä tällä kertaa niin voimakas hahmo, että kaikki muu tuntuu gravitoivan tämän ympärillä. Puntila on iso ja äänekäs luonnonvoima, joka tuntuu hallitsevan tilaa lavalla. Esimerkiksi tämän tytär (Anna-Riikka Rajanen) sai keksiä mitä moninaisimpia keinoja luovia isänsä katseen alla ja ne tavalliset työläiset tietenkin olivat siellä vallan pohjimmaisella asteella, jossa epävakaus aiheutti elämänmittaisia heittelyitä.

Vain Puntilan renki Matti (Antti Peltola) tuntuu olevan jokseenkin immuuni Puntilan vaihtelevia mielentiloja vastaan. Voisi ajatella kyseessä olevan sankarillinen asenne, mutta lopulta tämän filosofia on vain, että valtaapitäville on turha laittaa vastaan. Kukaan ei halua kuulla vastaväitteitä ja ja myötäilyllä saavuttaa saman tuhon kuitenkin.

Näytelmän tapahtumat liikkuvat nopeasti. Koko lava on valtaosin täynnä toimintaa ja esitys on hyvin fyysinen. Siinä vuorottelevat toiminta, laulu ja tanssi vauhdilla ja yleisölle ei anneta paljoa tilaa mikä on nyt toimiva ratkaisu.

Kuva © Tapio Vanhatalo

Vitsit ovat yllättävän hauskoja kun kyseessä on suomalainen farssi (nämä yleensä saavat minussa aikaan lähinnä myötähäpeää). Kyseessä onkin niin sanottu brechtiläinen tapa, jossa yleisö otetaan mukaan teatterin taikaan hälventämällä lavan ja katsomon välistä henkistä rajaa. Osallistava teatteri aina pelottaa, mutta Puntilan isännän oli hauska nähdä ottavan kontaktia. Siinä pelästyy itse kukin.

Eero Saarinen, Pertti Sveholm, Antti Peltola – Kuva © Tapio Vanhatalo

Lisää tietoa esityksestä löytyy Helsingin kaupunginteatterin sivuilta täällä. Tämä varmasti sopii niin perinteisemmän kuin modernimmankin teatterin ystävälle ja hyödyntää koko kaupunginteatterin osaamista. Ei kannata ainakaan pelästyä, että kyseessä olisi ihan perinteinen farssi. Ensi-ilta oli täynnä ihastuneita ihmisiä ja ilta oli melkoinen juhla. Hauska nähdä suomalainen teatteri-elämä niin elinvoimaisena.


"Ohjaus Kari Heiskanen. Herra Puntilan saappaisiin astuu virtuoosimainen Pertti Sveholm, ja autonkuljettaja Matin roolissa nähdään keväällä 2018 Teatterikorkeasta valmistunut Antti Peltola. Puntilan Eeva-tyttären roolissa nähdään Peppinä jo suuren näyttämön valloittanut Anna-Riikka Rajanen. Muissa rooleissa ja tapahtumia kommentoitavana kuorona nähdään Laura Alajääski, Helena Haaranen, Juha Jokela, Kirsi Karlenius, Jyrki Kasper, Kai Lähdesmäki, Kari Mattila, Unto Nuora, Mikko Paloniemi, Raili Raitala, Matti Olavi Ranin, Sanna Saarijärvi, Eero Saarinen, Antti Timonen, Kaisa Torkkel ja Leenamari Unho."Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:1 kommentti:

  1. Kiitos näytelmän esittelystä. On varmasti näkemisen arvoinen. Hyvät näyttelijät merkitsevät niin paljon. Luin eilen toisenkin postauksen tästä näytelmästä ja totesin siinä, että olen käynyt katsomassa Herra Puntilan elokuvissa. Nukuin koko esityksen ajan enkä edes tiennyt, että elokuva oli ruotsiksi!

    VastaaPoista