6.9.2018

Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu - Sisko SavonlahtiEhkä tänä kesänä kaikki muuttuu on Sisko Savonlahden romaani, jossa on otoksia nuoren, helsinkiläisen naisen elämästä. Odotin tämän ilmestystä omituisenkin innokkaasti ottaen huomioon, että kyseessä on Savonlahden esikoisromaani. Tämän ilmaisu oli kuitenkin jo tuttua useista muista julkaisuista ja tietysti sieltä sosiaalisesta mediasta.

Ehkä tämä onkin yhä tyypillisempi tapa tutustua kirjailijaan. Lyhyet tekstinpätkät ja somen kautta luotu kuva heijastuvat romaanin lukuun entistä enemmän. Kun kirjailijan persoonallisuus pääsee yhä vahvemmin läpi lukijan tajuntaan, niin sen vaikeampi on yrittää luoda persoonastaan irrallista tekstiä.

Kuva: siskosavonlahti.com

Minulla on kuitenkin sellainen hämärä aavistus, että Savonlahti on laittanut melkoisesti omasta persoonastaan tähän kirjaan. Kun siis samaistuin vahvasti kirjan päähahmoon, niin en voi olla varma samaistuinko Savonlahteen, hahmoon vai johonkin suurempaan massaan, jota kirjassa pyritään kuvaamaan.

Mutta samaistuinpa kuitenkin. Toivon hartaasti, että tätä kirjaa ei ympätä mihinkään ahtaisiin lokeroihin, joita vaikka chik litin nimellä kutsutaan. Niin universaaleja tunteita kirjassa mielestäni käsitellään.

Kirjan nainen on Kalliossa asuva toimittaja, jolla oikeastaan on harvoin mitään jatkuvaa työtä. Vaikea ero lyhytaikaisesta poikaystävästä laukaisee jotain ja alkaa niin herkullinen ihmissuhteiden ja elämän ympärillä pyörivä kriiseily, että lähes hävettää nauttia sen lukemisesta.

"Kävelin keittiöön katsomaan, mitä siellä oli tarjolla."Kyllä sinunkin pitäisi alkaa miettiä sitä perheen perustamista," vaari huusi perääni.Tämäpä hienoa, ajattelin ja aloin leikata lautaselleni kermakakkua."Ei sitä lasta taideta ihan noin vain hankkia", huusin vaarilleni."Tuolla on kuule mukavia miehiä koko Suomi täynnä", hän vastasi.Pyörittelin silmiäni, mutta kukaan ei nähnyt sitä. Katsoin puhelintani. Olin saanut viestin Tinderissä."Haluutko munaa?" siinä luki.

Teksti on elävää ja pidän miten päähenkilön ympäristö ottaa suuren roolin kirjassa. New York edustaa pakoa todellisuudesta ja lähikauppojen sipsihyllyt... no jotain muuta. En tiedä onko sukupolviromaani enää sana, jota milleniaalit käyttävät, mutta on tässä tarinassa ja tavassa kertoa on mielestäni jotain mikä sellaisen piiriin kuuluu. Ensimmäisiä kertoja tunnen myös itse olevani kasvanut ulos kuvatusta sukupolvesta ainakin ikäni puolesta. Tämä kirja sai minut tuntemaan itseni vanhaksi.

""Kulhoruuat" olivat muodissa. Minua kummastutti, miksi ihmeessä kukaan halusi nousta ylös sängystä ja tehdä itselleen niin viimeistellyn aamiaisen. Miksi ihmeessä kukaan halusi tehdä mitään?"

Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu on kirja, johon suosittelen tarttumaan, jos et etsi mitään elämää suurempia seikkailuja vaan todellista elämää sarkastisen ja värikkään äänen kautta kerrottuna. Sisko Savonlahti on nimi, jonka haluan pian nähdä taas uuden romaanin kannessa.


Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu, 2018, Sisko Savonlahti, Gummerus, ennakkokappale


Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:

1 kommentti:

  1. Tämä vaikuttaa kiinnostavalta, luin just äsken toisenkin postauksen tästä. Kiva kun tulee mielenkiintoisia esikoiskirjoja.

    VastaaPoista