27.12.2019

Vuoden 2019 parhaat lukukokemukseni - Top 30
Luin tänä vuonna noin 180 kirjaa. Siihen määrään mahtuu monta hyvää hetkeä lukutuolissa, puistoissa, kahviloissa ja kirjastoissa. Toivottavasti näistä löytyy inspiraatiota muidenkin hyviin hetkiin.

Parhaat kirjat tältä vuodelta tarjosivat hyvin erilaisia lukukokemuksia. Tarkoitukseni oli listata vain top 10 -kirjat, mutta tuo tehtävä osoittautui mahdottomaksi. Jo tähän listaan jouduin karsimaan hirveän määrän hienoja hetkiä pois. Tässä kuitenkin lista, johon päädyin:1.
The Kindly Ones
Littell, Jonathan

Yksi vuoden vaikuttavimmista lukukokemuksistani oli samalla vuoden ensimmäinen kirjani. Järkäle, johon mahtuu paljon pahuutta ja mielenkiintoista tarinaa. Vähän kuin historian läpi kulkeva Forrest Gump, mutta SS-joukkojen joukkomurhaajan näkökulmasta. Julkaistu suomeksi nimellä Hyväntahtoiset.
2.
Hirviön kutsu
Ness, Patrick

Nuortenkirja upealla kuvituksella, joka niin sanotusti menee tunteisiin. Hirviö kertoo 13-vuotiaalle pojalle kolme tarinaa ja poika toivoo, että hirviö voisi pelastaa tämän sairaan äidin. Kirjan idean synnyttänyt Siobhan Dowd ei itse aivan ennättänyt kirjoittaa tarinaa, ennen menehtymistä syöpään. Kirjasta tehtiin myös hieno leffa.

3.

Rose on poissa
Kettu, Katja

Katja Kettu oli osana Fintiaanien mailla -kirjan työryhmää, josta kirjoitin täällä. Rose on poissa on fiktiivinen kertomus, jossa minua kiinnostivat juuri suomalaiset sukujuuret Minnesotan reservaateissa. Tarina ja kerronta ovat Ketulle tyypilliseen tapaan todella vahvaa.


4.

Jää
Lundberg, Ulla-Lena

Luin tämän kirjan siitä tehdyn oopperan innoittamana. Pidän muutenkin saaristoon sijoittuvista tarinoista ja tämä nousi Myrskyluodon Maijan ohella sinne ihan kärkeen. Niin hieno kokemus ja se saaristoelämän kuvaus niiiin taitavaa. Pääsin nopeasti tapaamaan Lundbergin Kansallisoopperalla ja voin sanoa, että niin mukava ihminenkin.
5.
Novelleja 1965–2015
Bargum, Johan

Rakastan novelleja ja Bargum edustaa minulle suomalaisen lyhyen tarinan mestaruutta. Nämä tarinat Bargumin pitkän uran varrelta saavat minut surkuttelemaan, etten osaa ruotsia tarpeeksi hyvin, että voisin nauttia näistä alkukielellä. Hyvin hienovaraisia kertomuksia, joista saa yllättävän paljon irti.
6.
Kuoleman nimi on Saab 96
Takalo, Jukka

Hei toveri -ysäriskidit. Lukekaa tää.
7.
Hiljaiset joet
Verronen, Maarit

Vuoden paras lukemani scifi-kirja ja se tulee Suomesta. Tapahtumarikas tarina maailmasta, jossa ympäristö tuhoutuu nopeasti ja ihmisrotu joutuu selviytymään miten vain voi.
8.
Täysin automatisoitu avaruushomoluksuskommunismi
Purokuru, Pontus

Tämä oli vuonna 2019 tärkeimpiä julkaistuja kirjoja, jossa pureudutaan sinne ihan meidän olemassaolomme peruskysymyksiin ja tarjotaan vaihtoehtoisia tapoja järjestää elämä.
9.
Kannabiskirja
Vanha-Majamaa, Anton

Kun kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi sai tarpeeksi nimiä eduskunnan käsittelyyn, niin tämä kirja on edelleen ajankohtainen. Informatiivinen teos ihan kaikille.
10.
Että olisimme humaanin sivilisaation planeetta
Alenius, Ele

Aleniuksen sanat ihmiskunnan tulevaisuudesta ovat viisaita. Tämän termi planetarismi herätti paljon ajatuksia.
"Planetarismi on vastakohtani uusliberalismille ja markkinavoimien vallalle. Ne toimivat kuitenkin aina tiettyjen omien etujensa pohjalta. Demokratian täytyy ajatella kokonaisuutta. Sen yhdistäisin käsitteeseen planetarismi", Alenius kertoo.
11.
Maastamuuttajat
Moberg, Vilhelm

Luin koko Mobergin kirjasarjan Ruotsista Amerikkaan lähteneistä siirtolaisista. Tämä on ihan huikea, monen sukupolven läpi käyvä kertomus alkaen 1800-luvun puolivälistä. ABBA:n Benny ja Björn ovat tehneet kirjasta musikaalin Kristina från Duvemåla.
12.
Komtuurin surma
Murakami, Haruki

Murakami jakaa mielipiteitä, mutta minuun tämän tyyli vain iskee. Uusi suomennos on aina pakko saada käsiin kun se on sellainen takuuvarmasti hyvä lukuhetki. Japaniksi kirjoitettua tekstiä luen muutenkin mieluummin suomeksi kuin englanniksi käännettynä, koska koen meillä olevan kansoina jotenkin samanlaiset sielunmaisemat. Komtuurin surma on sellaista murakamaisinta Murakamia.
13.
Hiljaisuuden mestari
Liukkonen, Miki

Liukkonen vakuutti teoksellaan O. Hiljaisuuden mestari jatkaa jatkaa hyvin samanlaisella, David Foster Wallacen mieleen tuovalla, tyylillä. Tämä on yllättävän helppolukuista kirjallisuutta, joka tuo mielestäni raikkaan tuulahduksen suomalaisen kirjallisuuden kenttään.
14.
Nopeasti piirretyt pilvet
Nivukoski, Paula

"Sanoilla maalailu" on ehkä melko kulunut tapa kuvailla kirjoitustyyliä, mutta sitä Nivukoski tekee. Tälle sanat ovat henkilökohtainen leikkikenttä, jossa luodaan jotain todella herkkää. Nyt kun muistelen kirjaa, niin vaikea uskoa todeksi, että siinä oikeasti käsiteltiin melko rankkoja aiheita. Niin kauniita vain olivat ne sanat.
15.
Kutsu minua nimelläsi
Aciman, André 

Tämä sykähdytti sekä kirjana että elokuvana. Hankala edes kuvailla kaikkea sitä runsautta. Ihan pelkästään se Italian kuvaus. Sitten ne hahmot. Ja ruoka. Ja Elio ja Oliver.
16.
Tällainenko on ihminen
Levi, Primo

Luin tänä vuonna paljon kirjallisuutta aiheesta Auschwitz. Tämä oli lukemistani kirjoista paras. Lukupinossa käsittelin: Tällainenko on ihminenAuschwitzin apteekkariAuschwitzin tatuoija ja Kysymyksiä joita minulle on esitetty keskitysleiristä.
17.
Rakkaudesta aseisiin
Clement, Jennifer 

Kirja asehullusta Amerikasta. Floridan asuntovaunualueella on auto, jossa asuvat 14-vuotias Pearl ja tämän äiti, jolla tuntuu olevan vaikeuksia monenlaisten ihmisten kanssa. Pearlin kohtaloa seuraa ihan tuolin reunalla tätä lukiessa.
18.
Neuvostoihmisen loppu – Kun nykyhetkestä tuli second handia
Alexievich, Svetlana

"Minä etsin niitä, jotka olivat kasvaneet tiukasti kiinni aatteeseen, päästäneet sen sisälleen niin ettei sitä saanut repäistyksi irti - valtiosta oli tullut heidän maailmankaikkeutensa, se oli syrjäyttänyt kaiken muun, jopa oman elämän."
Tämän kirjan avulla pääsin sukeltamaan kommunismin jälkeisen Venäjän tarinoihin. Sellaisia kirjoja, joita lukiessa tuntee kiitollisuutta kirjailijalle.
19.
Sapiens: Ihmisen lyhyt historia
Harari, Yuval Noah

Tämä kirja oli todellinen hitti. Ihan ainutlaatuinen pureutuminen lajimme historiaan, jota lukiessa sai jatkuvasti uusia oivalluksia. Kirjasta ja Kansallisteatterin näytelmästä kirjoitin täällä.20.
Everstinna
Liksom, Rosa

Myös tämä kirja oli hieno kokemus sekä lukutuolissa että teatterissa. Liksomin teksti vaikuttaa aina ja tämän teksti oli erityisen väkevää ja karua. Ällöttävää ja upeaa. Kaupunginteatterin näytelmästä kirjoitin täällä.
21.
Delfiinimeditaatio ja muita novelleja
Salmenniemi, Harry

Jos aseella uhaten pakotettaisiin valitsemaan se vuoden paras lukukokemus, niin Delfiinimeditaation nimen antaisin sieppaajilleni, näin pelastaen itseni odottamaan seuraavaa novellikokoelmaa sekä suunnittelemaan veristä kostoa.
22.
Tosi kivat juhlat
Kokko, Tuomas

"Surullisimmat ruoat syödä itsekseen:
1. Ikean hotdogit.
2. Ikean lihapulla-annokset.
3. Kaikki mitä ottaa, kun hakee toisen lautasellisen ruokaa kiinalaisen ravintolan buffetissa."

23.
The Institute
King, Stephen

Pian suomeksi julkaistava uusi King. Uusi King = onnellisuutta. Kirjoitin teoksesta täällä.
24.
Bolla
Statovci, Pajtim

Tämän vuoden kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja. Ihan törkeän koskettava kirja, jonka tarina tuodaan myös Helsingin kaupunginteatterin lavalle.
25.
Loiri
Tervo, Jari

Tämä kirja sai suuresti huomiota joillain siitä revityillä otsikoilla iltapäivälehdissä ja kyllähän se sisälsi melko yllättäviä asioita. Kuitenkin hyvä esimerkki siitä, että kirjaan kannattaa tarttua itse, eikä jättää vaikutelmaa vain sensaatio-otsikoiden varaan. Loiri on ollut minulle monesta tuttu hahmo elämäni aikana ja taidan jakaa tämän seikan aika monen muunkin lukijan kanssa.
26.
Lähellä villiä sydäntä
Lispector, Clarice

Tämä kirja avarsi käsitystäni siitä mitä kirjallisuus on. Klassikko, joka ansaitsee paljon huomiota osakseen. Kirjoitin teoksesta täällä.
27.
Putinin trollit : Tositarinoita Venäjän infosodan rintamilta
Aro, Jessikka

Kirjan julkaisun jälkeen Aro on joutunut kärsimään informaatiosodan seurauksista henkilökohtaisesti. Tärkeä kirja Kremlin masinoimista ja hyväksymistä mustamaalausoperaatioista.
28.
The Princess Diarist
Fisher, Carrie

Luin viimein kaikki Carrie Fisherin elämäkerralliset teokset putkeen ja olin todella vaikuttunut tämän elinvoimaista ja siitä asenteesta ylipäätään elämää kohtaan. Vaikka ihminen oli monesta jo tuttu, niin sain paljon yllättävääkin irti kirjoista. Star Wars fanina Fisher tulee aina olemaan prinsessani.
29.
Minun ikioma kultani
Tallent, Gabriel

”Sana mestariteos on menettänyt merkitystään…, mutta Minun ikioma kultani ehdottomasti on sellainen.” Näin lukee Tallentin kirjan kannessa Stephen Kingin blurppina, joten jo sen vuoksi tartuin tähän kirjaan. Tämä menee sellaisiin lukukokemuksiin, joita aiemmin ovat tarjoilleet muun muassa Tikli ja Pieni elämä.
30.
Lihan loppu
Auvinen, Suvi

Älykäs, kirkas, kattava ja todella tarpeellinen kirja. Liha on tulossa tiensä päähän ihmisten proteiininlähteenä ja tämä kirja selittää miksi näin tapahtuu ja mitä tulee seuraavaksi. Erityisesti sekasyöjien suosittelen ennakkoluulottomasti tarttumaan tähän teokseen.


*mainoslinkki

1 kommentti:

  1. Kiva kun olet tehnyt tällaisen koonnin. Listassasi on useita sellaisia kirjoja, jotka haluaisin lukea. Olen lukenut noista kirjoista ainoastaan neljä. Mukavaa loppuvuotta sinulle!

    VastaaPoista