13.12.2019

Suomessa kielletyt elokuvat


Perjantai 13. päivä (1980)

On perjantai 13. päivä ja pian alkaa Kino Reginassa Perjantai 13. päivä (1980). Elokuva, joka oli monen muun ohella Suomessa kielletty vielä viime vuosisadan puolella. Puhuttiin aikuissensuurista, joka vaikutti paljon siihen mitä nähtiin elokuvateattereissa ja etenkin siihen mitä pystyi näkemään videolta.

Kino Reginassa nähdään tänään muitakin pahamaineisia, Suomessa kiellettyjä elokuvia. Perjantai 13. päivä jälkeen nähdään Child's Play (1988) ja Bloody Birthday (1980). Sarjan ovat kuratoineet Lauri Lehtinen ja Antti Suonio. Lehtinen kirjoittaa Perjantai 13. päivä -elokuvasta:

"Vaikka Friday the 13th -sarja ei sisällä yksittäisiä mestariteoksia, sitä voi pitää jatko-osatehtailun klassikkona, jossa toiston ja variaation suhde pysyi pitkään iskukykyisenä. Avausosassa taustalla pysyneen mystisen Jason Voorhees -hahmon kasvava suosio jyräsi vähitellen tarinan kaikki muut elementit alleen. Sarjan loppupuolella Crystal Laken kesäleiri ei enää kuulunut kuvioon, kun psykokarpaasi lähetettiin seikkailemaan New Yorkissa, ulkoavaruudessa ja Helvetissä. Raskaan sarjan mestaruusottelu Freddy vs Jason (2003) on Cunninghamin aloittaman elokuvasarjan toistaiseksi viimeinen teos. Marcus Nispelin uudelleenfilmatisointi Friday the 13th (2009) ei ole kasvattanut ympärilleen uutta sarjaa."

Kun vielä (liian nuorena) kakarana jouduin ostamaan Keltainen pörssi -lehden, etsimään oikean ilmoituksen ja lähettämään kirjekuoressa markkojani jollekin hämärälle tyypille, jotta saisin katsoa tämän leffan, niin nyt se nähdään ensimmäistä kertaa teatterissa Suomessa. Sensuurivapaasta Tanskasta lainattuna kopiona.

Suomessa kiellettyä materiaalia

Valtion elokuvatarkastamo lateli säännöt ja vuodesta 1965 aina vuoteen 2001 asti Suomessa ei saanut esittää aikuisillekaan elokuvia, jotka katsottiin ”hyvien tapojen vastaisiksi”, ”epäsiveellisiksi, raaistaviksi, mielenterveyttä vahingoittaviksi” tai jotka saattoivat ”vaarantaa yleistä järjestystä tai turvallisuutta tahi maanpuolustusta taikka huonontaa valtakunnan suhteita ulkovaltoihin”.

Käytännössä useat Neuvostoliittoa kritisoivat elokuvat esimerkiksi joutuivat herkästi sensuurin kouriin, kuten Renny Harlinin Jäätävä polte. Vuoden 1986 videolain myötä myös, silloin suosittujen, videovuokraamoiden valikoimiin iskettiin. Muun muassa tänään nähtävä Bloody Birthday katosi vuokraamojen hyllyistä poliisin ratsian myötä.

Valtion elokuvatarkastamo lakkautettiin vuonna 2011 ja nykyään sen tehtävät käytännössä ovat siirtyneet Kansalliselle audiovisuaaliselle instituutille, jonka elokuvateatteri Kino Regina on. On siis myös tämän vuoksi hieno päästä seuraamaan Jasonin rymyämistä juuri tässä teatterissa.

Child's Play (1988)
Muita Suomessa kiellettyjä elokuvia olivat muun muassa kaikki vuoteen 2001 tehdyt Perjantai 13. päivä jatko-osat, Carrie, Enter the Ninja, Likainen Harry, Luokka 1984, Mad Max 2, Sodoman 120 päivää, RoboCop, Halloween 2 ja True Romance. Yhteensä alle 80 leffaa oli luultavasti kiellettynä elokuvateattereissa, mutta vidoelevityksessä elokuvien sensuuri oli (silloin kun minä olin nuori) vielä tiukempaa.

Sensuuri toimi nuoriin mieliimme niin, että näistä elokuvista tuli monta kertaa mielenkiintoisempia. "Suomessa kielletty" oli aivan mahtava mainoslause mielille, jotka etsivät elokuvista shokkiarvoa. Sitä elokuvien, ja myös musiikin ja kirjojen, metsästystä minulla on jopa ikävä nykyään. Internet tuo kaiken kulttuurin lähelle, mutta ihan vähän kaipaan sitä löytämisen riemua, jonka etsivän työ tarjosi.

Lisätietoa illan elokuvista ja Kino Reginasta löydät näiden sivuilta täällä.
Aiheeseen liittyvää lukemista Adlibriksesta:
*mainoslinkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti