19.1.2023

Kechì Kinnòr - Italian juutalaisten musiikkia ja runoutta




Kechì Kinnòr tarkoittaa "tartu viuluun". Se on Shmuel Archivoltin runosta hääparin kunniaksi (1500-l., sovitus casalemonferratolaisesta perinnemelodiasta). Sen ja lukuisia muita sävelmiä rikkaasta juutalaismusiikin perinteestä kuulimme saksalaisessa kirkossa konsertissa, joka oli poikkeuksellinen mahdollisuus tutustua satoja vuosia vanhoihin perinteisiin.

Vainojen uhrien muistopäivää vietetään 27. päivä tammikuuta holokaustin uhrien muistoksi. Konsertti oli osa Italian kulttuuri-instituutin osallistumista muistopäivään.

Orchestra Multietnica di Arezzo -yhtye esitti konsertissa italianjuutalaisen perinteen lauluja, joiden kautta on jo vuosituhansien ajan kerrottu eteenpäin tarinoita. Juutalaisen liturgiaan kuuluu paljon melodioita ja niitä on laulettu erilaisissa pienissä italialaisissa kylissä vuosisatojen ajan, joten voimme vain kuvitella millainen musiikillinen perintö on ollut olemassa.


Osa Orchestra Multietnica di Arezzo -yhtyettä. Etualalla Enrico Fink. Kuva: Italian kulttuuri-instituutti


Yhtyeen voimahahmo Enrico Fink työskenteli juuri Oxfordin yliopistossa tutkimusaiheena juutalaismusiikki Euroopassa 1500- ja 1700-lukujen välillä ja hän transkriptoi ja analysoi edelleen Italian juutalaisperinteen musiikkia. Marraskuusta 2020 alkaen Fink on ollut Firenzen juutalaisyhteisön (Comunità Ebraica di Firenze) puheenjohtaja. Hän johtaa Orchestra Multietnica di Arezzoa.

"L'Orchestra Multietnica di Arezzo (OMA - #omarezzo) syntyi vuonna 2007 koulutusohjelmasta, joka oli avoin italialaisille ja ulkomaisille muusikoille ja jonka tarkoituksena oli Välimeren alueen perinteisen musiikin perusrakenteisiin tutustuminen ja tuntemuksen syventäminen sekä musiikin risteyttäminen italialaisen ja eurooppalaisen perinteen kanssa kontaminaatioon perustuvan ohjelmiston luomiseksi."


Ilta saksalaisessa kirkossa oli kaikille avoin ja ilmainen. Vanhoihin lauluihin tutustuminen oli ainutlaatuinen tilaisuus ja yhtyeen missio tuoda esiin vähemmistöjen kulttuuria ja vainojen uhrien tarinoita oli koskettavaa. Voisi kuvitella illan olleen hyvinkin harras, mutta kyseessä olivatkin melkoiset kekkerit, kun taitavat muusikot pääsivät vauhtiin.

Italian juutalaisten musiikki satojen vuosienkin takaa tuntui todella raikkaalta ja mieleen tulivat useat kansanmusiikista vaikutteita ottaneita punk-bändejä. Matka rukouksista järjettömän nopeisiin tahteihin oli konsertissa lyhyt ja hieman yllättäen ilta jäi yhdeksi parhaista keikkakokemuksistani, vaikka motivaatio lähteä konserttiin olikin alunperin hitusen kuivempi mielenkiinto kulttuureja kohtaan. Suosittelen tutustumaan joskus Italian kulttuuri-instituutin tarjontaan, sillä tämä tapahtuma oli ainakin melkoinen piilotettu helmi.


Esiintyjät:

Enrico Fink (laulu, huilu) ja Orchestra Multietnica di Arezzo -yhtyeen solistit:

Luca Baldini (basso)

Massimiliano Dragoni (psalttari ja lyömäsoittimet)

Massimo Ferri (kitara, busuki)

Gianni Micheli (klarinetti, bassoklarinetti)

Mariel Tahiraj (viulu)




Lukupinossa keskitysleirejä käsitteleviä kirjoja:















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti