19.1.2023

Laupias taksikuski

Laupias taksikuski on suomalaisten ja bulgarialaisten näyttelijöiden tähdittämä draama, jossa surumielinen mies kohtaa yhä uusia vastoinkäymisiä ja katsoja pidetään liimaantuneena penkinreunaan pienillä toivonsäteillä, joiden alkuperää on hankala havaita.

Ohjaaja Tonislav Hristov on tunnettu erityisesti dokumenttielokuvistaan, kuten Veeran maaginen elämä (2019), Hyvä postimies (2016), Love & Engineering – rakkauden insinöörit (2014), Soul Food Stories (2013) ja Sinkkuelämän säännöt (2011). Laupias taksikuski on Hristovin ensimmäinen pitkä näytelmäelokuva.

Taksikuski Ivania esittää Malin Krastev, jonka jylhä karisma asettaa perussävyn koko elokuvalle. Edes Bulgarian karun kauniit maisemat eivät pysty kilpailemaan niiden kivisten kasvojen rinnalla. Ivanin motivaatio on suoraviivainen. Hän haluaa kerätä tarpeeksi rahaa palatakseen Suomeen perheen luokse, jonka kanssa haluaisi korjata menneisyyden virheitä.


Kuvassa: Ivan (Malin KRASTEV). Kuva. Orlin RUEVSKI © Making Movies 2022.


Elämä Bulgariassa on kuitenkin kovaa ja muutokset koko maassa tuntuvat myös Ivanin elämässä. Hän joutuu aloittamaan pyrkimyksensä yhä uudestaan ja lopulta tuntuu jäävän loukkuun ilkeään kierteeseen, josta ei näy ulospääsyä.

Taksikuski ajaa ja ajaa, mutta ei tunnu pääsevän mihinkään. Mieleen tulee Vanishing Pointin ja Easy Riderin tyyliset road-elokuvat, joiden päähenkilöt ajavat läpi samankaltaisten eksistentiaalisten esteiden. Taksikuski kaipaa takaisin Suomeen, joka edustaa jotain epämääräistä entistä parempaa aikaa. Sitä epämääräistä menneisyyttä hän ehkä kaipaa kotimaassaankin, joka tarjoaa yhä vain huonompia vaihtoehtoja, kunnes hän lopulta joutuu toimimaan omia arvojaan vastaan.

Lopulta kyse onkin valinnoista ja vastuusta ja siitä miten paljon yksilöllä oikeasti on valtaa muuttaa omaa tai läheisten elämää. Miten yhteiskunta ympärillä vaikuttaa välillä suurelta koneelta, jonka hampaissa yksi pieni maa, tai yksi pieni kyläyhteistö, saati sitten yksi pieni taksikuski vaikuttaa hyvin pieneltä. Aina voi kuitenkin päättää jatkaako ajamista.

Viimein pääsy Suomeen ei sekään tunnu olevan muuta kuin uusi este tiellä ja elokuva tarjoaa katsojalle vain tien, joka jatkuu ja jatkuu. Pienten kylien elämä muuttuvassa maailmassa, kaipuu entiseen ja sokea kaipuu johonkin tulevaisuuden utopiaan ovat elokuvaa kantavia teemoja. Erityisesti Krastevin roolisuoritus on upea ja myös alkuteksteissä isolla mainitut Alma Pöysti ja Amos Brotherus ovat rooleissaan loistavia, vaikka heitä ei lopulta paljoa elokuvassa nähdä. 


Kuvassa: Mia (Alma PÖYSTI) ja Ivan (Malin KRASTEV). Kuva: Orlin RUEVSKI © Making Movies 2022


Hristov kertoo dokumenttiensa muuttuneen hiljalleen aina vain tarinallisemmiksi ja ehkä Laupias taksikuski edustaa eräänlaista siirtymää kokonaan tarinan puolelle. Dokumentaarisuus kuitenkin näkyy elokuvasta vahvasti ja sen koko maailma on järkyttävän todellinen. Kaikki näyt ja erityisesti äänet ovat kovin maanläheisiä ja jopa maut voi lähes tuntea, kuten esimerkiksi Liksomin Hytti nro. 6:tta lukiessa.

Laupias taksikuski on valittu Göteborgin elokuvajuhlille, jossa se on mukana uutta pohjoismaista elokuvaa esittelevässä Nordic Light -sarjassa. Suomessa elokuva saa ensi-iltansa 17. helmikuuta 2023.Rooleissa: Malin Krastev, Gerasim Georgiev, Slava Doycheva, Alma Pöysti ja Amos Brotherus

Ohjaus: Tonislav Hristov

Käsikirjoitus: Kaarle Aho, Tonislav Hristov, Konstantin Bojanov

Kuvaaja: Orlin Ruevski

Lavastussuunnittelu: Severina Stoyanova

Pukusuunnittelu: Eka Bichinashvili

Leikkaus: Mervi Junkkonen

Äänisuunnittelu: Gustaf Berger

Musiikki: Lisa Nordström

Tuottajat: Kaarle Aho & Kai Nordberg / Making Movies

Yhteistuottajat: Annika Hellström, Erika Malmgren, Rickard Olsson / Cinenic Films sekä Andrea Stanoeva / Soul Food

Levitys: B-Plan Distribution
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti