15.1.2023

Vegemessut 2023
Vegemessut saapuivat jälleen Kaapelitehtaalle ja oli mukava huomata miten kolmipäiväiseksi paisunut tapahtuma on säilyttänyt lämminhenkisyytensä ja intiimin tunnelman.

Vegemessut järjestetään tänä vuonna seitsemättä kertaa ja useimpina vuosina paikalla olleena on ollut mielenkiintoista seurata miten ruoka-ala on sopeutunut muutokseen, jossa yhä useampi ihminen haluaa lautaselleen kasvipohjaisia vaihtoehtoja.
Muistan miten olin koulussa ysärillä ja ystäväpiiriini kuului yksi vegaaninen ihminen. Muistan miten hän luki suklaakeksien tuoteselostetta ja pohti oliko väriaineeseen käytetty hyönteisiä. Muistan miten silloin tuo ystävä sai osakseen pilkkaa ja ihmetystä. Joku  oikeasti ajatteli syödessään eläinten kärsimystä. Miten omituista.
Tuo ystävä oli jälleen mielessä Vegemessuilla, kun tuhannet ihmiset maistelivat uusia vegaanisia herkkuja ja poissa olivat ihmettely tai pilkka. Tärkein muutos kohti vegaanista maailmaa on nimenomaan uusien ruokailutottumusten normalisointi. Jos nyt uusista tottumuksista voi edes puhua, sillä nykyinen lihankulutus on moderni ilmiö, johon olemme laiskuuttamme tottuneet.

Messuilla oli niin uusia kuin vanhojakin ruoantuottajia mukana herkkupöytiensä kera. Näiden seitsemän vuoden aikana muutos tarjonnassa on ollut silmiinpistävä ja näillä messuilla tunsin jonkinlaisen välipisteen saavutetun. Minusta on aivan hyvä, että vegaaniset tuotteet pyrkivät jäljittelemään lihaa. Itse esimerkiksi satun rakastamaan lihaa ja sen makua, mutta valitsen olla syömättä sitä. Nyt tarjolla olleet tuotteet olivat niin lihankaltaisia, että jouduin estelemään itseäni kysymystä onhan maistiainen varmasti vegaaninen. Tietysti ne kaikki olivat.

Mutta mitä ihmettä minä sitten söin? Siitä on vuosia, kun olen viimeksi iskenyt hampaani vaikkapa kananlihaan, mutta sen saman vanhan tunteen sain Vegemessuilla. Söin aivan upean meheviä kananpaloja, jotka eivät pelkästään imitoineet kanan makua, vaan olivat parempia.

Aloitin vegaanisen ruokavalion aikana, kun se oli verrattain helppoa, mutta nyt siitä on laadullisesti tullut paikoin parempaa. Edelleen joudun maksamaan ruokakassistani hieman enemmän, kuin lihansyönnin aikoinani, mutta ainakin syön huomattavasti monipuolisemmin.

Osa messuilla esitellyistä tuotteista löytyivät jo kauppojen hyllyiltä ja osa oli vasta tulossa sinne. Ainakin juustojen ja seitanin suhteen on paljon hyvää tulossa. Yksi omista suosikeistani oli kuitenkin ravintola. Useissa paikoissa löytyy todella hyviä vegaanisia vaihtoehtoja, mutta monissa se kunnon lihankorvike jää kuitenkin uupumaan. Thai Vegan Kitchen on jotain minne on pakko päästä pian syömään ihan kunnolla. Maistiaiset taisivat jäädä messujen kohokohdaksi.
Vegemessut on perinne, jonka toivon jäävän elämään. Vielä senkin jälkeen, kun elämme viimein maailmassa, jossa vegaaninen ruokavalio on normi ja lihansyöminen outo historiallinen jäänne, toivon Kaapelitehtaan täyttyvän uutuuksia metsästävistä ihmisistä. Uusia makuja, kivoja ihmisiä, festareiden tuntua. Suosittelen merkkaamaan tämän tapahtuman kalenteriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti