23.1.2023

Mykkä - KokoTeatteri


Mykkä on Mamia Companyn tanssiteos, joka kantaesitettiin KokoTeatterissa. Nykytanssi ja runous loivat yhdessä eheän ja ajatuksia herättävän kokonaisuuden.

Mamia Company on nykytanssiteatteri, joka on UNESCO:n sisällä toimivan kansainvälisen tanssijärjestön International Dance Council CID:n jäsen. Ryhmän perustivat syksyllä 2014 koreografi ja ohjaaja Nina Mamia sekä näyttelijä Kasperi Nordman. Mamia Companyn aikaisempia ensi-iltoja ovat olleet esimerkiksi Pari suhteellisuutta, Haaveen vangit ja Etsivätoimisto Nappi.

Nina Mamia. Kuva: Kasperi Nordman


Mykkä on teos "perusteettomien syytösten vaikutuksesta minuuteen, sen hajoamiseen ja eheytymiseen", joka  perustuu Kasperi Nordmanin henkilökohtaisiin kokemuksiin vaikean oikeustaistelun ja unettomuuden keskellä. Esitystä kuvaillaan seuraavasti:

"Mykkä on henkilö, joka on nimensä mukaisesti mykkä. Mykkä on yksin eristettynä, eikä hän halua/pysty kommunikoida ympäristönsä kanssa muuten kuin liikkeen kautta. Hän herää joka yö ‘suden hetkellä’ ja odottaa unta. Unta, jota ei tule.

Mykkä luo mielikuvitusmaailman kaikesta siitä, mitä ja millaisia ääniä hän kuulee. Äänet Mykän ulko- ja sisäpuolelta muokkaavat hänen sisäisestä maailmastaan maailman, joka limittyy kahden todellisuuden välille; valveen ja unen."

Esitys on hyvin minimalistinen ja Mamian täytyy ottaa yleisö haltuun koko olemuksellaan heti alusta alkaen. Liike valtaa näyttämön vähitellen ja mukaan tuleva ääni yrittää kuin kilpailla sen kanssa tilasta. Nordmanin sanat todella vaeltavat siellä unen ja valveen välimaastossa ja välillä hiljenevät kokonaan korostaen tanssi äänettömyyttä.

Mamian äänetön huuto katsomoon ja sen takaiseen pimeyteen on vaikuttava. Kyse tuntuu olevan kontrollista ja huuto meihin päin asettaa kysymyksen kuka kontrolloi ja ketä. Pidämmekö yllä hiljaisuutta, jonka tanssija haluaa rikkoa vai olemmeko hänen kanssaan mykkiä osanottajia?

Esityksestä tuli mieleen pantomiimin perinteet yhdistettynä nykyaikaiseen lavarunouteen. Nina Manian hallitut ja kontrolloidut liikkeet jäivät mieleen elämään.
Tekstit, äänisuunnittelu & ohjaus: Kasperi Nordman
Koreografia & tanssi: Nina Mamia
Pukusuunnittelu: Niina Huovinen
Graafinen suunnittelu: Jarmo Wideman
Valosuunnittelu: Markus Karekallas
Teknikko: Ossi Pokkinen
esitys nähty kutsuvieraana
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti