29.5.2020

Stronger, Faster, and More Beautiful - Arwen Elys DaytonStronger, Faster, and More Beautiful on Arwen Elys Daytonin scifi-romaani, jossa hieman suoraviivaisesti, mutta tuoreella tavalla pohditaan ihmisen fysikaan keinotekoista parantelua ja sen mukanaan tuomia eettisiä kysymyksiä.

Arwen Elys Dayton sai nimensä Lord of the Ringsistä ja olikin jo pienestä pitäen kiinnostunut fantasian ja scifin maailmasta. Tämä on tunnettu erityisesti Seeker -kirjojen sarjasta, jossa seikkaillaan dystooppisessa tulevaisuudessa ja romaanista Resurrection, jossa yhdistellään egyptin historiaa avaruusolentojen sivilisaatiohin.

Arwen Elys Dayton

Stronger, Faster, and More Beautiful on romaani, jossa käsitellään aina vain ajankohtaisempia suuria kysymyksiä. Kun olemme saavuttamassa pistettä, jossa voimme radikaalisti vaikuttaa omaan evoluutioomme, joudumme miettimään asiaa niin tasa-arvon kuin yleisestikin eettisyyden kannalta. Nämä kysymykset vaikuttivat Daytonin ajatteluun niin vahvasti, että se lopulta ajoi kirjoittamaan kirjan.

Romaanin eettinen pohdinta tuntuu tuoreelta nykypäivän ajankohtaisuutensa ansiosta, mutta samalla ulottaa ajatusleikin yhä kauemmas tulevaisuuteen. Dayton ei jää tarkastelemaan ihmisten kehonmuokkausta ja sen eettisyyttä itsessään ongelmallisena aiheena, vaan nostaa ongelmaksi myös juuri tuon muokkaamisen vastustamisen itsessään.

Tiedämme miten erilaisuuteen on kautta historian suhtauduttu ja Dayton tuntuu kysyvän tulemmeko jälleen toistamaan eriarvoistamisen, vihan ja toiseuttamisen kaavoja. On helppoa asettaa kehon tai ravinnon muokkaaminen jonkin epämääräisen "pahan" kategoriaan. 

"Luonnollisuus" on jokin perusasetus, jota vastaan toimiminen nähdään oletusarvoltaan epäilyttävänä ja ehkä tämä asenne on ongelma. Toisaalta jos mahdollisuus kehonmuokkaukseen muodostuu luokkakysymykseksi, niin mitä ongelmia tämä voi tuoda mukanaan?

Kirjan tarina ottaa poikkeuksellisen suuria harppauksia eteenpän ajassa. Päähenkilö tarinassa on ihminen itsessään. Se mitä olemme, miten voimme muuttaa itseämme ja etenkin se mitä tulee meidän jälkeemme. Kun opimme ottamaan sattuman enemmän ja enemmän pois evoluution rakenteesta, niin luomme tavallaan omaa tarinaamme.

Kirja on siis tavallaan kuin sarja novelleja. Kuusi jokseenkin erillistä juonenkulkua tarkalleen ottaen, mutta ne kertovat yhtenäistä tarinaa muutoksesta. Vaikka tuo tarina pohjaa vahvasti tieteeseen ja etiikkaan, niin lopulta sen lämpimästi luodut ja melko äärimmäisen monipuoliset henkilöhahmot tekevät kirjasta niin nautittavan.

Kirjasta tehdyt vertaukset Black Mirroriin ovat osuvia ja paikoin todella helppo allekirjoittaa. Stronger, Faster, and More Beautiful on hieman pelottava, mutta lopulta pirun kiinnostava ajatusleikki tulevaisuudesta, jossa iho ei ole enää ihoa, uskonnolliset järjestöt vainoavat uudenlaisia ihmisiä ja koko ihmisyyden käsite ottaa käänteitä, jotka onnistuivat oikeasti yllättämään lukijan.

Tämä kirja on helppo ja viihdyttävää, mutta ei millään tavoin köyhä. Loppujen lopuksi se on kertomus täydellisyydestä, sen tavoittelusta ja alati pakenevasta luonteesta. Vaikka kyseessä on hyvinkin pitkälle tulevaisuuteen sijoittuva fantasia, niin se alkaa tästä meidän ajastamme ja tuntuu esittävän yhden aivan mahdollisen tapahtumien ketjun maailmaan meidän sukupolviemme jälkeen, joka ehkä on täydellinen tai sitten ei. Suosittelen lukemaan mitä tapahtuu.

"If God gave us minds, should we not embrace the fruits of those minds? Surely it is a mercy, and a beautiful calling, to minister to the injured and the ill?"Arwen Elys Dayton, 2018, Stronger, Faster, and More Beautiful, Delacorte Press

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti