12.5.2020

Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots - Deborah FeldmanUnorthodox on kirja, jonka Deborah Feldman kirjoitti lähdettyään vanhoillisesta ortodoksijuutalaisten yhteisöstä Brooklynin Williamsburgista. Tämä halusi huomiota itselleen, jotta saisi varmemmin säilyttää poikansa huoltajuuden, sillä yhteisöllä oli varaa palkata asianajajia tätä vastaan, mutta ei halunut päätyä julkiseen tarkkailuun. Tämä onnistui ja huomio yhä jatkuu tuoreen Netflix-sarjan myötä.

Deborah Feldman asuu nykyään Berliinissä, jonne tämä muutti pari vuotta kirjansa julkaisun jälkeen. Berliinin ajoista ja vanhan yhteisönsä jättämisen jälkeisestä ajasta tämä on kirjoittanut kirjan Exodus: A Memoir.

Etenkin Unorthodox aiheutti vahvan vastareaktion ortodoksijuutalaisten yhteisössä ja siinä esitettyjä seikkoja on yritetty kumota. Toisaalta Feldmanin jättämä yhteisö on vahvasti kaikkea sekulaarista kirjallisuutta vastaan ja erityisesti naisten altistamista kirjallisuudelle tai opiskelulle.

Deborah Feldman

Unorthodox on kirja, joka kertoo erityisestä hasidijuutalaisten yhteisöstä nimeltä Satmar. Se on holokaustin jälkeen syntynyt liike, joka pyrkii korvaamaan leireillä menetettyjä juutalaisia.

On mahdotonta yrittää käsittää millaista on elää yhteisössä, joka ei ole vain syntynyt traumasta, vaan pohjaa olemassaolonsa siihen. Miten holokaustia pidetään tuossa yhteisössä jumalan rangaistuksena juutalaisten liiallisesti samaistumisesta muuhun yhteiskuntaan.

Kirjan päähenkilö, Esty, on kasvanut tuohon yhteisöön, mutta hiljalleen tuntee sen yhä painostavammaksi. Tuo kaipuu vapauteen ja toisaalta yhteisön tarjoama turva ja näiden välinen jännite tulee kirjan sivuilta hienosti esiin ja on jo siksi lukemisen arvoinen kokemus.

"I can't bear the thought of living an entire lifetime on this planet and not getting to do all the things I dream of doing, simply because they aren't allowed. I don't think it will ever be enough, this version of freedom, until it is all-inclusive. I don't think I can be happy unless I'm truly independent."

Ennen lähtöään yhteisöstä, Etsylle tarjosivat vapautta kirjat, joita tämä salaa onnistui lukemaan perheeltään piilossa. On jännittävä ajatella miten tämän oma kirja on ehkä nyt samankaltaisten tyttöjen repuissa tai patjojen alla piilossa.

"I feel so extraordinarily happy and free when I read that I’m convinced it could make everything else in my life bearable, if only I could have books all the time."

Kirja antaa kurkistuksen kulttuuriin, joka perusolemukseltaan on hyvin eristäytynyt. On kiinnostavaa miten tarina sijoittuu moniin ristiriitaisiin maailmoihin. Etsy haluaa pois yhteisöstä, mutta ei halua pyyhkiä pois juutalaisuuttaan. Yhteisö on keskellä ehkä maailman vilkkainta kulttuurillista sulatusuunia New Yorkissa, mutta on silti onnistunut säilyttämään tarkan kurin ja säännöt perheidensä kesken.

Kirja laittaa pohtimaan omia yhteisöjään ja niiden kuria itseensä. Harva meistä voi väittää, etteikö kuuluisi minkäänlaiseen ihmisten järjestelmään, mutta niiden tarjoamissa vapauksissa on suuria eroja. Lopulta sitä voi olla vain itsensä hankala huomata kuinka vapaa tai kahlittu sitä lopulta onkaan.

Shira Haas, Unorthodox, Netflix
Unorthodox Netflixissä on suurelta osin jiddišinkielinen minisarja, joka perustuu Feldmanin kirjaan, mutta on lopulta tavallaan kuvitteellinen jatko-osa siihen.

Sarjassa näytetään jonkin verran päähahmon, Estyn, elämää Brooklynissa ja sen tarina seuraa melko tarkasti kirjan tapahtumia, mutta muutto Berliiniin ja tämän jälkeiset tapahtumat ovatkin jotain ihan muuta. Sarja ikään kuin antaa katsojalle yhden mahdollisen maailman, johon Feldmanin tarina olisi voinut jatkua.

Kirja kuvaa vahvasti sitä miten yhteisön säännöt ovat erityisen ankaria juuri naisille ja sarja pureutuu tähän loistavasti. Hasidijuutalaisten yhteisöä ei yritetä turhaan demonisoida, mutta toisaalta sen vanhoillisia arvoja käsitellään nykyaikaisten arvojen kautta, joissa naisten asema on ottanut useita askelia eteenpäin sodanjälkeisestä yhteiskunnasta.

"An empty vessel clangs the loudest. That’s the adage I hear continuously, from Chaya, from the teachers at school, from the Yiddish textbooks. The louder a woman, the more likely she is to be spiritually bereft, like the empty bowl that vibrates with a resonant echo. A full container makes no sound; she is packed too densely to ring. There are many proverbs repeated to me throughout my childhood, but this one stings the most."

Amit Rahav ja Shira Haas, Unorthodox, Netflix

Sarja on hyvin erilainen tarina kirjaan verrattuna, mutta itsessään hieno teos. Se antaa kirjalle upean kuvaston kun Esty palaa muistoissaan Williamsburgiin ja koskettavan ja näyttävän kertomuksen tämän uudesta alusta Berliinissä.

Berliini onkin kuin yksi hahmo sarjassa ja se avautuu katsojalle niin arkkitehtuurin, musiikin kuin erilaisten ihmistenkin kautta. Kulttuurit kohtaavat tuossa kaupungissa vahvasti ja vaikka Esty on kotoisin New Yorkista, niin tämä tuntuu nyt ensimmäistä kertaa kokevan jotain niin erilaista. Kontrasti Etsyn vanhan maailman kanssa on elementti, joka saa todella jännittämään tämän puolesta, niin kaupunkien sykkeen, vahvan tarinan kuin Estyn näyttelijänkin ansiosta.

Estyä näyttelevä Shira Haas on poikkeuksellinen tässä sarjassa ja vastuussa suuresta osasta sen sävyä ja tunnetta. Tämä israelilainen näyttelijä tekee suorituksen, joka elää omaa elämäänsä. Ne ilmeikkäät kasvot ja varautunut kehonkieli tekevät sarjasta sellaisen, että se jättää varmasti tunnejäljen keneen tahansa.

Unorthodoxin suomennos on tulossa! Tammi julkaisee kirjan suomeksi alkuvuonna 2021. Tammen tietokirjallisuuden kustannuspäällikkö Markku Aalto sanoo:

"Feldmanin herkkä ja unohtumaton kasvukertomus on kerronnallista tietokirjallisuutta parhaimmillaan ja vertautuu lukuelämyksenä esimerkiksi Tara Westoverin Opintiellä-kirjaan, joka on löytänyt Suomessakin laajan lukijakunnan. Feldmanin kirjan julkaiseminen on Tammelle suuri ilo ja kunnia."


*mainoslinkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti