25.5.2020

Donald Trumpin kauneimmat runot - Rob Sears
Donald Trumpin kauneimmat runot kokoaa tuon pienen ajattelijan kuolemattomia ja kuolettavia sanoja kokoelmaksi absurdia runoutta.

Yhdysvaltojen 45. presidentti ei hyvin erityislaatuisella tavalla ole onnistunut ulosannissaan asemansa arvon mukaisesti, mutta toisaalta tuo suppea ja omalaatuinen tapa kommunikoida on ainakin hyvin tunnistettavaa ja siihen Rob Searsin runokirja iskee.

Sears on julkaissut myös Trumpin lähipiiristä satiirisen johtamisoppaan Vladimir Putin: Menestyvän johtajan opetukset. Lähinnä naureskelin näitten teoksin kansille niiden ilmestyttyä, mutta viimein uteliaisuus voitti ja löysinkin jotain erityistä Trumpin runoista.

Runot on koottu Trumpin twiiteistä, puheista ja haastatteluista. Sears on selvästi paneutunut tämän tyyliin, rytmiin ja usein käytettyihin sanoihin. Tekstianalyysi voi kertoa paljon kohteestaan, mutta runous voi tuoda toisen persoonasta esiin jotain hyvin intuitiivisella tasolla.

"Meidän on pysäytettävä typerykset

Tehän tiedätte mitä uraani on, vai kuinka?
Se on sitä mitä sanotaan ydinaseiksi ja muita juttuja niin kuin monet jutut joita tehdään uraanista ja osa niistä on pahoja juttuja
Minun on selitettävä näille ihmisille, he eivät ymmärrä fysiikan alkeita, matematiikan alkeita, miksi sitten haluaakin sanoa
Tarkoitan, he ovat niin kuin typeryksiä"

Donald Trump

Runot on koottu niin, että ne laittavat Trumpin sanoja aivan uusiin konteksteihin. Näiden runojen muodostamat valeuutismaiset sanomat luovat ehkä ikävääkin kuvaa Trumpista, mutta hämmentävää on se miten runojen purkaminen alkuperäiseen kontekstiin ei juurikaan muuta niiden luomaa kuvaa. Sen sijaan Trumpin ajatukset lainausten takana ovat usein kammottavampia kuin runoihin luotu sanoma.

Jokaisen runon yhteydestä löytyvä lähdeluettelo onkin usein yhtä mielenkiintoinen kuin runot itsessään. Trumpin hyökkäykset "valemedioita" kohtaan on ottanut usein irvokkaita piirteitä ja vaikka seuraava runo vaikuttaa liioittelulta, niin olen saanut Trumpin omia puheita katsellessa huomattavasti synkemmän kuvan presidentin maailmankuvasta, jossa toisella tavalla ajattelevat ovat salaliitossa tätä kohtaan.

"Hyvin epärehellinen media

BBC on täydessä kaaoksessa
Heikkenevästä The New York Timesista tulee päivä päivältä yhä huonompi
Vuodot ovat täyttä totta. Uutinen on valetta
Minä käännyn Fox Newsin puoleen, joka kohtelee meitä reilusti
Katselin Saturday Night Liveä, joka on palkattu murhaamaan minut
En sanoisi sitä herkkähipiäisyydeksi.
Olen vihainen"

Trumpin maailma on primitiivinen, mustavalkoinen ja sulkeutunut ja tämän käyttämä kieli heijastelee sitä. Asiat ovat hyviä tai huonoja, on ystäviä tai vihollisia. Yleensä kaikki suoraan Trumpin lapsellisen maailman ulkopuolella on tälle pahaa ja surullista ja oma sisäinen maailma on jotain niin kultaista, että me tavalliset ihmiset emme varmasti pysty edes kuvittelemaan sellaista loistetta.

"Minulla on parhaat sanat

Taidanpa sanoa muutaman sanan
No niin, oletteko valmiit?
Hyvä! Paha! Surullinen! Luuseri! Kamala! Törkeä! Ilmiömäinen! Fantastinen! Skandaali! Älykäs! Tyhmä! Heikko! Vahva! Hieno! Häpeällinen! Kaunis! Mukava! Vaarallinen!
Rakastan noita sanoja
Ja niitä on paljon enemmänkin!"


Rob Sears, 2019, Donald Trumpin kauneimmat runot, alk: The Beautiful Poetry of Donald Trump,Suom. Pekka Tuomisto, Aula & Co


*mainoslinkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti