27.9.2016

Suomen lasimuseo



Riihimäellä sijaitsee todellinen aarreaitta upeaa lasitaidetta. Suomen lasimuseo on kiva matkakohde jo ihan paikkana. Kaunis vanha rakennus ravintoloineen houkuttelee poikkeamaan ja viereisen Metsästysmuseon kanssa kannattaakin aikaa vierailulle varata jonkin verran.

Suomen lasimuseo perustettiin vuonna 1961 ja vuonna 1980 se muutti nykyiseen paikkaansa. Silloin näyttelyt suunnitteli vielä suomalaisen taideteollisuuden monitoimimies Tapio Wirkkala.

Hieno valkoinen rakennus on alunperin turvejauhetehdas vuodelta 1941. Sittemmin rakennus on toiminut lasitehtaana ja nyt siis osuvasti lasimuseona. Tunnelmallinen ravintola toimii lasitehtaan hevostallin tiloissa.

Lasimuseossa järjestetään useita erityisnäyttelyitä ja etenkin suomalaiset lasitaiteilijat ovat siellä hienosti edustettuina.


Lasitaiteella ja ihan vain lasilla itsessään on mielenkiintoinen ja pitkä historia. Siihen kannattaa tutustua museon pysyvien näyttelyiden avulla.

Valmiiden tuotosten lisäksi museossa käydään läpi lasin tekoprosesseja sekä lasinvalmistuksen historiaa.


Lasi materiaalina on todella ainutlaatuinen ja näyttelyt ovat kiehtovia. Lasin työstäminen vaatii aikamoista taituruutta ja on hämmentävää nähdä mihin kaikkeen lasi onkaan taipunut.

Taiteen ja teollisuuden välinen raja hämärtyi kun katseli mitä kaikkea lasista ollaan tehty. Normaalit arkipäiväiset esineet saivat uusia merkityksiä kun ne asetettiin koko lasitaiteen historian kontekstiin.


Museokaupasta löytyi paljon kirjoja, joihin olisin halunnut upottaa rahani ja myös erilaisia lasiesineitä (esimerkiksi ihan täydelliset viskilasit löytyivät hyllystä).

Lisätietoa museosta, aukioloajoista ja hinnosta löytyy museon sivuilta täältä. Museokortilla pääsee sisään ja sen voi hommata vaikka täältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti