19.9.2016

TMS - Colors of True Graffiti



Kirjaimet TMS ovat kuuluneet erityisesti Helsingin, ja vielä erityisemmin Jakomäen katukuvaan jo vuodesta 1986. The Master Scraws crewn kannutaiteilua on koottu yksien kansien väliin mielenkiintoiseksi aikamatkaksi suomalaisen graffitin historiaan.

Graffiti on viime vuosina saavuttanut yhä enemmän salonkikelpoisuutta. Tämä on lisännyt graffitin taiteellista arvostusta, mutta toisaalta vähentänyt sen kapinallista leimaa. Voidaan myös pohtia, että jos graffiti esitellään institutionaalisen taiteen kentällä (esim. Galleriassa), onko se enää "oikeata" graffitia? Onko siis laittomuus yksi osatekijä, joka määrittelee graffitin erilliseksi taiteenlajikseen institutionaalisesta taiteesta? Tämä jääköön vielä toiseksi tarinaksi, myöhempään kirjoitukseen.


Kirja on selaamisen arvoinen muun muassa, koska se on läpileikkaus suomalaisen graffitin historiaan yhden tiiviin ryhmän silmien kautta. Kuvien laatu paranee, kun liikutaan historiassa eteenpäin aina parempien kameroiden aikaan ja samalla tuntuu kädenjälkikin muuttuvan kokemuksen ja uusien välineiden myötä.


Vaikka niillä välineillä TMS ei ole halunnut liikaa leikkiä. Graffiti halutaan pitää mahdollisimman originaalina ja perinteitä kunnioittavana. Itselleni perinteiden kunnioitus, etenkin taiteen kentällä, on aina iskenyt pahasti korvaan, mutta toisaalta kunnioitan pyrkimyksiä säilyttää jotain vanhaa.


Kirja valottaa hieman ryhmän taiteilijoiden vaiheita, joista löytyy niin pidätyksiä kuin myös puhdasta intohimoa graffitia kohtaan. Pääpaino on kuitenkin useissa värikuvissa, jotka kertovat tarinaa lukemattomista maalipurkeista, lukemattomien tuntien työstä ja rajattomasta halusta peittää harmaata seinäalaa ja ottaa julkista tilaa takaisin haltuun.





Kirja etenee vuosikymmenittäin eteenpäin ja on mielenkiintoista huomata miten graffiti on elänyt ajassa. Etenkin kun muutos esitellään juuri tiettyjen ihmisten kehityksen myötä.



Nollatoleranssi-kampanja ja väkivaltaiset vartijat saavat kirjassa aivan syystä osansa ja arvostus toisia taiteilijoita kohtaan taas on selkeästi havaittavissa. On mielenkiintoista ajatella miten jokaisen kuvan takana on tarina. Juuri se tietty reissu aamuyön tunteina.


Tämän kaltaisille kirjoille on tilausta. Galleriat ja museot tekevät maalauksista katalogeja, mutta omaehtoiselle taiteelle ei ole monia dokumentointikanavia. Erityisesti graffiti on todella hetkellinen taiteenlaji ja valokuva on yleensä se ainoa asia, joka teoksesta jää jäljelle.


Kirjaa on saatavilla muun muassa Geezersin kaupasta ja Make Your Mark Garagesta. Kirjan ovat toteuttaneet Sami Ezzat-Agha ja Kari Koivistoinen.



TMS - True Colors of Graffiti, 2015, Sami Ezzat-Agha, Kari Koivistoinen, Nousu Helsinki


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti