29.9.2016

Hugleikur Dagsson - epäsovinnaisuuden mestari
Þórarinn Hugleikur Dagsson (s. 1977) on islantilainen sarjakuvapiirtäjä, joka on hiljaa hiipinyt suosioomme tajuntamme jostain synkimmistä osista. Ensinnäkin: nämä sarjakuvat eivät ole kaunista katsottavaa, luettavaa tai ajateltavaa. Missään nimessä en suosittele tämän tekstin avaamista, mutta jos kuitenkin niin haluat tehdä, niin tässä muutama sana Dagssonista:

Dagsson on piirtämisen lisäksi kunnostautunut ainakin leffakriitikkona, näytelmäkirjailijana ja koomikkona.  Tämä saapuu myös Helsinkiin esittämään stand uppia ja pian voimme nähdä Dagssonin Helsingin kirjamessuillakin.

Hugleikur Dagsson. Kuva: DV ehf / Sigtryggur Ari

Kiinnitin ensimmäistä kertaa huomiota Dagssonin sarjakuviin kun ne kiersivät erilaisina nettimeemeinä ja sittemmin bongasin kokonaisia kirjoja myynnistäkin. Tai oikeastaan poikani bongasi ja äkkiä vetäisin kirjan pois tämän käsistä. Sarjakuvat ovat loistavia, mutta tällä kertaa odotan, että poikani on noin 32-vuotias ennen kuin annan lukea näitä kyseisiä kirjoja.


Itse pidin pienimuotoisen maratonin Dagssonin parissa ja luin tämän uusimman kirjan Kielletty lapsilta sekä kokoelman Huumorin musta kirja, josta löytyy 666 Dagssonin valitsemaa parasta ruutua.


Aina välillä mieleen tuli ajatus: "saako näille oikeasti nauraa?", mutta kyllähän niille nauroi. Huumoria on monenlaista ja joskus vitsit menevät pikkuisen "yli". Dagssonin koko huumori pohjautuu siihen, että ihan kaikki menee yli. Kovaa ja korkealta. Nämä valitsemani näytteet Dagssonin töistä edustavat sitä aivan laimeinta osaa kirjojen tarjonnasta. Pahimmat ovat tosiaan moninkertaisesti pahempia. Niissä mennään alueille, joille tarvotaan epäuskoisen hämmennyksen ja järkytyksen vallassa.


Nämä eivät siis tosiaan ole sarjakuvia, joita luetaan julkisesti tai joita annetaan sukulaislapsille lahjaksi. Nämä ovat sarjakuvia, joita ostetaan itselleen salaa luettavaksi ja joita jaetaan vain ystävien kesken, joista tietää, että nämä osaavat ottaa vitsejä vastaan.


Kyse ei ole pelkästä pissa/kakka -huumorista, vaikka muutamien ruutujen perusteella siltä saattaisi vaikuttaakin. Kyllä sieltä ihan oikeaa sosiaalista kommentaaria löytyy ja lukija laitetaan ahtaalle. Vitsit ovat sellaisia, että emme edes tajuaisi niitä jos omassa mielessämme ei olisi ollut jo melko kipeitä ajatuksia, jonka varassa näitä kirjoja tulkitsemme.


Suosittelen näitä kirjoja kevyen mielenvenyttelyn harjoitteluun. Jo muutama ruutu päivässä auttaa sinua näkemään maailman paljon omituisempana paikkana.

Dagsson pitää yllä aktiivisia nettisivuja, jotka löytyvät täältä.


Hugleikur Dagsson, 2016, Lapsilta kielletty, Atena, arvostelukappale
Hugleikur Dagsson, 2016, Huumorin musta kirja - 666 valittua, Atena, arvostelukappale


1 kommentti:

  1. Minulla on "Popular hits" 1 ja 2 sekä "Kuvitetut klassikot" herran tuotannosta. Kertoo mun todellisesta huumoristani aika paljon...

    VastaaPoista