30.9.2016

Tärppejä Turun kirjamessuille

Turun kirjamessut ovat alkaneet ja messukansa kiertelee jo monipuolisen tarjonnan lomassa. Vaikka ohjelmaa on todella paljon, ajattelin silti yrittää koota TOP-10 -listan tärppejä kirjamessuille.

Messujen pääteemoina ovat tänä vuonna Saksa ja Satakunta. Myös maahanmuuttoteema on nostettu erityiseen fokukseen.

Messutarjonnasta kannattaa ohjelmanumeroiden lisäksi huomioida ainakin Kirjalliset treffit, erilaiset lukupiirit ja tietysti lukuiset erilaiset näytteilleasettajat kustantamoista teattereihin. Turku on itsessään hieno kulttuurikaupunki ja messuvieraat varmasti keksivät tekemistä ympäri kaupunkia.

Itse messuohjelmasta on todella hankala valita muutamaa parasta tärppiä. Omalle listalleni valikoituivat kuitenkin nämä:1.
 
Perjantai 16.00-16.30
Tieto B-halli 
 
Katja Kettu, Meeri Koutaniemi & Maria Seppälä: Fintiaanien mailla

 Fintiaanien mailla avaa koskettavan näkymän unohdetun kansanosan, intiaanien ja suomalaisten jälkeläisten elämään. Menestyskirjailija, huippuvalokuvaaja ja rautainen dokumentaristi yhteistyössä. Haastattelijana Timo Julkunen. HUOM. Ohjelma tulkataan viitotulle puheelle.
Ohjelmatuottaja: WSOY
Esiintyjät:
 
 2.

Perjantai 16.40-17.00
Kuisti B-halli 
 
J. S. Meresmaa: Naakkamestari
 
Naakkamestari alkaa kertomuksena vuoden 1900 Tampereelta köyhän huutolaistytön tarinana, mutta päätyy steam punk -fantasiaksi. Voiko vaihtoehtoinen historiankirjoitus kertoa ajastamme jotain enemmän kuin virallinen historiankirjoitus? Haastattelijana Jouni Lehtinen.
Ohjelmatuottaja: Robustos
Esiintyjät:
Robustos
haastattelija
 
3.
 
Lauantai 12.00-13.00
Fiore A-halli 
 
Kirja-ala murroksessa
 
Mitä kirja-alan murros tarkoittaa? Kirja-alan muutoksista keskustelemassa Tiina Raevaara, J-P Koskinen ja Joni Pyysalo.
Ohjelmatuottaja: Suomen Kirjailijaliitto
Esiintyjät:
tiedetoimittaja-kirjailija
Like, Gummerus
Haamu Kustannus
 
4.
 
Lauantai 13.25-13.45
Agricola A-halli
 
M. A. Numminen: Baarien mies – 30-vuotisjuhlapainos
 
Kansantaiteilija Numminen kiersi 80-luvun puolivälissä yli 130 keskiolutbaaria kirjaten ylös tunnelmaa ja ihmisiä. Nyt klassikkoteos on julkaistu näyttävänä juhlapainoksena, joka on kuohuvaa kulttuurihistoriaa. Haastattelijana Juha Virkki.
Ohjelmatuottaja: Docendo
Esiintyjät:
Aviador Kustannus
haastattelija
 
5. 

Lauantai 13.45-14.05
Agricola A-halli 
 
Tänä iltana Jukka Puotila
 
Loistavana imitaattorina ja näyttelijänä tunnettu Puotila on ollut monessa mukana. Hän johdattaa lukijan Turkan teatterikoulun kautta keikkalavojen kulisseihin ja Suomen kauniiden ja rikkaiden kinkereihin.Haastattelijana Ari Elo.
Ohjelmatuottaja: WSOY
Esiintyjät:
 
6.
 
Lauantai 14.00-14.30
Fiore A-halli 
 
Scifin yhteisöt
 
Suomessa on aktiivinen scifistä kiinnostuneiden yhteisö sekä kansainvälisestikin tunnettu Finncon-festivaali, joka järjestettiin tänä vuonna Tampereella. Suomalaisesta scifistä ja fantasiasta yhteisöllisinä ilmiöinä keskustelemassa Johanna Sinisalo, Markku Soikkeli ja Jukka Laajarinne. Haastattelijana Paula Havaste.
Ohjelmatuottaja: Suomen Kirjailijaliitto
Esiintyjät:
Minerva Kustannus
Atena Kustannus
haastattelija
 
7.
 
Lauantai 16.15-17.45
Jukola 2. krs
 
Kenen ääni kelpaa? Kirjailijan asema yhteiskuntakeskustelussa –seminaari
 
Minkälaisia vaikuttamispyrkimyksiä kirjailijalla on? Miten ja millä ehdoilla kirjailija osallistuu keskusteluun yhteiskunnallisesti merkittävistä aiheista? Keskustelijoina kirjailija Iida Rauma, kirjallisuuden tutkija Kati Launis sekä runoilija Susinukke Kosola. Keskustelua ohjaavat opiskelijat Nora Palonen ja Juha Väisänen.
Ohjelmatuottaja: Muusa ry
Esiintyjät:
Gummerus
kirjallisuuden tutkija
Sammakko
opiskelija
opiskelija
 
8.
 
Sunnuntai 10.45-11.05
Kuisti B-halli 
 
Luojan palikkaleikki – Lauri Viidan elämä ja tuotanto (toim. Olli Löytty)
 
Kirjallisuudentutkija Siru Kainulainen kertomassa kirjailija Lauri Viidan elämäntyötä käsittelevästä vaikuttavasta kirjoitusantologiasta. Rakastetun kirjailijan 100-vuotisjuhlan kynnyksellä ilmestyvä teos sisältää 11 kirjoittajan näkemykset Lauri Viidan tuotannosta. Haastattelijana Sara Suvitie. Teos
Ohjelmatuottaja: Teos
Esiintyjät:
kirjallisuudentutkija
haastattelija
 
9.
 
Sunnuntai 11.00-11.25
Fiore A-halli 
 
Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatu ja Patu etsivinä – tapaus puolittaja

Kun salaperäinen puolittaja alkaa piinata Kuurnan perhettä, tulee Tatusta ja Patusta etsivä Tatu ja etsivä Patu. Haastattelijana Kaisu-Maria Toiskallio.
Ohjelmatuottaja: Otava
Esiintyjät:
 
10.
 
Sunnuntai 12.10-12.50
Auditorio 
 
Mitä on onnellisuus?
 
Kysymystä pohtivat ja samalla uutuusteoksistaan kertovat Wilhelm Schmid (Saksa): Tyyneydestä (Aula & Co), Sylvia Löhken (Saksa): Hiljaisissa on voimaa (Into Kustannus) ja Tommi Melender: Onnellisuudesta. Haastattelijana Roman Schatz. Kieli: englanti
Ohjelmatuottaja: Turun Kirjamessut
Esiintyjät:
Aula & Co
Into Kustannus
kirjailija, toimittaja
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti