23.9.2016

Kirjallisuudella vihaa vastaanNatsikortti on viuhunut viime aikoina tiheästi, mutta jotenkin se tuntuu tällä kertaa oikeutetulta. Onhan vastassa ihan oikeita natseja. Huominen Peli Poikki! -mielenosoitus tulee keräämään paljon ihmisiä Helsinkiin sekä muille paikkakunnille tukimielenosoitusten muodossa.

Miksi siis kirjoitan aiheesta kulttuuriblogissa? Koska näen erityisesti nykyaikaisen rasismin osittain kulttuurillisena ilmiönä. Haluan tätä näkökulmaa vähän availla ja ehdottaa samalla TOP-10 lukulistaa aiheen ympäriltä.

Miksi se Kalle-Petteri siis on natsi? Mikä saa ihan normaalin oloisen kaverin ihannoimaan kuolleen diktaattorin aatemaailmaa, jossa rodut laitetaan arvojärjestykseen ja vääränlaiset ihmiset tapetaan?

Paljon on johdettavissa Joseph Goebbelsin ideaan käyttää toiseuden käsitettä hyödyksi natsien propagandassa. Mikään ei luo yhtä vahvaa yhteishenkeä kuin ulkopuolisen pahan keksiminen. Se saa oman lauman näyttämään verrattomalta joukolta kavereita, mutta sulkee samalla kaiken muun ulos fundamentaalisella tavalla.

Samalla tavalla nykyään voi kuvitella oikeistolaisten ääriliikkeiden vetävän puoleensa ihmisiä, jotka haluavat kuulua johonkin joukkoon. Ja jos nyt rehellisiä ollaan, niin varmaan meistä jokainen haluaa sitä osallistumisen tunnetta joskus kokea.

Kun osallistuminen tapahtuu yhteisen vihan kohteen kautta, luo se korostetun yhteenkuuluvuuden tunteen. Se on itseään ruokkiva kierre, jossa viha synnyttää toveruutta ja toveruus kasvattaa toiseuden vihaa. Sääli, että tämä "toinen" ei voi olla jotain abstraktimpaa kuin toinen ihminen. Tarvitsemme vertaisemme, jonka voi sanoa olevan alemmalla kuin itsemme. Emme voi tuntea ylemmyyttä jos nostamme itsemme perunoiden yläpuolelle. Siksi Kalle-Petteri tarvitsee rasismia.

Yhteiset merkit ja rituaalit voimistavat yhteenkuuluvuutta. Kaikilla ryhmillä on omat tunnusmerkkinsä, arvonsa ja käyttäytymismallinsa ja ääriryhmilläkin ovat omansa. Se uusnatsien lippu ei ole sen kummempi juttu kuin poikabändin juliste seinällä, kun mietitään miten se vaikuttaa yksilöön. Toinen on vain huomattavasti haitallisempi, kun mietitään miten se vaikuttaa kokonaisiin yhteisöihin.

Kun tiettyyn kulttuurilliseen ympäristöön assimiloituu, on siitä todella vaikea irtautua. Useat vain kasvavat ulos vaiheistaan, mutta toisille aatteet voimistuvat. Rasismia on hankalaa yrittää tulkita ja ymmärtää, jos rasistia kutsutaan automaattisesti tyhmäksi ihmiseksi. Me ihan kaikki lokeroidumme helposti ryhmiin ja siksi omaamme jonkinlaisen kosketuspinnan ja perusymmärryksen siihen miten niin voi käydä.

Mikä siis vähentäisi sitä toiseuden vihaa? Ainakin empatia. Mistä sitä empatiaa saisi? No ihan tutkitusti sitä voi ainakin saada kirjoista. Lukiessa oppii asettamaan itsensä toisen asemaan ja mikään ei kasvata toiseuden ymmärtämistä paremmin. Vaikka tietokirjat kasvattavat varmasti ymmärrystä paremmin, niin juuri empatian kasvattamiseen tarvitaan mielestäni juuri kaunokirjallisuutta.

Mitkä kirjat siis tuottaisivat empatiaa ja auttaisivat näkemään maailman paikkana, jossa on tilaa useammanlaiselle ihmiselle? Laadin kymmenen kirjan listan fiktiokirjallisuutta. Kirjalista vihaa vastaan ja ymmärtämisen puolesta:

1.

Vihan hedelmät

1939
John Steinbeck

Auttaa ymmärtämään: Luokkajaottelu ja köyhyys.


2.


Invisible Man

1952
Ralph Ellison

Auttaa ymmärtämään: 
Mustien kansanliikkeiden nousu ja rodullinen kulttuurijako


3.


Harry Potter -kirjat

1997 - 2007
J. K. Rowling

Auttaa ymmärtämään: 
Jästisyntyisten syrjinnästä


4.

Eläinten vallankumous


1945
George Orwell

Auttaa ymmärtämään: 
Miten toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset


5.


Leijapoika

2003
Khaled Hosseini

Auttaa ymmärtämään: 
Kuinka helppoa on ajautua eri suuntiin yhdessä kulttuurissa


6.


Kuin tappaisi satakielen

1960
Harper Lee

Auttaa ymmärtämään: 
Miten helposti viattomuus rikkoutuu kun lapsi altistuu ympäristössään kytevälle vihalle


7.


Frankenstein

1818
Mary Shelley

Auttaa ymmärtämään:
Ihmisyys ei ole aina kiinni niistä fyysisistä elementeistä, joista meidät on koottu


8.


Poika raidallisessa pyjamassa

2006
John Boyne

Auttaa ymmärtämään:
Miten vihattuun ryhmään kuuluminen voi olla täysin sattumanvaraista


9.


Ole luonani aina

2005
Kazuo Ishiguro

Auttaa ymmärtämään:
Miten pienestä on kiinni, että ihmiselle annetaan ihmisarvo


10.


Naimapuuhia

2011
Jeffrey Eugenides

Auttaa ymmärtämään:
Miten seksuaalisuus voi olla liukuva käsitePeli poikki! mielenosoitukseen voi osallistua saapumalla Kansalaistorille kello kahdeltatoista huomenna. Lisää tietoa tapahtumasta löytyy Facebookista täältä. Sosiaalisessa mediassa voi tapahtumassa viestiä häsällä #pelipoikki. Toivomukseni huomiselle on, että mikään ryhmä ei ajaudu vihaamaan. Toivon, että ymmärrämme kaikkien tulevan samankaltaisesta ympäristöstä, jota vain ovat muokanneet erilaiset kulttuurilliset merkit.


kunnioittaen


1 kommentti:

  1. Wilhelm Reich: Fasismin massapsykologia. Ensimmäinen puolikas. Auttaa ymmärtämään kuinka massoja hallitaan.

    VastaaPoista