21.9.2016

Rakkautta ja Anarkiaa: Bugs



Rakkautta ja Anarkiaa -festareiden Eläimiä vai ihmisä -teemaan sopi hienosti Andreas Johnsonin dokumenttielokuva Bugs vuodelta 2016. Elokuvassa kuljetaan halki mantereiden herkullisten ötököiden perässä ja pohditaan samalla hyönteisten syönnin eettisyyttä ja inhottavuutta.

Rakkautta ja Anarkiaa järjestetään tänä vuonna 29. kerran. Ohjelmisto on jälleen todella kiinnostava ja niin toivon, että olisin ehtinyt vielä muitakin leffoja poimimaan kalenteriini. Myös Bugs valikoitu ensisijaisesti aikataulujeni mukaan, mutta ruoka sosiaalisena käsitteenä on minulle läheinen aihe ja onneksi siis sattui oikeasti kiinnostava leffa Kinopalatsissa pyörimään. Täällä esimerkiksi Lukupinon juttu Ruoan tarina -kirjasta.


Minä syön lihaa, mutta en pidä sitä ongelmattomana. Olen lisännyt viime vuosina runsaasti kasviksi lautaselleni ja pyrkinyt tasapainoittamaan ruokavaliotani niin eettisten kuin terveydellistenkin seikkojen suhteen. Myös hyönteisten käyttö ravintona on pyörinyt mielessäni, vaikka se koko aiheen inhottavuus iskeekin vastaan.

Dokumentissa pohdittiin miten inhottavuus on oikeastaan sosiaalinen ja kulttuurillinen tekijä. Vielä vähän aikaa sitten pidettiin sushin syömistä kuvottavana, mutta nyt se on pikaruoka muiden joukossa. Jos siis hyönteiset tulisivat vaikka McDonaldsin listoille, niin miten nopeasti se normalisoituisi? Big Mac ranskalaisilla ja toukilla kenellekään?



Elokuva puhutteli monella tasolla. Aihe oli kiinnostava, mutta koko dokumentin tyyli oli viehätti. Nopeatempoisuus, räväkkä kuvaus ja tapahtumien kirjo veti mukaansa. Dokumentin aikana ei jäänyt yksinkertaisesti aikaa tylsistyä. Manner mantereen ja otökkä ötökän jälkeen painettiin eteenpäin.

Hyönteisten syöntiä ei esitelty ratkaisuna ongelmiin ja myös sen ongelmallisuus itsessään tuodaan esiin. Elokuva onnistuu olemaan hauska, eikä revi hauskuuttaan siitä, että "heh heh, me syödään jotain inhoa". Ihmiset tekivät elokuvasta hauskan aitoudellaan.

Parasta elokuvassa olivatkin juuri ihmiset; niin matkalla kohdatut kuin ne päätähdetkin. Kokki Ben Readen ja tutkija Josh Evans Nordic Food Labista osoittautuivat todella hauskoiksi ja karismaattisiksi tyypeiksi. Etenkin Ben on kuin Jamie Oliver 2.0 ötököillä.


Jälleen kerran aiheen teki kiinnostavaksi innostus, jolla tekijät sitä käsittelivät. Kun Ben ja Josh metsästivät termiittejä Australiassa, oli katsoja tuolin laidalla. Se hetki kun pesästä viimein löytyy kuningatar, on huumaava. Ja se lopputuloskin näytti niin herkulliselta. Kuningatarta mangossa kenellekään?



Andreas Johnson, Bugs, 2016. kuva elokuvasta: Andreas Johnson


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti