2.9.2016

Merkilliset nimet - tarinoita yritysten ja tuotteiden nimistä
Yritysten ja tuotteiden nimet ovat niin iskostuneet takaraivoihimme, että on mielenkiintoista tutkia niiden taustoja. Timo Leppänen onkin tehnyt tämän puolestamme kirjassa Merkilliset nimet, jossa avataan Lumenen, Nokian ja Marimekon kaltaisten nimien historiaa.

Tiesitkö, että sama tyyppi, joka keksi tuotemerkin Jopo, keksi aiemmin myös tuotemerkin Mopo, josta tuli sittemmin yleiskieltä? Tai tiesitkö Jopon tarkoittavan "JOkaisen POlkypyörää"? Tai että ABC-asemat saivat nimensä sattumalta, kun "oikeaa" nimeä ei oltu ehditty keksiä.

Pidän tietokirjoistani pienien faktojen aarreaittoina. Olen oikeastaan tarpeettoman faktatiedon narkkari ja tämä kirja toimi erinomaisena fixinä. Kuinka sitä voikaan olla niin innoissaan siitä tiedosta mistä vaikkapa Frisbeen tai Pommacin nimi on tullut? Suosittelen kaikille kaltaisilleni nippelitiedon ystäville tähän kirjaan paneutumista.

Kirjasta löytyy yli sata nimeä, joiden syntyhistoria on kaivettu melko asiantuntevalla otteella esiin. Samalla hieman kerrataan käsiteltävien yritysten historiaa ja ilman tätä kirja olisikin jäänyt hieman ontoksi. Oli mukavaa, että lukijaa oli huomioitu liittämällä nimien historia laajempaan yrityskulttuurin historiaan.

Vaikka tutut nimet kaupallisessa ympäristössämme tuntuvat kovin kiveen hakatuilta, niin on mielenkiintoista huomata, että niiden synty on paikoin ollut hyvinkin sattumanvaraista. Jotkut nimet taas ovat monien suunnittelutapaamisten tulosta ja reitit juuri tiettyyn nimeen voivat olla yllättäviäkin.

Tämän kirjan jälkeen mainoslehdet näyttäytyvät aivan erilaisena. Nimet ovat sellaista arkipäivän koodia, jota on kiva purkaa mielessään. Markkinoinnin tyypeille tämä kirja on varmasti hyvinkin aiheellista lukea, mutta ihan leppoisana kahvipöytäkirjanakin sillä on paikkansa.


Timo Leppänen, 2016, Merkilliset nimet, tarinoita yritysten ja tuotteiden nimistä, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura3 kommenttia:

 1. Tämä täytyy laittaa muistiin, mielenkiintoisen tuntuinen.

  VastaaPoista
 2. Anonyymi4/9/16 01:21

  Timo Leppänen kertoo Merkilliset Nimet -kirjasta ja tarinoista yritysten ja tuotteiden nimien takana radiossa. Haastattelu löytyy YLE Areenasta: http://areena.yle.fi/1-3557184

  VastaaPoista
 3. Kuulostaapa kiinnostavalta, pitää pistää lukulistalle.

  VastaaPoista