30.9.2016

Yle Teema on uhattuna




Heräsin tänään uutiseen, että Yle Teema on vaarassa. Harvinaisen paska tapa herätä. Olen ollut todella kiitollinen siitä, että meillä on tv-kanava, jossa aidosti välitetään tarjonnasta. Yle Teema on television puolella se paikka, jossa sivistys ja kulttuuri ovat elossa ja kukoistavat. Mitä nyt siis on tapahtumassa?

Ylellä tapahtuu muutoksia. Yksi näistä on, että Yle Teema ja Yle Fem oltaisiin yhdistämässä yhdeksi kanavaksi. Näin siis molempien tarjonta heikkenisi ja ruotsinkielisen television asema olisi vaarassa.

Suomen Kuvalehdessä Kalle Kinnunen kirjoitti kuinka Yle Teema on se kanava, joka näyttää laadukkaita ohjelmia, joita kaupalliset kanavat eivät näyttäisi. Näiden ajaminen marginaaliin on järjetöntä ja Kinnunen kuuluttaa: Yle Teemaa ei saa lakkauttaa eikä amputoida.

Facebookissa taas Alex Nieminen on kertonut jättäneensä Ylen hallintoneuvostolle lausunnon, jossa ehdottaa kanavien yhdistämisen sijaan ruotsinkielisen sisällön tuomisesta muille kanaville. Pidän tätä järkevänä. Miksi ruotsinkielisen tarjonnan pitäisi olla täysin eriytetty muusta tarjonnasta? Yle Fem näyttää paljon laatua, joka varmasti sopii muiden kanavien ohjelmistoon ja tämä edistäisi kielellisen tasa-arvon toteutumista.

Kun minä katson netistä tulevia tv-ohjelmia, niin usein en edes vaivaudu katsomaan muita kanavia kuin Teemaa. Nuorena koin harvoja kanavia omaksi ja ohjelmat kuten Uusi Kino tarjosivat minulle kulttuuria, josta aidosti innostuin. Yle Teeman tullessa televisioon oli kuin joka päivä olisi ollut Uusi Kino -päivä.

Nyt 15 vuoden jälkeenkin Yle Teeman aloittamisesta jaksan lähes viikoittain hämmästyä sen tarjonnasta. Asiantuntevuus ja ajankohtaisuus ilahduttavat. Kun maailmalla tapahtuu, niin kulttuurin puolelta Yle Teema on se taho, joka reagoi ensimmäisenä. Usein ajattelen mielessäni "ei juma ne näyttää tämänkin!", kun jokin vanha, puoliksi unohdettu, rakas klassikko näytetään illalla. Dokumentit, konsertit, teemaillat ja taiteilijoiden esittelyt ovat ihan aidosti todella laadukkaita ja juuri siihen Teema on onnistunut profiloitumaan: laatuun.

Tarvitsemme yhden suojaisan sataman kaikelta siltä tosi-tv:n ja sarjakuran vyöryltä, joka muita kanavia valtaa. Elitistiltäkin kuulostamisen riskillä väitän, että se yksi kanava ei olisi liikaa pyydetty aidolle ja virkistävälle kulttuurille. Kun avaan television, en halua nähdä jotain Hottis-Janipetteriä kertomassa kuinka naisen arvo mitataan tämän perseen koon mukaan. Haluan yllättyä, ilahtua ja oppia. Haluan kuulla hyvistä kirjoista, nähdä uutta oopperaa tai vaikka Nine Inch Nailsin keikan.

Kulttuuri ja sivistys ovat sanoja, joille on annettu paljon merkityksiä. Harvassa paikassa niitä voidaan kuitenkaan käyttää yhtä osuvasti kuin Yle Teemasta puhuessa, joten on pakko kysyä:

Miksi ihmeessä haluaisimme rampauttaa jotain näin toimivaa?



8 kommenttia:

  1. Minusta tämä on jo "vanha" uutinen, mutta sekä Yle FEMiä ja Teemaa paljon katson. Pitää myös huomata, että kummaltakaan ei tule ohjelmaa päivisin, ja Yle Fem-kanavalta tulee SVT:n ohjelmaa aamuisin ja myöhään illalla. Lisäksi Yle satsaa Yle-areenaan, eli ruotsinkieliset palvelut varmasti turvataan ja on turvattava jo perustuslain hengenkin mukaan.

    Itse olen ostanut kaapelista SVT1:n kanavan ja muistaakseni SVT world tai jonkun vastaavan, josta tulee aina ruotsinkielistä ohjelmaa, eli tämä yleveron lisäksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heräsin tosiaan tähän uutiseen vasta tuon Kalle Kinnusen tekstin näkemisen jälkeen. Näen Teeman merkityksen omana kanavanaan tärkeänä, jotta meille kulttuurinörteille olisi selkeästi profiloitunut oma tila temmeltää.

      Poista
    2. Muuten komppaan juttuasi kuten Arja ja Margit, eli Teema on laatu kanava. Itse olen ihmetellyt pitkään eräitä viihdeohjelmia ykkösellä ja kakkosella, tai sitä miksi ne pitää maksaa yleverolla. Yle1:lta katson uutiset ja Pressiklubin, joskus A-Talkin, Uutisvuotoa katson toisinaan ja Areenasta Jälkiviisaat ja Sota ja Rauha tuli katsottua.

      Poista
  2. Olen täydestä sydämestäni samaa mieltä kanssasi.

    VastaaPoista
  3. Sama täällä, aivan järkyttävä ajatus, ettei Teemaa olisi. Mikä on sen jälkeen se varma valinta? Siitä olen täysin amaa mieltä, että ruotsinkieliset ohjelmat on hyvä integroida suomenkielisiin, kuten käytännössäkin kieliä puhuville tapahtuu: miksi niiden pitäisi pönöttää eri kasteissaan? Näin molemmat osapuolet tutustuvat ja oppivat toisistaan. Mutta antakaa meidän pitää suojasatama ja pako kaikelta muulta, vaikka osin ruotsinkielisenä. Ilman hömppää, tosi-tv:tä ja visailuita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veikkaan, että ruotsinkielistä ohjelmaa tulisi katsottua enemmän jos sitä tulisi enemmän kautta kanavien. Ei ainakaan minulle olisi yhtään pahasta verestellä kielitaitoa.

      Poista
  4. Olen ollut vuosien ajan innoissani varsinkin Yle teeman elokuvista. Klassikkoja, todellisia kulttihelmiä ja elokuvia joiden pitäisi olla klassikkoja. Muilla kanavilla tarjonta on yksitoikkoisen tylsää; ties kuinka monta kertaa Die Hardkin näytetään vuodessa...Kanavaa ei saa lopettaa, ei ei ei.

    VastaaPoista
  5. Oho, en ollutkaan kuullut tästä aiemmin. En omista televisiota, mutta katson toisinaan Yle Areenasta Teeman ohjelmia ja vanhempien luona käydessä on ihanaa asettua sunnuntaisin Kino Klassikon ääreen. Pari kertaa olen törmännyt kommenttiin siitä, että Teema on snobien kanava ja näyttää ainoastaan ohjelmaa korkeakulttuuriin liittyen (esim. oopperaa), mutta totuushan on ihan toisenlainen. Kanava, josta voi katsoa David Bowien keikan ja seuraavana päivänä laadukkaan historiadokumentin ei ole turha.

    Ei sillä, etten pitäisi mainoskanavien diehardeista (yksi parhaimmista joululeffoista muuten!), mutta monilla kanavilla on niin paljon samankaltaista ohjelmaa, että erillinen kanava vaihtoehtoiselle ohjelmistolle on ehdottomasti paikallaan.

    VastaaPoista