17.9.2016

Koominen ooppera




Kansallisoopperan ja Musiikkitalon välistä ponnistaa aivan uusi kulttuuri-instituutio Töölönlahden rannalle, kun Koominen ooppera aloittaa toimintansa 16.12 järjestettävän avajaisgaalan myötä. Nyt on jo tulevaa ohjelmaa julkistettu ja avattu hieman oopperan toimintaa.

Koomisen oopperan takana on vuosien työ suhteellisen pienellä työryhmällä. Organisaatio on pidetty keveänä ja pyritty keskittymään hyvän sisällön tuottamiseen ulkoistamalla sitä raskasta hallintoa muualle. Tilatkin vaihtelevat, vaikka kiintopisteenä toimiikin Finlandiatalo.

Laura Åkerlund
Koomisen oopperan idea on esikuviensa kuten, Komische Oper Berlinin mukaisesti ottaa koominen ote klassiseen. Oopperanjohtaja Laura Åkerlund korostaa oopperan kuuluvan kaikille ja Koominen oopperaa pyrkii viemään tätä ajatusta eteenpäin. Esimerkiksi opiskelijahintaisia lippuja pyritään myymään noin 25 euron hintaan.

Oopperat toteutetaan yhteistyössä nuorten suomalaisten laulajien kanssa ja ensimmäisiä kykyjä etsitäänkin parhaillaan. Ohjauksen rooli on tuotannoissa korostunut ja kaikessa mennään "teos edellä".  Esitysten määrää pyritään nostamaan vuosi vuodelta ja lisäksi Koominen ooppera tuottaa tilausesityksiä ja pyrkii viemään hyviä tuotantoja myös ulkomaille. Toistaiseksi toiminta on rahoitettu erityisesti yksityisen rahoituksen varalle.

Åkerlund myös korostaa, että uuden oopperan ei ole tarkoitus astua kenenkään varpaille tai tulla korvaamaan olemassa olevia instituutiota vaan tarkoitus on nimenomaan täydentää suomalaista oopperatarjontaa ja luoda uutta dialogia muiden oopperamaiden kanssa. Itse pidän tätä tervetulleena tuulahduksena ja vaikka esimerkiksi Kansallisoopperakaan ei ihan ryppyotsaisena oopperaan suhtaudu, niin on mielenkiintoista nähdä mitä koominen lähestymistapa suomalaistekoisessa oopperassa tarkoittaa.

Avajaisgaalassa Finlandiatalolla nähdään kapellimestarina Leif Segerstam. Illan aikana tullaan kuulemaan nuoria suomalaisia esiintyjiä ja varmasti kuulemaan lisää tulevaisuuden suunnitelmia.

Koomisen oopperan ensimmäinen ooppera tulee olemaan tammikuussa 2017 esitettävä Punahilkka Aleksanterin teatterissa yhteistyössä ESMO ry:n kanssa. Jiri Pauerin säveltämä lastenooppera on esitetty ensimmäistä kertaa Suomessa viime vuonna Savonlinnan Oopperajuhlilla Ville Saukkosen ohjaamanaja. Ainakin Savonlinnan esitys tuntui olevan todella kiinnostava ja tämä vaikuttaa erinomaiselta lähdöltä uudelle oopperalle näyttää kyntensä.

Vielä kiinnostavammalta vaikuttaa kuitenkin toukokuussa 2017 esitettävä Frau Luna. Vuonna 1899 kantaesitetyn oopperan on säveltänyt Paul Lincke ja teosta ei ole aiemmin nähty Suomessa. Jo nyt on suunnitelmia viedä Frau Lunaa myös ulkomaille.


Teos sijoittuu Berliiniin, jossa on työskennellyt myös teoksen ohjaaja Laura Åkerlund. Tämä kertoo Frau Lunan erityisellä tavalla vangitsevan Berliinin hengen. Teos on vähän hullu, hauska ja innostava ja nimenomaan tunnelmaltaan lumoava. Vakuutuin jos Åkerlundin kanssa keskustellessani tämän innosta kyseistä oopperaa kohtaan. Muutenkin Koomisesta oopperasta suorastaan huokui into uuden tekemiseen.

Koominen ooppera on nimenomaan oopperatalo, eikä oopperaseurue. Tärkeä pieni ero, joka kertoo, että Koomisen oopperan toiminta voi kattaa paljon erilaisia asioita oopperoista konsertteihin tai vaikka koulutuksiin. Bändikin kasataan free -pohjalta ja on hauskaa seurata mitä tämä joustava ja koominen organisaatio tulee seuraavien vuosien aikana tekemään.

Koomisen oopperan sivut löytyvät täältä. Muun muassa ohjelmistosta varmasti lähiaikoina lisää infoa sieltä. Voit myös kuunnella Åkerlundin haastattelun Yle Puheen iltapäivässä täältä.


1 kommentti:

  1. Suuri kiitos tästä postauksesta! Olen odotellut innokkaasti lisätietoa Koomisen oopperan ensiaskeleista ja tulevasta ohjelmistosta siitä lähtien, kun uutinen sen synnystä julkistettiin. Ja todella mielenkiintoiselta kyllä kuulostaa. Koomiselle oopperalle on takuuvarmasti tilausta ja se löytänee vaivatta oman paikkansa taidemusiikin kentältä.

    Uskon myös, että Koomisen oopperan konsepti tuo osaltaan oopperaa lähemmäs nuorempaa musiikinkuluttajasukupolvea: esimerkiksi nuo oikeasti edulliset opiskelijaliput madaltavat varmasti kynnystä lähteä kokeilemaan itselle uutta ja erilaista. Ihan mahtava juttu!

    Ja tuo Frau Luna on tietenkin pakko kokea. Olen jo todennut, että toukokuulle on pakko ottaa pätkä kesälomaa, sillä siihen osuu niin paljon kaikkea: Kansallisoopperan Jevgeni Onegin ja Kullervo (jotka kummatkin on käytävä katsomassa ainakin pari kertaa), ja nyt tämäkin. :)

    VastaaPoista