30.9.2018

Lihaton lokakuu





Lihaton lokakuu on täällä ja Lukupinossa tulee olemaan aiheeseen liittyvää asiaa. Kannattaa siis seurata blogin lisäksi pinoa myös Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa. Toivottavasti moni teistä lähtee jopa mukaan kokeilemaan lihatonta elämää.

Lihaton lokakuu alkoi 2013 kun Leo Stranius haastoi Riku Rantalan kuukauden lihattomaan ruokavalioon Docventures -ohjelmassa. Tästä lähti liikkeelle kokonainen liike ja ihmiset ympäri Suomen ilmoittautuivat mukaan tapahtumaan.

Minulle lihansyönti on todella absurdia. Rakastan lihan makua, mutta ajatus siitä, että laitan eläimiä kärsimään hirvittävissä määrin makumieltymyksieni vuoksi, samalla kun se vielä tuhoaa ympäristöä, on vain kestämätön.

Vegemessut tarvitsevat aina vain isompaa tilaa kasvaville kävijämäärille

Mutta ymmärrän, etteivät kaikki näe asiaa samalla tavalla. Siksi onkin hienoa, että kasvisruokaan ja samalla ehkä niihin eettisiin kysymyksiinkin voi tutustua kevyen kynnyksen kautta Lihattomassa lokakuussa.

Tällä hetkellä suomalaiset syövät keskimäärin 200 grammaa lihaa päivässä ja syöpäjärjestöjen mukaan lihaa saisi syödä korkeintaan 300 grammaa viikossa. Lihasta on tullut itsestäänselvyys aterioilla viimeisten vuosikymmenten aikana. Kasvissyönti on arvokysymys, joka pohjaa etiikkaan, ympäristöön ja terveyteen ja lihansyönti arvokysymys, joka pohjautuu melko vanhanaikaiseen käsitykseen terveydestä ja asenteeseen, jonka mukaan muutos yksinkertaisesti on pahasta.


Lopetin lihansyönnin yli vuosi sitten ja huomasin elämänlaatuni parantuvan siitä. Terveyteni koheni ja huono omatunto kulutusvalinnoista hälveni huomattavasti. Suurin, ja hieman yllättävä ero oli kuitenkin se miten paljon monipuolisemmin ja paremmin olen syönyt.

Luulin luopuvani jostain lihan myötä, mutta tosiasiassa olen löytänyt niin paljon uusia makuja ja reseptejä, että kadun ihan itseni puolesta, etten ole jaksanut kiskoa itseäni ylös vanhoista tavoista aiemmin. Jopa maidon, kananmunan ja muut eläintuotteet jätettyäni tunnen edelleen syöväni kuin kuningas.

Lihaton lokakuu saattaa siis ihan oikeasti tuoda elämääsi jotain, sen sijaan että se veisi siitä jotain pois.



Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:




3 kommenttia:

  1. Onnea lihattomalle lokakuulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä on ehkä itselleni haasteena turhan helppo kun jokainen kuuni on lihaton, mutta tässä kuussa aion ainakin herkutella enemmän.

      Poista
  2. Voimme olla samaa mieltä siitä, että lihan tuotanto on ympäristön kannalta haitallista. Kasvavan väestömäärän ja elintason nousun myötä lihan kulutus on noussut hallitsemattomasti.

    Mutta väite, että lihansyönti on vain arvokysymys, on vähintäänkin ylilyövä. Lihansyöjien demonisointi ja vähättely antavat huonon alkuaseman mielipiteiden muuttamiselle.

    Lihansyönti ei tietenkään ole syy rajoittaa kasvisruokavaihtoehtojen kokeilua. Eläintuotteiden pois jättäminen ruokavaliosta puolestaan supistaa valikoimaa. Ruokailutottumuksien ja makumaailman laajentaminen on lähinnä riippuvainen omasta kokeilunhalusta.

    Lihaton lokakuu on oiva ajatus ja se voi saada ihmiset ajattelemaan omia kulutustottumuksiaan. Tuloksena voi myös olla uusien makujen löytäminen ja arkipäivän lihariippuvuuden vähentäminen.

    Mutta lihattomuuden pitäminen elämää parantavana ihmelääkkeenä tapahtuu ennemminkin omasta tahdosta. Elämäntavan muutos on konkreettinen alkupiste, joka ”oikeuttaa” elämäntavan muutokset. Positiiviset muutokset voidaan saavuttaa myös omaa ajattelutapaa tarkastelemalla arkielämän ohella.

    VastaaPoista