10.11.2017

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2017



Finlandia-ehdokkaiden valitsijamiesten urakka on ohi, mutta lopullisen valitsijan Elisabet Rehnin vasta alussa. Samoin minulla. Finlandia-lähettiläänä aion lukea kaikki kuusi ehdokasta vuoden loppuun mennessä ja kirjoitella niistä tänne Lukupinoon. Ja ne vastavalitut ehdokkaat siis ovat:

Kanunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2017





Hauru, Hanna: Jääkansi (Like)

Image result for hauru jääkansi

Hurme, Juha: Niemi (Teos)


Liimatta, Tommi: Autarktis (Like)


Liukkonen, Miki: O (WSOY)


Sandu, Cristina: Valas nimeltä Goliat (Otava)

Image result for sandra valas nimeltä goliat

Yli-Juonikas, Jaakko: Jatkosota-extra (Siltala)



Paljon onnea kaikille ehdokkaille!


Finlandia-ehdokkaita olivat valitsemassa kulttuuritoimittaja Aleksis Salusjärvi (puheenjohtaja), Helsinki Lit -tapahtuman tuottaja Heidi Backström sekä entinen kirjakaupan päällikkö Eva Uggla. Lopullisen valinnan suorittaa ministeri, ihmisoikeuksien puolesta taistelija Elisabeth Rehn. Palkinnon suuruus on 30 000 euroa ja lopullinen voittaja paljastuu Finlandia-gaalassa Kansallisteatterilla 29.11.2017.

Ehdokkaat ovat varmasti monelle yllätys ja tietysti moni jää harmittelemaan jos ne omat suosikit jäivät pois listalta. Itse pidän ehdokaslistaa raikkaana ja tuleva lukuprosessi tuntuu vatsanpohjassa hyvältä. Jo silkka valinta siitä minkä kirjan aukaisee ensimmäisenä on jännää.

Ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa oli juhlan tuntua ja vaikka kaikkien palkintogaalojen yhteydessä puhutaan aina siitä isosta pahasta kaupallisuudesta, niin sekä ehdokkaiden, kustantajien kuin muidenkin toimijoiden puolelta oli aistittavissa ihan aitoa kiinnostusta siihen pääasiaan, eli kirjoihin. Laadukas kirjallisuus on laadukasta kirjallisuutta ja valitsijoiden perustelut juuri näille teoksille olivat hyvin mietittyjä.

Aleksis Salusjärvi ja Elisabeth Rehn

Aleksis Salusjärvi piti tilaisuudessa puheen, jossa kertoi työn olleen vaikeaa. Tämä kuvasi valitsijajoukkoa riitaisaksi ja raivokkaan rehelliseksi. Kun ehdokkaita lähdetään valitsemaan, niin sitä jo lähtökohtaisesti epäonnistuu. Valinnat kuitenkin kohdistuivat päätöksiin, joiden kanssa valitsijat voivat elää, mutta ilman turhia kompromisseja.

Salusjärvi sanoo:
"Taiteen kokeminen on henkilökohtaista. Hyvä taideteoksen tunnistaa siitä, että se auttaa elämässä eteenpäin ja sen ääreen palaa elämän käännekohdissa. Tämä oli työmme lähtökohta. Mietimme myös, minkälaisille ihmisille mikäkin kirja on tärkeä, minkälaista maailmankatsomusta teokset edustavat, ovatko havainnot riittävän kiinnostavia ja tarkkoja. Moraalisesta selkärangasta annoimme lisäpisteitä."

Nämä sanat muistaen on mielenkiintoista nyt sukeltaa näiden kirjojen maailmoihin.


Finlandia-yleisöäänestys alkoi tänään ja voit käydä äänestämässä omaa suosikkiasi jokaisesta kategoriasta 26.11.2017 asti täällä.




Lisää Finlandia-palkintojen kulissien takaa voit seurata Lukupinon Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä!


4 kommenttia:

  1. Freesi, yllättävä lista. 5/6 ehdokkaista hankittuna luettavaksi (0/6 oli luettuna ennestään) ja niiden lukeminen oikeasti innostaa. Ei muuta kuin kimppuun!

    VastaaPoista
  2. Minäkin odotan innolla lukemista, innostuin nimenomaan raadin perusteluista ja kyllä myös ilahduin että listaa ei selvästi ole tehty ns. kuvia kumarrellen.

    VastaaPoista
  3. Jääkannen olen lukenut ja lastenkirjoista Kahden maan Ebban. Koiramäen Suomen historia oli hankittuna jo etukäteen.
    Onnea luku-urakkaan :)

    VastaaPoista
  4. Lista pääsi yllättämään, vaikka en odottanutkaan löytäväni sieltä omia suosikkejani. Toki edes muutaman olisin toivonut näkeväni ;) Yhtäkään ehdokkaista en ole vielä lukenut, mutta aikomuksia on. Mielenkiinnolla odotan bloggauksiasi finalisteista!

    VastaaPoista