3.11.2017

Mitä helvettiä Riihimäki?


Kuva: Riihimäen teatteri

Riihimäen teatteri on valittu vuoden teatteriksi. Se on on onnistunut profiloitumaan yhdeksi Suomen monimuotoisimmista ja kehittyvimmistä teattereista, mutta nyt teatteri on uhattuna kotikaupunkinsa puolesta.

Riihimäki on monen muun kaupungin tavoin talousvaikeuksissa ja silloin tottakai täytyy toimia ja vaikeitakin päätöksiä on tehtävä. Vaikean ja väärän päätöksen rajaa on kuitenkin joskus hankala nähdä.
Kuva: Riihimäen teatteri

Riihimäen kaupunki on avustanut teatterin toimintaa 500 000 eurolla vuosittain (josta kaupunkin saa myös jo valtionavustuksia) ja kaupunginjohtaja Sami Sulkko esitti 31.10.2017 avustuksen leikkaamista 200 000 euroon. Käytännössä tällä rahalla voitaisiin ajaa sitten teatteri alas. Teatterinjohtaja Matti Arnkilille tieto lakkauttamisesta tuli täytenä yllätyksenä.

Ammattiteatterin sijaan Riihimäki aikoo suunnata kaiken tukensa nuorisoteatterille. Mutta kun tuki ei ole aina sitä, että heitetään rahaa jotain kohdetta päin ja odotetaan tuloksia. Ammattiteatteri on myös nuorisoteatteria vahvasti tukeva tekijä.

Riihimäen teatteri on luonnollisesti tärkeä osa sitä taloudellista ekosysteemiä, jossa erilaiset ravitsemus- ja majoitusliikkeet Riihimäellä toimivat. Jo työllistäjänä se on merkittävä taho, mutta syyt teatterin pelastamiseen löytyvät jo inhimillisestä tarpeesta kulttuuriin.

Vuoden teatteriksi upealla työllä noussut teatteri on perustettu jo vuonna 1946. Sen lopettaminen olisi todella surullista milloin vain, mutta erityisesti tällaisessa taiteellisessa nousukaudessa. Itselleni ainakin nousee ensimmäisenä mieleen Kultalampi, joka on ehkäpä hienoin pätkä teatteria, jonka olen milloinkaan nähnyt. Tämäkin olisi jäänyt kokematta ilman Riihimäen teatteria. Kun taloudessa menee huonosti, niin kulttuuri on aina vaarallinen paikka lähteä ensimmäisenä säästämään. Vaikutukset voivat olla yllättävän kalliita.

Ei anneta Riihimäen teatterin kaatua ilman taistelua. Hyvä alku on ainakin allekirjoittaa adressi, joka löytyy tekstin lopusta. Allekirjoita mieluummin pian kuin liian myöhään. Riihimäen kaupunginhallitus käsittelee ensi vuoden talousarvioita jo 6.11. ja siitä päätetään 13.11.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti