28.11.2017

Valas nimeltä Goliat - Cristina Sandu



Valas nimeltä Goliat on Cristina Sandun esikoisteos, jolla tämä lunasti itselleen paikan Finlandia-ehdokkaana. Kirja kertoo Nikolae Ceaușescun ajan Romaniasta ja yhden perheen muistoista eri kulttuurien välissä. Sandun teksti on samaan aikaan runollista ja pelkistettyä. Kuin tämän kuvaama Romania.

Cristina Sandu on Edinburghissa majaa pitävä helsinkiläinen. Romaaninsa keskeisen henkilön Alban tavoin, Sandukin on elänyt kahden kulttuurin välissä viettäen kesiään Romaniassa. Tämä näkee kuitenkin kulttuurit, joita otamme omiksemme, hyvin liukuvana käsitteenä ja näkee maailman olevan yhä enemmän kulttuurisesti moninaisempi. Tämä näkyy myös Valas nimeltä Goliatissa.
Cristina Sandu. Kuva: Otava.fi

Alba saapuu Romaniaan Suden kuoltua. Susi on Alban isoisä, suvun patriarkka, joka yhdistää perheen näiden kotikylään ruumiinvalvojaisten ja hautajaisten ajaksi. Suden pojista toinen on mennyt naimisiin suomalaisen ja toinen amerikkalaisen naisen kanssa. Romania esittäytyy kiintopisteenä. Kauniina, vähän melankolisenakin paikkana, josta kuitenkin on lähdetty etsimään "parempaa" elämää.

Tarinat hahmot ovat itse täynnä tarinoita ja tämä asettaa kirjalle lähes myytillisen sävyn. Suvun vanhimmat punovat todellisuutta sanojensa kautta ja koko Romanian historia alistuu nostalgian ja satujen värittämille kertomuksille.

Diktatuurin luoma todellisuus on kuitenkin vahva ja puskee tarinoiden läpi. Sen jättämät jäljet ovat syviä ja halkovat kirjan sivuja alituisesti. On oikeastaan hankala muistaa miten lähimenneisyydestä kirjassa oikeastaan puhutaan.

Henkilökohtaisesti muistan lapsena seuranneeni Ceaușescun ajan elämää televisiosta. Tämä oli minun ensimmäinen oikea diktaattorini. Sandu taas syntyi Ceaușescun vallan jälkeen ja on kerännyt tästä tietoa vanhojen lehtien ja sukulaisten muistojen kautta.

"He astuvat vuoronperään äänestyskoppiin ja äänestävät sitä yhtä jonka nimi on listassa. Salissa tunnelma käy riemukkaaksi. Viinilasit täyttyvät ja suklaakonvehdit tahraavat sormet. Illalla uutiset kertovat: "Kansa on puhunut, toveri Ceaușescu on saanut äänistä 100 prosenttia!""

Valas nimeltä Goliat on kirjana täynnä makua ja elämää. Olisin mielelläni nähnyt tarinan menevän vieläkin syvemmälle ja pidemmälle, mutta toisaalta nyt se jätti paljon avoimeksi. Tarina ei tyydyttänyt mielenkiintoa vaan piemminkin herätti sitä esimerkiksi Romanian kulttuuria kohtaan. Ehkä Sandu vielä tulevaisuudessa antaa meidän palata sinne tulevien kirjojensa sivuilla.

"Heti kun astuin taloon, ääriviivani hajosivat, sekoittuivat valokuvien ihmisiin, toistensa ohi puhuviin vanhempiini, pöydällä makaavaan vanhaan mieheen. Minut on tehty näistä aineksista, hiukseni ovat verhojen pitsiä ja ihoni samaa kangasta kuin nojatuoli jolla äitini imetti minua palattuamme taloon maanjäristyksen runtelemasta keskustasta. Jalkani painuvat niin syvälle lattiaan että muutun osaksi niiden pehmennyttä puuta."

Valas nimeltä Goliat oli osa urakkaani lukea kaikki Finlandia-ehdokkaat ja erittäin hieno alku siihen. Tulen kirjoittamaan kaikista ehdokkaista Lukupinoon ja tätä kirjoittaessa valmistaudunkin seuraavan päivän Finlandia-palkintojenjakoon.


Cristina Sandu, 2017, Valas nimeltä Goliat, Otava

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti