Gamexpo järjestettiin toista kertaa Helsingin Messukeskuksessa 3.11.2017 - 5.11.2017. Lattia-alaa oli näemmä jouduttu hieman luovuttamaan ulkoiluun keskittyvään messuohjelmaan, mutta mielestäni riehakkain meno löytyi edelleen pelimessujen puolelta. Tänäkin vuonna oli puhetta meidän aikuisten huolista lasten pelaamisen suhteen. Mutta kuinka oikeutettuja huolia nämä oikeastaan ovat?
Lasten pelaaminen on jättimäinen ilmiö. Pelaaminen ajanvietteenä on korvannut monia entisiä televisiosta kirjoihin. Totta hemmetissä tämä on jotain mitä vanhempien tulee ajatella. Tulee kuitenkin myös tiedostaa mitä pelaaminen nykypäivänä oikeasti on.
Gamexpo-tapahtumassa järjestettiin paneeli nimeltä DigiBoom vai DigiDoom - miten lapset ja nuoret pärjäävät pelimaailmassa? Marja Hintikan vetämänä aiheesta keskustelivat väitöskirjatutkija Mikko Meriläinen, psykoterapeutti Nina Vaaranen-Valkonen, eSports-aktiivi Miisa Nuorgam ja peliyrittäjä Elina Arponen.
Keskustelussa otettiin esiin monta pelaamisen positiivista puolta. Se on kivaa, sosiaalista ja purkaa stressiä. Oppiminenkin voi olla tärkeässä roolissa, mutta kuka sanoo, että pelaamisen tulisi olla aina hyödyllistä? Hauska ajanviete on arvo ihan itsessään. Myös tulevaisuuden ammattina pelimaailma tarjoaa aina vain enemmän ja Suomessakin koulutusjärjestelmät tukevat tätä hienosti.
Tulisikin päästä pois vanhanaikaisesta ajattelusta, että pelaamiseen käytetty aika on aina pois jostain muusta ja nähdä se harrastuksena muiden joukossa. Muutenkin voisi keskittyä enemmän sisältöön kuin määrään ja ottaa huomioon, että kaikki pelaaminen ei ole samanlaista.
Tärkeimpänä pointtina nostaisin keskustelusta esiin kutsun vanhemmille osallistua lastensa kanssa pelaamiseen. Kuten Nuorgam asian ilmaisi, niin istuvathan vanhemmat sählykaukaloidenkin reunalla. Miksi pelaaminen harrastuksena pitäisi olla sen yksinäisempää ajanvietettä. Näin vanhemmat ja lapset voisivat kokea sisällön yhdessä ja etenkin vanhemmat paremmin ymmärtää maailmaa, jossa näiden lapset hengailevat. Jos ei itse halua istua pelaamaan, niin jo keskustelu peleistä lapsen kanssa on hyvä idea.
Haittoja ei tule kuitenkaan sivuuttaa. Kaikkea voi tehdä liikaa, myös pelaamista. Myös ikärajat on oikeasti hyvä ottaa huomioon ja entistä enemmän kannattaa keskustella lapsen kanssa miten kommunikoida muiden pelaajien kanssa. Syrjintä, kiusaaminen ja niiden tuomat ongelmat eri muodoissaan on huomioitava myös pelimaailmassa.
Gamexpon tarjonta on itselleni parasta juuri näiden keskusteluiden muodossa, mutta kyllä sitä sisäistä nörttiänikin ruokittiin melkoisesti. Uusi Gran Turismo Sport PS4:lle kiinnostaa ainakin kovasti ja Red Dead Redemptioninkin jatko-osaa olisi voinut jo ennakkotilata.
Pelihahmoja ja tietenkin Nordic Garrisonin hyvää tekeviä Star Wars -hahmoja on aina hauska nähdä. Myyntitiskit vetivät puoleensa ja sisäisen nörtin sisäinen keräilijä heräili myös.
Tämä on tapahtuma, jonne suosittelen erityisesti lähtemään peleistä kiinnostuneen lapsen kanssa. Katso mikä kiinnostaa, keskustele, kiinnostu.
Ja sitten vielä kuvia messuilta
Nordic Garrison edustamassa |
Cosplay oli luonnollisesti iso osa messuja |
BB-8! |
Klassikko-peli mukana |
Messuilla pääsi vaikka kokeilemaan nyrkkeilyä Amin Asikaisen kanssa |
Paljon krääsää kotiinviemisiksi! |
Miniatyyrimaalausta oli mahdollista kokeilla itse |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti