8.11.2017

Tietokirjallisuuden ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat


Tuoreita ehdokkaita kuvattiin ahkerasti

Finlandia-pöhinät ovat lähteneet vaudilla käyntiin ja Finlandia-lähettiläät ollaan mukana menossa. Tietokirjallisuuden sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden ehdokkaat on valittu ja enää jännitetään niitä kaunokirjallisuuden ehdokkaita, jotka julkaistaan perjantaina. Tällöin myös pääsee itse äänestämään omaa suosikkiaan. Mutta ne ehdokkaat tosiaan:

Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2017

Backman, Martti: Vakoojat – Vilho Pentikäisen pako ja neuvostovakoilun romahdus 1933 (Gummerus)

Eronen, Eeva: Jättiläisen askeleet – Matka Kiinan talouteen (Gaudeamus)

Kylänpää, Riitta: Pentti Linkola – Ihminen ja legenda (Siltala)

Räinä, Jenni & Vesa Ranta: Reunalla – Tarinoita Suomen tyhjeneviltä sivukyliltä (Like)

Stubb, Alexander & Karo Hämäläinen: Alex (Otava)

Työryhmä ja Hanna Nikkanen: Hyvän sään aikana – Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken (Into)


Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2017

Ala-Harja, Riikka: Kahden maan Ebba (Otava)

Behm, Jukka: Pehmolelutyttö (WSOY)

Korkea-aho, Kaj & Ted Forsström. Kuvitus Otsamo, Pentti: Zoo! Virala genier / Zoo! Viraalit nerot
(Förlaget / Otava)

Kunnas, Mauri: Koiramäen Suomen historia (Otava)

Mander, Sanna: Nyckelknipan / Avain hukassa (Schildts & Söderströms / S&S)

Reittu, Ninka: Sinä olet superrakas (Otava)


Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaita valitsemassa olivat viestintäyrittäjä, tietokirjailija Harri Saukkomaa (puheenjohtaja), viestintäpäällikkö Johanna Kurkikangas ja toimittaja, yrittäjä Reetta Räty. Lopullisen valinnan suorittaa toimittaja Matti Rönkä.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaita valitsemassa olivat kirjastovirkailija Keth Strömdahl (puheenjohtaja), graafinen suunnittelija Ilona Ilottu sekä Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio. Lopullisen valinnan suorittaa laulaja, lauluntekijä Anna Puu.

Finlandia-palkinnon arvo on 30 000 euroa ja voittajat julkaistaan Finlandia-gaalassa Kansallisteatterilla 29.11.2017.

Tietokirjojen ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa puheen pitänyt Harri Saukkomaa kutsui tietokirjaa ainutlaatuiseksi mediaksi, joka "pysäyttää ajan, se on rauhallisen ymmärryksen satama ja turvapaikka keskellä nopeutuvaa ja hälisevää maailmaa". Toisaalta Saukkomaa kritisoi monen tietokirjan jääneen kuin opinnäytetöiksi, jotka olisivat tarvinneet paljon enemmän työtä editoinnin ja tarinan kertomisen suhteen.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa taas puhui Keth Strömdahl kehuu valitsemisessa esiin noussutta kovaa tasoa. Ehdokkaat kuvaavat tämän mukaan jotain hyvin olennaista lapsuudesta. Näissä on vahva visuaalinen ilme ja inhimillinen ote. Strömdahl sanoo yleisvaikutelman olleen salliva ja anteeksiantava vanhempien virheiden suhteen ja eettisen sitoutumisen olleen vahva.

Enää hetki kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden julkistukseen ja tietenkin aion olla taas Finlandia-lähettiläänä paikalla, joten nyt seuraamaan myös FacebookissaTwitterissä ja Instagramissa.

2 kommenttia:

  1. Ihana että Mauri Kunnaksen kirja on ehdokkaana, jo oli aikakin.

    VastaaPoista
  2. Kyllä. En osaa olla objektiivinen Kunnaksen suhteen, koska tämä on ollut niin iso osa minun(kin) lapsuuttani, mutta ihan mahtavia kirjoja.

    VastaaPoista