18.10.2016

Testissä: BookBeatKokemuksia BookBeat -palvelusta näin parin viikon kokeilun jälkeen. Bonnierin tarjoama e-kirjojena ja äänikirjojen palvelu on nyt ollut pystyssä useita kuukausia ja päätin lähteä testaamaan mitä sillä on annettavanaan.

Mikä siis on BookBeat? Se toimii samalla tyylillä kuin vaikka Spotify tai Netflix. Maksat kiinteän kuukausisumman (16,90 euroa) ja saat kuunnella ja lukea kirjoja ilman rajoituksia. BookBeatin voi ladata vaikka kännykälle tai tabletille ja mukanasi on aina oma pieni kirjasto.

E-kirja vai oikea kirja -väittelyä on käyty paljon ja sen suhteen sanon vain, että mielestäni e-kirja ei vie mitään pois perinteiseltä. Vaikka luen suurimmaksi osin kirjani paperisina, niin koen e-kirjojen tuoneen jotain lisää lukutottumuksiini. Äänikirjojen suhteen taas olen sitä mieltä, että ne tarjoavat vielä perinteisempää tarinankerrontaa kuin perinteiset kirjatkaan.

Miten BookBeat käytännössä toimi? Latasin BookBeatin androidsovelluksen puhelimeeni ja aloitin ilmaisen kokeilujakson (14 vrk). Tämän jälkeen käytössäni oli kirjasto, josta valita mieleistäni luettavaa. Se oli helppoa.

Aloin selailemaan tarjontaa ja vaikka se oli mielestäni turhan suppea, niin ainakin suomalaisten uutuusten suhteen tarjonta oli hyvä. Kun esimerkiksi valitsin haettavaksi romaanit, tuli vaihtoehdoiksi 491 kirjaa. Rajatessani haun vain äänikirjoihin, jäi vaihtoehdoiksi 90 kirjaa. Näistä minua kiinnostavia kirjoja oli noin 60 kappaletta. Valikoima toki kasvaa koko ajan, mutta mietin miten pitkäksi aikaa nämä virtuaaliset kirjahyllyt riittäisivät minulle.


Valikot kirjojen etsimiseen ovat selkeitä ja on helppoa muuttaa hakukriteereitä. Sellainen ihan kaikkien kirjojen näkeminen samaan aikaan jäi uupumaan ja esimerkiksi englanninkieliset äänikirjat meinasivat jäädä minulta huomaamatta. Niitä löytyikin lähes 600 ja sieltä kuunneltavaa löytyisi pitkäksi aikaa. Iso osa oli klassikoita, mutta tuoreempaakin löytyi. Murakamin Kafka on the Shore esimerkiksi erittäin suositeltava valinta. Sen paremmin käytettävää 19 tuntia on hankala kuvitella. Kirjoja etsiessä näkyi teosten kestot ja pienet kuvaukset. Kun kirjan valitsi, siirtyi se omaan kotivalikkoon, johon voi sijoittaa vaikka useamman kirjan samaan aikaan.


Äänikirjaa kuunnellessa oli helppo pysäyttää kuuntelu ja jatkaa taas samasta kohdasta. Puhelimien soittimella tiedostoja kuunnellessa se oma kohta joskus ärsyttävästi hukkuu, mutta tämä ei ole ongelma BookBeatissa. Äänikirjat ovat toteutettu ammattimaisesti ja lukijat ovat miellyttäviä. Minulle henkilökohtaisesti lukijat ovat joskus liian hitaita ja keskittymiseni herpaantuu. Siksi oli hienoa huomata, että voin nopeuttaa äänikirjaa muutamilla asteilla ilman, että syntyy niin sanottua helium-efektiä lukijan ääneen. Tämä on iso, iso plussa. Voin myös asettaa kuunteluun uniajastimen jos tuntuu, että silmät alkavat lupsumaan kesken kuuntelun.


E-kirjojen suhteen valikoima on luonnollisesti kattavampi. Niiden lukeminen noudattaa teknisesti loogisia kaavoja ja jos niitä on tottunut jollain laitteella lukemaan, niin tietää millaista se BookBeatissakin on. Pidän siitä, että fonttikoko ja taustan väri ovat muokattavissa ja sillä on omalle lukukokemukselle iso merkitys. Kirjat ovat mahdollista myös ladata niin, että voit lukea niitä offline-tilassakin. Vaikka valikoima tosiaan saisi olla isompi, niin löysin todella paljon luettavaa ja valinta oli vaikea.Yhteenvetona voisi sanoa BookBeatin olevan valikoimaltaan tasokas, mutta suppeahko. Sovellukset ovat erittäin toimivia, nättejä ja niissä ei ole mitään turhaa. Lukukokemusta on mahdollista muokata useilla tavoilla ja tämä palvelee etenkin himolukijoita hyvin. Kahden viikon kokeiluaikana luin osan e-kirjasta ja kuuntelin kaksi yli 10 tunnin äänikirjaa. Jos näille siis lasketaan hinnaksi puolet tuosta kuukausimaksusta eli alle 9 euroa, niin sanoisin palvelun olevan todellakin hintansa arvoinen.

Testaa Bookbeatia ilmaiseksi täällä!*
Löydät BookBeatin täältä!


Kannattaa myös kokeilla:
Katso myös:

Kokemuksia Storytelistä 

2 kommenttia:

 1. Aika samoja kokemuksia. Kuuntelisin mielelläni äänikirjoja silloin kun lenkkeilen, mutta äänikirjoilta odotan aika erilaisia juttuja kuin luettavilta (!) kirjoilta: lenkkikirjan pitää olla tarinavetoinen, monipolviset ja / tai tajunnanvirtaiset jutut luen mieluummin itse. Näin BookBeatin valikoima on minulle suppeahko, mutta se varmasti kasvaa koko ajan. Palvelu on muuten tosi hyvä, mukavakäyttöinen ja kotimaisten uutuuksien osalta luettavaa on jo aika kivasti. Tällainen "kirjojen Netflix" on oikein tervetullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu lenkkeilyn suhteen. Esimerkiksi John Irvingin kanssa jaksan lenkkeillä yllättävän pitkään, mutta kiinnostavakin historiakirja jostain kuolleesta presidentistä saa kääntymään takaisin ekassa risteyksessä.
   Sitten taas... 90 % kuuntelemistani kirjoista taitaa valitettavasti tulla kuunneltua sohvalla Candy Crushia pelaten.

   Poista