13.10.2016

Pahan jälkeen Kiasmassa




Meeri Koutaniemi ja Arman Alizad ovat jatkaneet Riisuttu Suomi -kirjan yhteydessä alkanutta yhteistyötään Pahan jälkeen -projektissa, joka kokoaa yhteen erilaisia selviytymistarinoita. Kiasmassa ovat näyttelyn aiheina muun muassa tyttöjen ympärileikkaus, Intian happoiskut ja pakolaisuus. Näyttelyssä voi myös katsoa Koutaniemen ja Alizadin dokumentin Kun viha häviää.

Lienee selvää, että tämä ei ole kevyt näyttely. Tämä on irtioton hetki omasta arjesta, mutta samalla katsaus johonkin mikä on valitettavaa arkea liian monelle. Kaiken sen traagisuuden keskellä huomaa kuitenkin välillä jäävän katsomaan ihan vain Meeri Koutaniemen kuvien kauneutta.


Arman Alizad ja Meeri Koutaniemi. Kuva: Kansallisgalleria, Petri Virtanen

Intian happoiskut tuodaan konkreettisesti esille valokuvien ja happopullojen muodossa. Hapon heittäminen naisen kasvoille on tapa, josta tuli laitonta Intiassa vasta vuonna 2013. Sen tarkoitus on häpäistä nainen, jos tämä on esimerkiksi kieltäytynyt kosinnasta tai ei ole synnyttänyt poikavauvaa. Tuomiot happoiskujen tekijöille ovat edelleen tekijöilleen lieviä, mutta naisille ne jättävät elinikäiset arvet.

Kuva: Kansallisgalleria, Petri Virtanen

Naisten sukuelinten silpominen on toimenpide, jonka on läpikäynyt arviolta 200 miljoonaa naista maailmassa. Näyttelyssä on dramaattisesti asetettu keskelle huonetta punasävyinen laatikko, jonka sisälle voi mennä katsomaan kuvia ympärileikkauksen prosessista. Kuvat eivät kerro kliinisestä operaatiosta vaan välittävät kuvaa hädästä, pelosta ja valtavasta tietämättömyydestä.

Kuva: Kansallisgalleria, Petri Virtanen

Laatikon ulkopuolella kuvat kertovat taas toivosta. Niissä esiintyy 9-vuotiaana ympärileikkausta paennut Elisabeth Nkere. Tämä levittää nyt tietoa ympärileikkauksen vaaroista ja pyörittää turvakotia 19 tytölle. Kuvat muodostavat kokonaisuutena mahtavan tarinan, joka kannattaa käydä kokemassa. On hämmentävää, miten kiertämällä yhden näyttelyhuoneen ympäri voi kehittää niin vahvan tunnesiteen kuvien kohteena olevaan ihmiseen.

"Kun silvomme tytön, silvomme hänen tulevaisuutensa. Kun koulutamme tytön, annamme hänelle tulevaisuuden."- Elizabeth Nkere 


Elizabeth turvakoti Tasarussa,  2012. Kuva: Meeri Koutaniemi

Pakolaisuus teemana näytettiin mielenkiintoisella tavalla. Seinällä oli värikkäitä tauluja, jotka heräävät eloon augmented reality aplikaation avulla (sen voi android-käyttäjät ladata valmiiksi täältä iTunesiin edelleen luottavat täältä). Taulut kertovat tarinaa maailman 65 miljoonasta pakolaisesta.

Kuva: Kansallisgalleria, Petri Virtanen

Valokuvat taas kertovat tarinaa Pohjois-Thaimaassa Mae Sotin kaupungissa elävistä burmalaisista, jotka keräävät ja lajittelevat roskia kaatopaikalla. Nämä ovat paenneet sotilasdiktatuuria maahan, jonka yhteiskunnassa ei näille ole paikkaa.


Kun viha häviää on Alazadin ja Koutaniemen dokumentti, joka antaa ääneen kolmelle Utøyan saaren selviytyjälle. Vuoden 2011 Anders Breivik tappoi saarella 69 nuorta ja selvinneet pohtivat mitä saarella tapahtui, miten he selvisivät ja miten elämä jatkuu eteenpäin. Pidin siitä miten elokuva onnistui olemaan liikuttava ilman, että tapahtumien traagisuutta olisi yritetty monien "shokkidokumenttien" tyyliin korostaa. Ihmisäänen mittainen elokuva ja hyvä niin.

Kun viha häviää, 2016. Kuva: Meeri Koutaniemi

Pahan jälkeen -näyttely on nähtävissä Kiasmassa 26.2.2017 asti. Näyttelyyn liittyvä Pahan jälkeen -televisiosarja pyörii parhaillaan Livillä. Lisätietoja näyttelystä Kiasman sivuilla täällä. Muita Lukupinon näyttelyvinkkejä voi käydä lukemassa täällä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti