7.10.2016

Yayoi Kusama HAM Helsingissä




Yayoi Kusaman taide on värikästä, leikkisää ja hauskaa. Se täyttää HAM:in suuret hallit ylitsevuotavalla positiivisuudella ja ihmiset olivat silminnähden rennompia kuin useissa muissa näyttelyissä. Avajaisjuhlissa käydessäni mietin, että ehkä tämä on juuri sitä mitä taiteelta tässä ajassa tarvitsemme.

Nyt 87-vuotiaan Kusaman ura alkoi Japanissa 50-luvulla. Muutettuaan New Yorkiin, tämän taide todella lähti lentoon. Kusama järjesti erilaisia performansseja ja näyttelyitä ja tämän tyyli tuntui olevan edellä aikaansa 70-luvun New Yorkissakin, joka kuitenkin oli jo Warholin ja kumppaneiden myötä tottunut paljoon.


New Yorkista muuton jälkeen 1973, Kusama tuntui kuitenkin jäävän ulkopuolelle suuren yleisön huomiosta. Se tekee tästä tästä retrospektiivistä entistä kallisarvoisemman. On aina hienoa kun taiteilija saa arvostuksensa elinaikanaan. Itse taiteilija ei ollut mukana avajaisissa, mutta patsaan muodossa tervehti näyttelyyn saapuvia.


Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen avasi näyttelyn ja tervehti näyttelyn järjestävää työryhmää. Kuuntelijoiden joukko oli melkoinen.

Jussi Pajunen
Taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila

Kusaman suuret veistokset tekivät ne "ei saa koskettaa" -kyltit tarpeelliseksi. Sormet syyhysivät katsellassa sitä muotojen ja tekstuurien leikkiä suurissa teoksissa.



Väri oli näyttelyssä pääosassa. Siinä oli jotain luonnotonta miten työt vetivät puoleensa. Niiden äärettömyydessä oli hypnoottisuutta, joka varmasti heijastelee Kusaman omaa suhtautumista työhönsä. Tämä halusi sulautua ja sulauttaa töidensä kautta. Luoda äärettömiä kokonaisuuksia.




Vaikka useissa töissä oli pieni poliittinen alavire, niin näyttelyn pääteema pyöri puhtaan ilon ympärillä. Harvoin esimerkiksi sitä tulee käytyä näin selfieystävällisessä näyttelyssä. Oli helppo päästää sisäinen lapsi irti Kusaman pienissä peilitaloissa, kurpitsaveistosten äärellä ja pimeissä tunneleissa, joissa vain täplikkäät lamput loivat maisemaa.




Näyttelyssä oli nähtävissä yli 200 teosta, jotka muodostivat läpileikkauksen Kusaman uraan ja taiteeseen aina 1940-luvulta saakka. Luonnokset, taideteollinen muotoilu ja videot avasivat minulle tämän taiteilijan sielunmaisemaa niin, että jäin ikuiseksi faniksi.




Näyttelyn avajaisten yhteydessä kulki pitkin halleja useita Kusamoita Teatterikorkeakoulun toimesta. Aina välillä nämä kokoontuivat yhteen ja messusivat rauhan ja rakkauden manifestia näyttelyvieraille.



Yayoi Kusama: In infinity on nähtävissä HAM:issa 22.1.2017 asti. Lisätietoja näyttelystä löytyy museon sivuilta täältä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti