17.10.2016

Mona Hatoum Kiasmassa


Mona Hatoum, Hot Spot, 2013

Mona Hatoum on nyt näyttävästi esillä Kiasman taidemuseossa. Tämän näyttely on yllättävä, ajatuksia herättävä ja vähän ahdistavakin. Useilla näyttelyn töillä on vahva poliittinen sanoma, mutta huomasin jääväni ihailemaan myös niiden teknistä oivaltavuutta. Aiheet olivat vakavia, Hatoumin tyylissä oli jotain todella hauskaa.

Mona Hatoum syntyi palestiinalaiseen perheeseen Beirutissa vuonna 1952. Ollessaan matkalla Lontoossa vuonna 1975, syttyi Libanonissa sisällissota ja Hatoum joutui jäämään Britanniaan, jossa elää ja työskentelee edelleen.


Tämän taide on monipuolista ja koostuu performansseista, installaatioista, videoteoksista ja kun Kiasman näyttelyä katselee, niin periaatteessa ihan mistä vain. Hatoumilla tuntuu olevan kyky nähdä aivan arkisissa asioissa jotain ihmeellistä ja vielä tärkeämpi kyky näyttää meille sen minkä itse on nähnyt.






Lasihelmistä koottu maailmankartta on vaikuttavaa katsottavaa. Se on nähtävissä lattiatasosta ja myös näin parvekkeelta ylempää.


Impenetrable, 2009. Piikkilanka luo läpipääsemättömän alueen, joka on tavallaan melko lumoava.


Jatkuvassa pyörivässä liikkeessä oleva hiekkateos oli varmasti tarkoitettu rauhoittavaksi teokseksi. Symboliksi kaiken katoavaisuudesta ja niin edelleen. Minulle tuo "ei saa koskea" teki teoksesta vaikean katsoa. Miten paljon halusinkaan vetää sormella viivoja tuohon hiekkaan. Kidutusta.


Light Sentence -teos koostui häkeistä, joiden keskellä heilui hitaasta hehkulamppu. Oli ilo nähdä tämä teos jälleen. Viimeksi sen nähdessäni Ateneumissa olin 15-vuotias nilkki ja ajattelin, että näin aikuisena varmasti ymmärrän teoksen aivan uudessa valossa. Ihan samalla tavalla se oli vaikuttava näin "muutaman" vuoden jälkeenkin.


Viimeisenä lempiteokseni näyttelystä. Cellules, 2012-13. Orgaanisen näköiset lasiesineet teräshäkeissä. Leikittelyä hauraudella ja kovuudella. Tämä kannattaa käydä katsomassa. Itse aion pian käydä kolmannen kerran (jee museokortti!).


Kiasman näyttely on nähtävissä 26.2.2017 asti ja siitä löytyy lisätietoja Kiasman sivuilta täältä. Samaan aikaan voit käydä katsomassa Meeri Koutaniemen ja Arman Alizadin Pahan jälkeen -näyttelyn, joka toimii mielestäni erityisen hyvin yhdessä Hatoumin näyttelyn kanssa.


Muita näyttelyvinkkejä kannattaa seurailla myös Lukupinon Facebookista, Instagramista ja Twitteristä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti