10.2.2016

Sodassa ja rakkaudessa kaikki on sallittua — Pohjoismainen sarjakuvanäyttely
Näyttely on osa Å-festin ohjelmaa ja avoinna festivaalin loppuun asti 14.2 Porvoon Taidehtehtaalla. Itse festareilla Porvooseen kokoontuu sekalainen joukko sarjakuvataiteilijoita, keräilijöitä ja faneja. Muun muassa minä. Tämä näyttely kannattaa katsastaa viimeistään festaripäivänä. Mukana myös Tiitu Takalon näyttely!
 "Pohjoismaisten sarjakuvataiteilijoiden ennennäkemätön yhteisnäyttely, joka kietoutuu sarjakuvafestivaalin ajatuksia herättävään teemaan. Missä menee raja – vai meneekö missään? Kenelle teot sallitaan, kuka jää ilman mahdollisuuksia puolustautua? "

Sarjakuva on taiteenlaji, joka pomppaa esiin ihan uudella tavalla kun sen näkee ripustettuna galleriaan. Lukiessa sivut liikkuvat nopeasti ohi toinen toistaan seuraten, mutta galleriassa kuvien ääreen jäädään hetkeksi pohtien.

Tiitu Takalo, Ristinolla, sarjakuvaoriginaaleja

Etenkin Tiitu Takalon teokset näyttäytyivät minulle ihan uudessa valossa. Tämä on aina ollut yksi lempitaiteilijoitani suomalaisen sarjakuvan kentältä, mutta nyt kun näin originaaleja sarjakuva-Finlandia -palkitusta teoksesta Minä, Mikko ja Annikki, oivalsin jotenkin syvemmin miten vähin elein Takalo luo todella vahvoja tunnelmia paperille.

Tiitu Takalo, Maailmamme kartta juuri nyt. Sekatekniikka. Käynnissä olevien aseellisten konfliktien määrä.

Näyttelyyn on valittu neljätoista nykysarjakuvataiteilijaa pohjoismaista ja tarkoitus on näyttää miten monimuotoista sarjakuvakerronta voi olla. Taiteilijat käyttävät monia eri tulkintakeinoja ja tyylejä teoksissaan ja näyttelystä kasvaa hyvin moniääninen kokonaisuus. Minuun henkilökohtaisesti vetosivat etenkin Adam O:n teokset.


Näyttelyyn osallistuneita taiteilijoita ovat:
Mari Ahokoivu - Martin Erntsen - Roope Eronen - Matti Hagelberg -
Kolbeinn Karlsson - Jan Konsin - Tiina Lehikoinen - Søren Mosdal - Tommi 
Musturi - Adam O. - Sofia Olsson - Ville Ranta - Frøydis Sollid Simonsen 
- Riitta Uusitalo - Emelie Östergren

Å-festiin asti näyttelyn yhteydessä voit myös osallistua Suomen sarjakuvaseuran järjestämään Pop-up-Sarjakuvakeskukseen. Täällä järjestetään työpajoja lapsille ja aikuisille, mutta voit myös mennä vain paikalle hengailemaan, lukemaan sarjiksia tai vaikka luomaan niitä. Festaripäivänä näyttelytilassa on myös mahdollista tavata joitakin taiteilijoista. Niin ja iltamenoista mainittakoon vielä klubin, jossa voit nähdä miten sarjispiirtäjät juhlivat (tämä voi olla brutaalia seurattavaa).


Voit lukea viimevuotisen raporttini Å-festistä tääääääääääääääällä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti