14.2.2016

Å-fest 2016



Vuorossaan toinen Å-Fest on nyt ohi ja Porvoo vaipuu takaisin uneen. Festivaali oli onnistunut ja veti satoja sarjakuvan ystäviä ja tekijöitä puoleensa. Kävin eilen katsomassa millainen tapahtuma oli tänä vuonna.

Tunnelma oli odotetusti melko intiimi. Oli mahdotonta pitää kirjaa siitä kuka oli sarjakuvantekijä, kuka henkilökuntaa ja kuka vai ohikulkeva vieras. Kaikki olivat tasa-arvoisia ja Å-fest on tapahtuma, jossa yleisö kohtaa tekijät, mutta jossa tekijät myös pääsevät kohtaamaan toisiaan.

Sarjismarkkinat

Sarjakuvia piirrettiin, luettiin, myytiin ja jopa tatuoitiin. Välillä tekijöitä haastateltiin ja välillä taas oli musiikkiesityksiä tai seminaareja ammattilaisille. Kaikki tapahtui hyvin rennossa tunnelmassa ja turhaa hermoilua ei näytetty otettavan mistään.


Sarjakuvafeministit kävivät jakamassa Yläfemma ja Alafemma -palkinnot eli risuja ja ruusuja. Tänä vuonna risuja sai Kemin sarjakuvafestivaalit ja ruusuja sai Porvoon oma Å-fest. Voittajaa kehuttiin sympaattisuudesta ja siitä, että vähemmistöjen ääntä on tuotu festareilla esiin siitä numeroa tekemättä. Kemin festareista sanottiin seuraavaa:

"Aikana, jolloin valtaosa sarjakuvan opiskelijoista on naisia, tuntuu nuorisolle suunnatun tapahtuman puhujien sukupuoli- ja myös ikäjakauma vähintäänkin vinoutuneelta. Vaan ei sarjakuvapäivät ennenkään ole juuri naisilla keulinut. Katsotaanpa Kemissä perinteisesti jaettua Lempi-palkintoa. Vuosina 1987-2013 sen sai 62 miestä – ja kuusi naista."


Å-festin tapahtumia oli ympäri Porvoota ja Pohjoismaisen sarjakuvanäyttely oli yksi suosikeistani.  Grandin salissa järjestetty "Mitä sä täällä teet? -Tarinoita maahantuolosta, oli toinen suosikkini. Siinä on kerätty 15 eri ihmisen kokemukset pohjoiseen tulosta. Kaikki 15 tarinaa on piirtänyt eri sarjakuvataiteilija ja tämä tekee niistä entistä yksilöllisempiä. Tämä oli suhteellisen pienimuotoinen näyttely, joka pysäyttää pitkäksi aikaa.

"Kun tapaa ensi kertaa ihmisen, jonka nimi, olemus tai puhetapa vihjaa vierasmaalaisuudesta, olisi kiinnostava tietää hänen tarinansa. Miltä tuntuu vaihtaa maata? Miltä se tuntuu lapsesta, perheestä, aikuisesta? Entä kuka on maahanmuuttaja ja onko pakolaisuus pysyvä olotila?"


Katso myös:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti