2.3.2023

Raymonda Kansallisbaletissa on tanssijoiden juhlaa


Raymonda on baletti, jossa lavalla nähdään jatkuvaa liikettä episodimaisina pyrähdyksinä ja jokainen hetki on yhä vangitsevampi.

Kansallisbaletin tanssijat säväyttävät ammattitaidollaan Raymondassa. Ei tarvitse olla perehtynyt baletin maailmaan nauttiakseen tästä esityksestä, sillä esityksen tunne ja voima on siinä pinnalla kaikkien koettavissa, vaikka itse baletti ei pinnallinen olekaan.

Raymonda on pölyyntynyt balettitalojen hyllyillä jo jonkin aikaa sen vanhanaikaisten teemojen vuoksi. Se sai kantaesityksensä vuonna 1898 Venäjän keisarillisessa baletissa ja teosta on pidetty venäläisenä propagandana ja siinä on perinteisesti ollut ikäviä orientalismin piirteitä. Ristiretkien aikaan sijoittuva, Aleksander Glazunovin säveltämä ja Marius Petipan koreografioima baletti on kuitenkin kokenut muodonmuutoksen.


Tamara Rojo: Raymonda. Shunsuke Arimizu, Michal Krčmář, Thomas Brun. Kuva: Roosa Oksaharju 2023


Tamara Rojo on tuonut baletin tarinan 1800-luvun puoleenväliin ja Krimin sotaan, jossa Britannia ja Ottomaanien tasavalta taistelevat rinnakkain idän uhkaa vastaan. Viitteitä nykyaikaan on mahdotonta olla vetämättä, mutta lopulta tulkinnat ovat katsojan silmässä.

Alkuperäinen tarina oli saippuaooppera, jossa naiset asetettiin ennalta-arvattaviin asetelmiin. Rojo on nostanut naiset aktiivisiksi toimijoiksi ja keskiöön on nostettu sodan taustajoukot. Erityisesti modernin sairaanhoidon johtohahmo Florence Nightingale, joka tuo tarinaan hienon lisäkerroksen. Lopussa naisen roolia vanhoissa tarinoissa korostetaan mahtavalla loppuratkaisulla, joka kääntää asetelman päälaelleen. Sitä en lähde kuitenkaan spoilaamaan.

Antony McDonaldin lavastus on suhteellisen minimalistinen, mutta tässä teoksessa tanssijat todella tarvitsevat tilaa, joten ratkaisu on hyvä. Myös puvustus tyylikkäässä yksinkertaisuudessaan antoi tanssijoiden loistaa. Esimerkiksi vaaleat asut menehtyneiden sotilaiden ja hoitajien tanssissa tekivät hetkestä maagisen.


Tamara Rojo: Raymonda. Kuva: Roosa Oksaharju 2023


Tanssijoiden silkka määrä häkellytti ja esimerkiksi John de Bryanin roolin tanssinut Michal Krčmář tulee varmasti jäämään mieleen illan jälkeen ja Violetta Keller taas nimiroolissa liikkui lähes luonnottoman tarkasti. Baletti tosiaan on jotain missä ihmiskehon voima ja monipuolisuus tulee näkyväksi ja Raymonda on baletti, jossa voi todistaa sitä pientä ihmettä.


Raymonda, Michal Krčmář. Kuva: Roosa Oksaharju 2023


Lisätietoa Raymondasta löydät Kansallisbaletin sivuilta täällä. Kyseessä on baletti, joka sekä juhlistaa perineitä, että tuo jotain uutta lavalle. Se on esimerkki toimivasta perinteiden uudistamisesta ilman historian unohtamista ja aivan erityisesti kyseessä on upea musiikillinen kokemus.Katso myös:
Florence Nightingale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti